La şcoală avem rezultate cu greutate, dar nu la învăţătură, ci la kilograme. Elevii ocolesc sălile de sport şi nimeni nu-i învaţă ce trebuie să mănance pentru a fi sănătoşi, astfel tentaţiile de la fast-food încep să se vadă tot mai mult şi la vârste tot mai fragede.
„O mare responsabilitate revine şi mediului şcolar, şcoala nu mai încurajează mişcarea, copiii nu mai consumă alimente sănătoase în timpul orelor de program şcolar„, a declarat doctorul Gheorghe Mencinicopschi.
La liceu, elevii ajung să aibă doar o oră de sport pe săptămână. Chiar şi aşa, de multe ori, aceştia fentează orele de mişcare aducând scutiri, iar la clasele terminale educaţia fizică este înlocuită cu orele suplimentare la matematică sau alte discipline de examen.
„Oferta noastră îi şi îndepărtează. De exemplu, clasele 9-12 au o oră de educaţie fizică. O oră de educaţie fizică este absolut nesemnificativă”, spune Leonida Ilieşiu, inspector şcolar din Bistriţa.
În astfel de condiţii nu mai e de mirare că din ce în ce mai mulţi tineri adaugă zeci de kilograme în plus şi boli ale adulţilor.
„Institutul Alfred Rusescu a constatat o prevalenţă mare a hipertensiunii arteriale tocmai la copiii aceştia şcolari. Asta face ca la vârstele adolescenţei să apară evenimente nefericite de tipul infractului de miocard de multe ori cu un sfârşit letal”, a mai explicat Mencinicopschi.
Un program al Ministerului Educaţiei în care elevii ar fi avut ocazia să facă mai mult scop urma să înceapă în această toamnă, însă iniţiativa mai are mult până la implementare.