REZULTATE BACALAUREAT 2019. Anunţ important de la EDU.RO despre contestaţii

REZULTATE BACALAUREAT 2019.  Elevii de clasa a 12-a au terminat examenele de Bacalaureat. Când se vor afișa rezultatele, dar când se vor putea face și contestațiile? Este anunțul așteptat de toată lumea. Toate rezultatele, pe județe, vor fi anunțate pe www.Edu.ro.
Filip Stan
08 iul. 2019, 03:04
REZULTATE BACALAUREAT 2019. Anunţ important de la EDU.RO despre contestaţii

REZULTATE BACALAUREAT 2019 edu.ro. Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro , este prevăzută pentru data de 8 iulie, la ora 12:00.

VEZI AICI REZULTATE BACALAUREAT 2019

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a precizat într-o intervenţie telefonică la România TV, că în 2019 procentul de promovare este de 67.2 înainte de contestaţii.

„Am avut aproximativ 136.000 de elevi înscrişi, s-au prezentat peste 129.000. Acest lucru mi se pare că este un semnal de atenţie pentru noi, să vedem de ce nu s-au simţit pregătiţi să se prezinte la examen. Procentul (de promovare n.red.) este aproximativ ca cel de anul trecut, 67.7 anul trecut, avem 67.2 anul acesta înainte de contestaţii. S-a înregistrat pentru cei care au finalizat liceul anul acesta un procent în plus faţă de anul trecut la promovare. (…) Peste procentul de promovare sunt trei judeţe cu peste 75%: Cluj cu peste 80%, Iaşi cu 76%, Bacău cu 75%. Sibiu, Galaţi, Braşov şi Bucureşti cu procente între 70 – 75%. La polul opus sunt judeţele Ilfov -38% şi Giurgiu – 47%, Harghita 50%”, a declarat Ecaterina Andronescu. 

„De menţionat că în Bucureşti, în sectorul 4, rata de promovare a fost de 81%, lucru demn de remarcat şi apreciat”, a completat Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educaţiei a transmis şi un îndemn către elevi să susţină examenul de Bacalaureat în anul în care termină liceul întrucât va aduce automat rezultate mai bune.

84 de elevi au fost scoşi din examene pentru tentativă de fraudă, a mai anunţat Ecaterina Andronescu. „Pedeapsa este destul de drestică, 2 ani de zile nu se pot prezenta la examenul de bacalaureat”, a continuat Andronescu.

VEZI AICI REZULTATELE LA BACALAUREAT


Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00-16:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 13 iulie. 

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a anunţat că peste 136.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru sesiunea iunie-iulie 2019.

În 2018, rata de promovare înainte de contestaţii, incluzând şi elevii care au provenit din promoţiile anterioare, a fost de 67,7%. Rata de promovare, înainte de contestaţii, înregistrată de absolvenţii care au finalizat studiile liceale în promoţia 2017-2018 şi au susţinut probele examenului de Bacalaureat în prima sesiune a fost de 72,7%

Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii de liceu care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea, respectiv au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

Listele nominale sunt sub forma unui tabel care conţine:

– numele complet al candidatului, inclusiv cu iniţiala tatălui

– poziţia pe care o are pe judeţ

– poziţia pe care candidatul o are pe ţară

– liceul în care a susţinut examenul

– promoţia din care face parte elevul

– forma de învăţământ

– specializarea candidatului în anii de liceu

– calificativul obţinut la probele orale, cele de competenţe

– notele primite la probele scrise de la Bac 2019

– media generală, compusă din notele la probele scrise

– rezultatul final, calificativ care atestă că elevul a promovat sau a picat examenul (reuşit/respins/neprezentat/eliminat din examen) 

Cine promovează examenul

Pentru a trece Bacalaureatul, candidaţii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Astfel, nu sunt luate în considerare doar notele, ci inclusiv prestaţia la probele orale, care nu sunt luate în considerare la calcularea mediei finale.

