Republica Moldova a trecut duminică printr-un exercițiu democratic, iar urnele de vot au fost închise la ora 21:00. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, prezența la vot a fost de 1.689.821 oameni, echivalentul a 54.17% din populația adultă cu drept de vot. După numărarea a 2216 secţii de votare, echivalentul a 99, 86%, Maia Sandu avea 55, 41% din sufragii, iar Alexandr Stoianoglo 44, 59%.
Rezultate în timp real AICI
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, realeasă, duminică seară, pentru un al doilea mandat, potrivit rezultatelor preliminare aproape definitive, a ieşit la declaraţii după miezul nopţii pentru a le mulţumi alegătorilor şi pentru a transmite un mesaj de unitate spunând că ei au salvat Moldova şi au dat o lecţie de democraţie. Totodată, ea a dat asigurări că a auzit vocea tuturor, şi a celor care nu au votat-o şi deloc întâmplător, a făcut declaraţia şi în limba rusă, vizibil emoţionată şi răguşită.
„Moldova, eşti o învingătoare! Azi, dragi moldoveni, aţi oferit o lecţie de democraţie, demnă de a fi scrisă în manualele de istorie. Azi, voi aţi salvat Moldova” – şi-a început Maia Sandu alocuţiunea. „În alegerea noastră pentru un viitor demn nu a pierdut nimeni”, a subliniat şefa statului. „Libertatea, adevărul şi dreptatea au învins. Moldova a reuşit să-şi arate voinţa şi puterea prin votul fiecăruia dintre noi”, a arătat Maia Sandu.
„Am dovedit că uniţi reuşim să învingem pe cei care voiau să ne îngenuncheze”, a adăugat Maia Sandu, referindu-se la tenativele de interferenţă, influenţare şi cumpărare de voturi pe care le-a acuzat anterior venind dinspre Moscova.
Ea le-a mulţumit alegătorilor pentru că au ieşit la vot, indiferent de opţiunea făcută, şi a spus că a înţeles că votul care i-a fost acordat este unul condiţionat, promiţând că va face schimbări şi subliniind că prioritară este accelerarea luptei anticorupţie şi pentru o justiţie eficientă.
Aleasă graţie voturilor din diaspora, Maia Sandu a avut câteva cuvinte special pentru moldovenii plecaţi în străinătate: „Diaspora, eşti uimitoare! Diaspora noastră ne-a mai dat astăzi o lecţie din care fiecare dintre noi trebuie să tragem învăţăminte. Moldovenii noştri de departe au arătat din nou că Moldova bate în piepturile lor la fel de puternic cum bate în piepturile noastre, cei de aici, de acasă”, a spus Maia Sandu în discursul căreia a existat şi cuvântul „familie” şi numeroase referinţe la ideea de unitate.
Ea a lăudat şi mobilizarea „extraordinară” de care a dat dovadă Chişinăul şi mai ales tinerii, care „au impresionat cu o mobilizare istorică la vot”.
Ulterior, ea a transmis mesajul şi în limba rusă, dorind să arate că se adresează şi comunităţilor rusofone din ţară care preponderent au votat pentru contracandidatul ei, Alexandr Stoianoglo, el însuşi un prost vorbitor de limba română.
După ce a răspuns la două întrebări, fiind în evidentă pierdere de voce, Maia Sandu a părăsit sala unde a făcut declaraţiile de presă în aplauzele jurnaliştilor.
Numărul cetăţenilor care şi-au exprimat votul în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova în secţiile de votare deschise în afara ţării a fost cel mai mare din istorie, a anunţat, luni, într-un briefing de presă, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.
„În cele 231 de secţii de votare deschise în străinătate şi-au exercitat dreptul constituţional de vot 328.855 alegători, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de votanţi de la organizarea alegerilor peste hotare”, a afirmat Caraman.
Cele mai active secţii de votare din diasporă au fost cele două de la Moscova (Federaţia Rusă), unde au votat câte 4.999 persoane, Brescia (Italia) – 4.463, Bucureşti (România) – 4.433, Padova (Italia) – 4289, Paris (Franţa) – 4.012 şi Vicenza (Italia) – 3673.
În diasporă, Maia Sandu a fost votată de 82,77% dintre alegători, în timp ce Stoianoglo a beneficiat de susţinerea a 17,23% dintre votanţi.
Potrivit preşedintelui CEC, la alegerile de duminică au participat 1.699.025 alegători, ceea ce reprezintă 54,31% din totalul alegătorilor înscrişi în listele electorale.
„Legislaţia prevede că al doilea tu al alegerilor prezidenţiale este valabil dacă la el au participat cel puţin 20% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. În aceste condiţii, CEC confirmă validitatea scrutinului”, a mai precizat Angelica Caraman.
