Rezultate promiţătoare ale unor teste clinice privind un nou tratament anticancer

Un nou tratament anticancer dezvoltat de compania biofarmaceutică americană Gilead Sciences poate ţine în viaţă cel puţin un an pacienţi care au unele dintre cele mai grave forme de limfom, relevă rezultatele unui test clinic, dar rămân obstacole până la utilizarea la scară largă, scrie FT.
Alina Costache
17 dec. 2017, 07:36
Rezultate promiţătoare ale unor teste clinice privind un nou tratament anticancer

Studiul va contribui la risipirea dubiilor referitoare la eficienţa terapiei cu receptori de antigen chimerici (Car-T) şi va consolida încrederea investitorilor în companiile care dezvoltă tratamente de acest tip, explică cotidianul Financial Times.

Terapia Car-T constă în extragerea unor celule sanguine şi prelucrarea acestora în laborator astfel încât să atace cancerul, după care celulele sunt reintroduse în corp.

Tratamentul inovator a produs rezultate impresionante în cursul testelor clinice, reuşind remisii ale cancerului la pacienţi care mai aveau de trăit doar câteva săptămâni sau luni. În contextul efectelor benefice observate la persoane care ar fi murit, autorităţile de reglementare au accelerat procedurile de aprobare a terapiilor Car-T. Dar graba fără precedent a condus la situaţii neobişnuite, în care unele medicamente au primit undă verde înainte de a se şti dacă efectele sunt durabile, notează FT.

Testarea produsului companiei Gilead Sciences, Yescarta, arată că după o perioadă medie de 15,4 luni, 59% dintre pacienţii cu limfom non-Hodgkin încă erau în viaţă, 42% erau în remisie, iar 40% nu mai prezentau urme de cancer.

„Cu actualele terapii, durata medie de viaţă pentru oamenii cu această boală este de doar şase luni, dar noile teste relevă că pacienţii sunt încă în viaţă la un an de la începerea tratamentului”, afirmă coordonatorul studiului, doctor Sattva Neelapu, profesor la Universitatea din Texas.

Citeşte şi Forma rară de cancer feminin care ucide dacă nu este depistată din timp

Brad Loncar, fondatorul Fondului pentru Imunoterapie Loncar, acţionar la compania Gilead şi la alţi producători de terapii Car-T, a declarat: „Aceste tratamente au fost dezvoltate atât de rapid astfel că nu ştim dacă sunt durabile, de aceea aceste rezultate sunt foarte importante. Principala întrebare este ce înseamnă trecerea de la şase luni la un an. Iar obiectivul este să vindecăm oameni: acesta este lucrul captivant”.

„Toată lumea aştepta aceste rezultate, suntem încântaţi că ne confirmă ceea ce speram”, a declarat David Chang, director pentru Cercetare şi Dezvoltare la firma Kite, filiala Gilead Sciences pentru terapii celulare.

Rezultatele studiului au fost prezentate duminică, la reuniunea anuală a Societăţii Americane de Hematologie, desfăşurată în oraşul american Atlanta.

Un studiu separat privind o terapie rivală de tip Car-T, Kymriah, dezvoltată de compania Novartis, evidenţiază perspectivele acestui medicament. După şase luni, aproape o treime dintre pacienţi nu mai aveau cancer, iar alţi 7% erau în remisie.

Un test cu o terapie similară, dezvoltată de Celgene şi de Bluebird Bio, sugerează că terapia Car-T poate fi utilizată şi pentru tratarea unui alt tip de cancer, mielomul multiplu.

Însă, în pofida rezultatelor pozitive, rămân numeroase obstacole în calea utilizării la scară largă a terapiilor Car-T, inclusiv efecte secundare toxice care au cauzat numeroase decese în timpul testelor clinice.

În plus, procesul de producţie este foarte scump, astfel că producătorii aplică unele dintre cele mai mari preţuri observate vreodată în industria farmaceutică. Compania Gilead Sciences cere 373.000 de dolari pentru tratamentul Yescarta, iar Novartis 475.000 de dolari pentru medicamentul Kymriah, banii fiind returnaţi dacă tratamentul nu dă rezultate.

Spynews
Accident terifiant pe Autostrada Soarelui! Sunt implicate 25 de persoane, printre care şi minori. 8 mașini au fost distruse | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste o ciorbă de pește la restaurantul lui Marius Tucă. Prețurile sunt aproape duble față de cele din anii trecuți
Capital.ro
Românii primesc banii înapoi. Guvernul a dat ordin. Premiera anunțată chiar acum în România
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
Din păcate, s-a confirmat! Boala care face ravagii a ajuns deja și în România
Adevarul
Forțele speciale ucrainene au lovit o bază rusească din Siria după întrevederea între Putin și Assad VIDEO
Spynews
Accuweather a actualizat prognoza meteo și anunță temperaturi de 40 de grade în august, în România
Spynews
Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025. Modificările anunțate de Uniunea Europeană
Evz.ro
Netflix dă lovitura cu serialul fenomen. Data la care va avea loc premiera
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
MISTER ELUCIDAT! Al cui este al doilea ADN găsit sub unghiile dentistei din Brăila. Dosarul devine mai solid acum
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Pensiile se măresc din nou, de la 1 ianuarie! Șeful Casei Naționale de Pensii a explicat câți bani vor lua pensionarii începând cu anul 2025
Capital.ro
Obligație nouă în România. Decizie pentru proprietarii de teren sau locuințe. Vor plăti banii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Tensiuni între Rusia și Republica Moldova din cauza expulzării unui diplomat rus
MediaFlux
RECALCULARE PENSIE. Cum a obținut Nea Ion o creștere de 1.900 lei
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?