REZULTATE BACALAUREAT 2019 edu.ro. Condiţiile de promovare la Bac 2019:

– candidatul a susţinut toate probele de evaluare a competenţelor

– candidatul a susţinut toate probele scrise

– elevul a obţinut cel puţin nota 5 la fiecare probă scrisă

– media generală a probelor scrise este cel puţin 6

Există şi o excepţie: dacă elevul a obţinut o medie de 5,99, atunci aceasta se rotunjeşte automat la 6.00 şi e considerat promovat. Candidații care îndeplinesc aceste condiții la afișarea rezultatelor de la Bac 2019 vor primi calificativul ”Reușit”.

REZULTATE BACALAUREAT 2019 edu.ro. Candidații respinși

În schimb, elevii care au dat toate probele scrise, dar nu au reușit să ia nota 5 la una dintre lucrări sau nu au media generală minim 6 vor avea calificativul ”respins”. Cei care nu au venit la una sau mai multe probe vor primi calificativul ”neprezentat” și, de asemenea, au picat examenul de Bac.

Candidații care au fost dați afară din sală pentru fraudă, tentativă de fraudă sau dintr-un alt motiv, de asemenea, nu pot promova la această sesiune. Ei vor avea calificativul ”eliminat din examen”. În plus, la sesiunile următoare de Bacalaureat, nu le vor fi recunoscute nici notele la probele promovate anterior eliminării și nici probele de evaluare a competențelor.

REZULTATE BACALAUREAT 2019 edu.ro. Cum se calculează notele şi media generală

1. Calcularea notei la examenele scrise

Lucrările de la fiecare probă scrisă sunt corectate de doi profesori evaluatori. Conform metodologiei de la Bacalaureat 2019, nota finală a acestei lucrări e calculată ca medie aritmetică cu două zecimale a celor două note acordate de aceşti evaluatori, fără rotunjire.

Pentru ca elevul să poată promova examenul, trebuie să obţină nota finală minim 5 la toate probele scrise pe care le-a susţinut:

– limba română, susţinută de toţi candidaţii pe 1 iulie

– limba maternă, susţinută pe 2 iulie doar de candidaţii care au învăţat la un liceu cu predare într-o limbă a minorităţilor naţionale

– proba obligatorie a profilului, susţinută pe 3 iulie de toţi candidaţii

– proba la alegere a profilului, care a avut loc pe 4 iulie, de toţi candidaţii

2. Calcularea mediei finale

Media generală, care reprezintă verdictul final, dacă elevul a promovat sau nu examenul de Bacalaureat, reprezintă media tuturor notelor la probele scrise şi se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire.

Calendarul afișării rezultatelor

Distanța dintre afișarea listelor cu primele note și cele finale este de 5 zile în această sesiune de Bacalaureat:

– 8 iulie: sunt anunțate primele rezultate ale examenului

– 8 iulie, orele 12.00 – 16.00: intervalul de depunere a contestațiilor

– 9 – 12 iulie: termenul de soluționare a contestațiilor

– 13 iulie: afișarea rezultatelor finale

Potrivit metodologiei, există și cazurile în care listele cu note pot fi afișate mai devreme sau mai târziu de 8 iulie, în funcție de desfășurarea procesului de corectare a lucrărilor. Și în cazul notelor finale prevăzute pentru 13 iulie, de asemenea, acestea ar putea fi anunțate mai devreme ori mai târziu, în funcție de procesul de recorectare a lucrărilor contestate.

REZULTATE BACALAUREAT 2019 edu.ro. Contestaţiile şi rezultatele finale la Bac 2019

În cazul candidaţilor care nu sunt mulţumiţi de rezultatele la Bac 2019, există varianta contestaţiei. Aceasta poate fi făcută doar în cazul uneia sau mai multor probe scrise, nu însă și în cazul probelor orale.

