Potrivit unui comunicat transmis de ISJ Constanţa, 56,78% din absolvenţii din promoţia curentă au promovat bacalaureatul, în timp ce doar 13,97% din candidaţii promoţiilor anterioare au obţinut medii de promovare. Promovabilitatea la bacalaureat este de 47,11 la sută în judeţul Constanţa, faţă de 54,28% anul trecut.
Duminică seară, după o zăpăceală totală cauzată de graba Ministerului Educaţiei de a face publice rezultatele parţiale, elevii constănţeni nerăbdători au dărâmat, în jurul orei 21, panourile cu afişajele mediilor la Colegiul „Mircea”. La centrul de examen Colegiul de Artă, candidaţii sportivi au speriat paznicul cu manifestările lor de nervozitate.
Cine-i în vârf şi cine-i la coadă
Inspectorul general Răducu Popescu a declarat pentru „Cuget Liber” că nu îşi propusese vreo „măreaţă împlinire”, ci şi-a dorit să fie o sesiune liniştită, cât mai aproape de adevăr, lipsită de incidente precum cele de anul trecut, care au plasat Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa în centrul atenţiei României.
Conform statisticilor oferite de ISJ Constanţa, în fruntea clasamentului se menţine Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, cu 98,67% promovabilitate, Liceul Teoretic „Ovidius” – 98,04%, Liceul Teoretic „Traian” – 96,7%, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia – 87,50%, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” – 87,18%, Liceul Teoretic „Decebal” – 86,99%, Liceul Teoretic „George Călinescu” – 86,05%, Colegiul „Mihai Eminescu” – 85,11%, Colegiul „Regina Maria” – 82,91%.
Din păcate, există şi patru unităţi de învăţământ din judeţ cu promovabilitate 0. Este vorba despre liceele tehnologice „I.C. Brătianu” din localitatea Nicolae Bălcescu (20 de candidaţi), „Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna (12 candidaţi), „Nicolae Istrăţoiu” din Deleni (27 candidaţi) şi „Radu Prişcu” din Dobromir (11 candidaţi).
„Buboiul provine din discriminare”
În municipiul Constanţa, cel mai slab procent de promovabilitate, 5,79%, s-a înregistrat la Colegiul Tehnic „Tomis”. Ieri dimineaţă, unul dintre cei respinşi ne declara că nu intenţionează să se mai înscrie curând la vreo sesiune de Bacalaureat pentru că vrea să plece în Germania să lucreze alături de alţi doi fraţi de-ai lui.
Directorul Cornel Dumitraşcu spunea, pentru Cuget Liber, că mai mult de 70% dintre elevi nu au unul dintre părinţi, fie pentru că este decedat, fie pentru că sunt divorţaţi. Alţi 40% se află în plasament, în îngrijirea bunicilor. „De unde să aibă aceşti pensionari bani să mediteze copiii pentru a putea recupera materia pe care nu au parcurs-o cum trebuie în gimnaziu. Domnii elevi ar trebui să mai pună mâna să înveţe. La noi majoritatea celor care vin în clasa a IX-a au medii de 2,50 ori 3,50. Dacă sunt 10% cu media de admitere între 5 şi 6,50. Restul sunt vai mama lor! Muncim de 100 de ori mai mult cu ei faţă de colegii noştri. Una este să lucrezi cu maidanezi care nu stăpânesc socotelile elementare şi nu ştiu să înmulţească pe sărite şi alta e să lucrezi cu elitele. Materia merge înainte, avem o programă de parcurs şi nu putem să stăm în loc după ei. Nici dacă lăsăm repetenţi nu rezolvăm absolut nimic, în condiţiile de paupertate pe care vi le-am descris anterior. În schimb, nu am nicio milă pentru ei şi notele de la română, pentru că ar fi putut să mai citească şi ei o carte. O altă nedreptate pentru elevii liceelor tehnologice se face la proba la alegere, unde au de susţinut biologia, pe care ei o studiază în clasele a IX-a şi a X-a. Păi cum rămâne cu prevederea legală «probă la alegere din cei patru ani de liceu»? De altfel, puteţi observa că şi liceele teoretice au avut anul acesta note mici la română şi biologie. Şi ar mai fi o problemă. Acum 10 ani, absolvenţii liceelor tehnice susţineau o probă şi dintr-o disciplină tehnologică, precum rezistenţa materialelor sau materiale de construcţii etc. Pentru că trebuie să ştiţi că ei sunt slabi la învăţătură, dar meserie ştiu. Buboiul, însă, provine din discriminarea dintre elevii cu posibilităţi şi cei la limita sărăciei”, a conchis directorul de la „Tomis”.
Un alt liceu tehnologic cu promovabilitate slabă, de 8%, este Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca”. Prof. Elena Gogu, director, declara că nu o surprinde procentul înregistrat de cei 58 de elevi, întrucât rezultatul este acelaşi cu cel de la simularea Bacalaureatului. „Sunt mulţi copii picaţi cu note între 5 şi 6. Primim contestaţii pe bandă rulantă; mai ales la biologie sunt mulţi picaţi. Este un an atipic”, a mai spus prof. Gogu.
Contestaţii Bac 2014: Au fost centralizate 1.795 de contestaţii, faţă de 3.500 câte s-au înregistrat anul trecut, dintre care 745 la română, 344 matematică, 308 la biologie, 137 la geografie şi 133 la istorie.