Maia Sandu este noul președinte al Republicii Moldova, după ce l-a învins pe Alexandr Stoianoglo, primind cu peste 100.000 de voturi în plus.
Premierul Marcel Ciolacu a felicitat-o deja pentru victorie și a precizat că moldovenii „au scris istorie”.
„Felicit din toată inima poporul moldovean și o felicit și pe Maia Sandu, pentru o victorie uriașă!
Moldovenii din întreaga lume au scris azi istorie. Și-au reconfirmat în fața întregii lumi nu doar curajul, ci și încrederea deplină în viitorul lor european!
S-au luptat cu determinare contra unui mecanism infernal pus la punct de Rusia, care a încercat să submineze masiv democrația prin cumpărarea voturilor la scară largă.
Victoria Maiei Sandu în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale este o dovadă clară a voinței poporului moldovean de a-și apăra democrația și de a-și asigura drumul către aderarea la Uniunea Europeană.
Este un moment de mare mândrie și speranță pentru toți cei care cred în valorile democratice și în dreptul fiecărei națiuni de a-și decide propriul destin.
Voi continua să susțin din toate puterile Republica Moldova să ajungă acolo unde îi este locul – alături de România în Uniunea Europeană.
Împreună, vom construi un viitor prosper și sigur pentru toți cetățenii noștri.”, a precizat Marcel Ciolacu
După numărarea a 1.411.243 de voturi, Maia Sandu conduce cu 50,09% în fața lui Alexandr Stoianoglo, ce are numai 49,91%, la ora 23:15.
În primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale au fost numai 51,7% dintre persoanele cu drept de vot la urne, ceea ce reprezintă o creștere de peste 2%. Oamenii au fost alarmați astăzi, din cauza multiplelor acuzații de fraudare, care au venit chiar din partea președintei Maia Sandu, precum și din cauza numeroaselor alerte false de atac cu bombă ce s-au înregistrat la mai multe secții de votare din diaspora.
Maia Sandu a obținut în primul tur 42,49% din voturi, pe când Alexandr Stoianoglo a obținut 25,95%. Cel de-al treilea plasat, Renato Usatîi, a adunat 13,79%. Deoarece restul candidaților erau împotriva Maiei Sandu, o bună parte din electorat se poate orienta către candidatul socialist, astfel că meciul este unul strâns.
Maia Sandu a ieșit cu declarații în spațiul public imediat după închiderea secțiilor de votare și a mulțumit persoanelor din țară pentru participarea la vot.
„Bună seara! Secțiile de vot s-au închis în toată țara. Le mulțumesc tuturor oamenilor care au participat la vot, din toate localitățile din țară. Le mulțumesc, în special, chișinăuenilor, care au participat într-un număr mare, astăzi, la vot. Vreau să le mulțumesc și tinerilor, care au stabilit un record de participare la vot, astăzi. Le mulțumesc cetățenilor noștri din afara țării, care au dat dovadă de o mobilizare excepțională. În multe secții de votare din afara țării continuă procesul de votare, vă îndemn să mergeți la vot cei care încă nu ați reușit.
Vreau să-i mulțumesc domnului Constantin Cojocar care la 105 ani a mers de la Chișinău în localitatea de baștină pentru a vota. Fac un apel către toți lucrătorii din secțiile de votare, indiferent de candidatul pe care îl reprezintă, să fie atenți și să numere corect voturile cetățenilor. Vă mulțumesc!”
Și contracandidatul Maiei Sandu, Alexandr Stoianoglo, din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, a făcut declarații la închiderea secțiilor de votare. Stoianoglo a susținut că participarea la vot a arătat că „Moldova nu este doar un punct pe hartă, cu simpli spectatori, ci un popor responsabil și conștient de viitorul său”.
Citește și : Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova, acuză că grupări criminale fraudează alegerile prezidențiale: „Suntem într-un moment de atac din partea grupărilor criminale care au cumpărat foarte multe voturi”
„Stimați compatrioți, susținători și prieteni. Astăzi, Moldova a vorbit prin voi, oamenii ei. Votul vostru a șters granițele dintre oraș și sat, nord și sud, vest și est, iar prezența voastră masivă la urne e o dovadă că Moldova nu e doar un punct pe hartă, cu simpli spectatori, ci un popor responsabil și conștient de viitorul său.
Vă mulțumesc din suflet pentru fiecare alegere, pentru energie, implicare și încredere, pe care le-ați investit în acest proces democratic. Fiecare alegător care a intrat în cabina de votare a scris un capitol în destinul acestei țări. Așadar, începe numărarea voturilor, momentul adevărului, în care fiecare vot capătă greutate și definește direcția noastră pe mai departe. Vă mulțumesc!”