Conform calendarului la Bacalaureatul din acest an, contestaţiile sunt depuse tot pe 8 iulie, iar elevii au un termen de 4 ore pentru a le depune, între 12.00 – 16.00.

Reevaluarea lucrărilor se face într-o perioadă de 4 zile. Pe 13 iulie, contestatarii vor afla rezultatele finale din această sesiune.

Anul trecut, primele rezultate la Bac 2018 au fost afişate pe 4 iulie. Atunci, rata de promovare a fost de 67,7% faţă de anul 2017. La nivel naţional, s-au luat 104 medii de 10, cele mai multe în Bucureşti, adică 17. Peste 44 de mii de elevi au făcut atunci contestaţie și au primit notele după recorectare pe 9 iulie anul trecut. Atunci, după contestații, numărul mediilor de 10 la nivelul țării a crescut la 132.

A doua sesiune de Bacalaureat

Absolvenţii de clasa a XII-a care au picat prima sesiune sau nu au reuşit să intre în examenele din iunie-iulie, mai au o şansă în acest an la cea de-a doua sesiune de Bacalaureat. Aceasta se desfăşoară în perioada august – septembrie.

Înscrierile au loc însă în această lună, între 15 – 19 iulie pentru majoritatea candidaţilor şi pe 26 iulie, pentru cei care au avut corigenţe pe vară.

Probele scrise au loc între 21 – 26 august, iar între 27 august – 3 septembrie se desfăşoară probele orale. Rezultatele la Bac 2019 din sesiunea a doua vor fi aflate pe 3 septembrie, iar cele finale pe 7 septembrie.

 
REZULTATE BACALAUREAT 2019 edu.ro. Cum s-a desfăşurat examenul

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2019, au început luni, 1 iulie, cu testul de Limba şi literatura română – proba E)a). Marţi, 2 iulie, s-a desfășurat proba la Limba şi literatura maternă – E)b) – maghiară, germană, sârbă, croată, slovacă, turcă, ucraineană și italiană. Miercuri, 3 iulie, a avut loc proba obligatorie a profilului – E)c). Ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului şi specializării – E)d), a fost susținută joi, 4 iulie.

Pentru susţinerea probelor scrise s-au înscris 136.087 de candidaţi din toate promoţiile (116.316 candidați din promoția curentă, respectiv 19.771 de candidați din promoțiile anterioare). 

Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise s-a facut în intervalul 7:30 – 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru rezolvarea subiectelor candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.

Nu este permis accesul cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. 

Drept consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului.

Ministerul Educației Naționale pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise. Numărul va fi disponibil în perioada 1 – 4 iulie, între orele 8:00 – 16:00. 

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:

  • susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  • susţinerea tuturor probelor scrise şi obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.

Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu au reuşit să obţină note la fiecare materie peste 5 sau nu au obţinut o media

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
România va avea un nou drum de mare viteză. Are o lungime de 51 de kilometri și leagă 2 mari orașe
Capital.ro
Toată țara e în doliu. Iubita vedetă TV ne-a părăsit mult prea devreme: Nu meritai această soartă crudă
Playtech.ro
Cine este Makaveli, care este numele real al interlopului TikTok. Are un...
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
„Întinde-te! Stai jos!”. Momentul în care medicul din Arabia Saudită a fost arestat în atacul terorist de la târgul de Crăciun din Germania
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
E incredibil ce vrea să facă Aura Șova cu banii de la Vocea României
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Sfârșitul lui Călin Georgescu. Oamenii lui au aflat adevărul abia acum: A ajuns să...
StirileBZI
Ce fructe se pun pe masa de Revelion 2024: Strugurii nu sunt de ajuns pentru a avea noroc!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
substantial.ro
Viktor Orban despre viitoarele schimbări globale și impactul asupra Europei
MediaFlux
KLAUS IOHANNIS a DECIS! ANUNȚ privind PREMIERUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Compania străină care vrea români la muncă. Le oferă 5500 de euro lunar