Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost ales duminică preşedinte al Republicii Turcia, din primul tur al alegerilor prezidenţiale, pentru prima dată în cadrul unui sufragiu universal direct, informează posturi de televiziune, potrivit AFP.
În urma numărării a circa trei sferturi dintre buletinele exprimate, Erdogan a întrunit peste 52% din voturi, devansându-i detaşat pe cei doi contracandidaţi ai opoziţiei.
Candidatul comun al opoziţiei social-democrate şi naţionaliste, Ekmeleddin Ihsanoglu, reputat istoric în vârstă de 70 de ani care a condus Organizaţia Cooperării Islamice (OCI), a întrunit circa 39% dintre sufragii, în timp ce candidatul minorităţii kurde, Selahattin Demirtas, a întrunit circa 9%.
Dacă victoria lui Erdogan se confirmă, ea va constitui un succes personal al şefului guvernului de la Ankara, la putere din 2003, care i se va alătura astfel părintelui fondator al Republicii moderne şi laice Turcia, Mustafa Kemal Ataturk, în rândul celor mai emblematici lideri ai acestei ţări.
Favorit detaşat al scrutinului, Erdogan şi-a făcut deja publice planurile de a menţine în mâinile sale conducerea Turciei şi din funcţia de preşedinte al ţării, ale cărei prerogative el plănuieşte să le întărească printr-o reformă a Constituţiei. ‘Preşedintele ales şi guvernul ales vor acţiona la unison’, a subliniat, duminică, şeful guvernului, în timp ce îşi exercita dreptul la vot într-o secţie electorală situată în partea asiatică a Istanbulului.
Într-un mod lipsit de surprize, Erdogan a câştigat cu uşurinţă în faţa rivalilor săi, în cadrul unei campanii agresive, cu ajutorul puterii financiare a Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP) pe care îl conduce şi al influenţei pe care o are asupra mass-media din Turcia.
Intenţia lui Erdogan de a reforma Constituţia în vederea întăririi prerogativelor prezidenţiale alimentează deja critici privind riscurile unei puteri ‘autocrate’, împotriva căreia opoziţia a promis că va lupta.
‘Din numeroase motive, principala problemă pentru Erdogan o constituie nu câştigarea alegerilor prezidenţiale, ci ceea ce va urma’, a declarat universitarul Ziya Meral, profesor la Universitatea Cambridge din Marea Britanie. În opinia lui Meral, ‘viitorul politic al lui Erdogan va depinde de modul în care el va putea să-şi menţină puterea asupra AKP’.