„Au fost 7.009 contestaţii la rezultatele de la Limba şi literatura română şi 5.163 la matematică, dar nu ştim dacă în primul caz au avut legătură cu subiectul controversat”, a spus secretarul de stat.
Stelian Fedorca a mai spus că nu poate prezenta situaţia rezultatelor înainte de contestaţii, întrucât sistemul informatic este astfel construit încât nu poate furniza date decât la finalul prelucrării tuturor datelor.
Pentru susţinerea celor trei probe de la evaluarea naţională au fost înscrişi 190.291 de elevi, 6,3 la sută dintre cei care au susţinut probele contestând notele primite.
La subiectul II al probei de limba română de la evaluarea naţională, elevii au trebuit să spună, printre altele, felul propoziţiei subordonate (atributivă, predicatică sau subiectivă) din fraza „Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii”. Această cerinţă a împărţit elevii şi părinţii în două tabere, unii susţinând că răspunsul corect este propoziţie subiectivă, iar ceilalţi, predicativă.
Liviu Pop, care a asigurat interimatul la Ministerul Educaţiei, a decis, în 27 iunie, schimbarea baremului probei de limba română de la evaluarea naţională, astfel încât să fie punctate ambele răspunsuri („subiectivă” şi „predicativă”) care au generat controversa legată de una dintre cerinţe. Decizia, au spus reprezentanţii ministerului, se fundamentează pe mai multe argumente ale specialiştilor în limba română.
În urma deciziei lui Pop, la corectarea lucrărilor, ambele răspunsuri în discuţie („subiectivă” şi „predicativă”) vor primi câte şase puncte. Anterior, baremul probei de română prevedea că răspunsul corect este „subiectivă”.
Primele rezultate de la evaluarea naţională au fost afişate vineri, până la ora 14.00. Contestaţiile, depuse în aceeaşi zi, vor fi soluţionate sâmbătă şi duminică, iar luni vor fi afişate rezultatele finale. Repartizarea computerizată în licee va avea loc în 5 iulie.
Notele de la evaluarea naţională vor conta la admiterea în liceu, care se va desfăşura în două etape. La prima dintre acestea vor participa elevii care au dat evaluarea naţională şi care vor avea media de admitere calculată ca medie artimetică dintre media notelor de la evaluare şi media generală a anilor de gimnaziu.
În a doua etapă se vor înscrie, pe locurile rămase libere, elevii care nu au dat evaluarea, admiterea acestora urmând să se facă în ordinea descrescătoare a mediilor generale ale anilor de gimnaziu.
CITEŞTE ŞI:
REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2012. Zeci de elevi au avut medii mai mici de 2, în Tulcea
REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2012. În Vrancea sute de elevi au luat note sub 5 la Limba Română