REZULTATE REZIDENŢIAT 2019 UMF BUCUREŞTI. „Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Carol Davila’ s-a pregătit intens pentru buna desfăşurare a acestui concurs extrem de important pentru viitoarea generaţie de medici şi farmacişti. Dintre cei 3.259 de candidaţi înscrişi în centrul universitar Bucureşti, 1.902 sunt absolvenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Carol Davila’ din Bucureşti”, a declarat Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii, citat într-un comunicat transmis AGERPRES.
08.12.2019
Anunț contestații
Candidații la concursul de rezidențiat din Centrul Universitar București care doresc să depună contestații, o pot face la sediul Comisiei Locale – Facultatea de Medicină, Bd. Eroii Sanitari, nr. 8, etaj 1, Decanat sau la fax nr. 021 318 07 60, după următorul program:
În centrul universitar Bucureşti, la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila”, vor susţine concursul cei mai mulţi candidaţi – aproximativ 36,72% din numărul total de înscrişi. S-au înscris 2.274 candidaţi pentru domeniul medicină, 695 – pentru medicină dentară şi 290 – pentru farmacie, precizează UMF.
Concursul, organizat de Ministerul Sănătăţii, pentru care şi-au depus dosarele 8.876 de candidaţi, va avea loc duminică la nivel naţional, în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Cei mai mulţi – 6.283 – s-au înscris pentru domeniul medicină, 1.740 – pentru medicină dentară şi 853 – pentru farmacie.
Ministerul Sănătăţii a scos la concurs pentru această sesiune de examen 4.710 locuri şi posturi, astfel: 3.960 – în domeniul medicină; 398 – în domeniul medicină dentară; 256 – pentru farmacie; 96 de locuri pentru Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Afacerilor Interne, ministerele care au reţea sanitară proprie.
Concursul se desfăşoară sub forma unui test-grilă, cu câte 200 de întrebări identice pentru toate centrele universitare, pe o durată de patru ore.
Punctajul minim de promovare este de 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, potrivit metodologiei de concurs stabilite de către Ministerul Sănătăţii. Ocuparea locurilor şi a posturilor în specialitate se va face în ordinea punctajului de promovare obţinut, alcătuindu-se o singură clasificare naţională pentru fiecare domeniu.
entru derularea examenului, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” a pregatit șase locații, repartizate astfel:
Domeniul medicină:
Facultatea de Medicină și Spitalul Universitar de Urgență București: Bulevardul Eroii Sanitari, Nr.8 = 18 săli
Universitatea Româno-Americană: Bulevardul Expoziției, Nr. 1B = 11 săli
Academia de Studii Economice – clădirea Mihail Moxa: Str. Mihail Moxa, Nr.5-7 = 6 săli
Domeniul medicină dentară:
Academia de Studii Economice – clădirea Virgil Madgearu: Calea Dorobanți, Nr. 15-17 = 6 săli
Academia de Studii Economice – clădirea Ion Angelescu: Str. Căderea Bastiliei, Nr. 2-10 = 1 sală
Domeniul farmacie:
Facultatea de Farmacie: Strada Traian Vuia, Nr. 6 = 5 săli
Repartiţia candidaţilor pe săli este deja disponibilă, împreună cu harta locaţiilor, pe site-ul: rezidentiat.umfcd.ro
Prof. Dr. Cătălina Poiană, Prorectorul cu probleme de învățământ postuniversitar al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila București și Președintele comisiei locale de rezidențiat – centrul universitar București a precizat că „în calitate de coordonator al concursului de rezidențiat pentru centrul universitar București am depus toate eforturile, alături de colegii mei, pentru a asigura desfășurarea în condiții cât mai bune a examenului de admitere în rezidențiat din acest an, în pofida timpului scurt avut la dispoziție. Am solicitat tuturor celor care participă la organizarea concursului, implicare, pentru că este un volum important de muncă, iar noi avem o mare responsabilitate față de absolvenți – viitorul medicinei românești, pentru care acest concurs este poate cel mai important din cariera lor. România are nevoie de medici și farmaciști, iar acest examen reprezintă poarta de intrare prin concurs în sistemul medical românesc. Pe viitorii rezidenți din București îi asigurăm că vor beneficia de o pregătire de înalt nivel și o experiență profesională competitivă în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila. Le urez tuturor candidaților mult succes!”
Concursul se desfășoară sub forma unui test-grilă, cu câte 200 de întrebări identice pentru toate centrele universitare, pe o durată de patru ore. Punctajul minim de promovare este de 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, potrivit metodologiei de concurs stabilite de către Ministerul Sănătății. Ocuparea locurilor și a posturilor în specialitate se va face în ordinea punctajului de promovare obţinut, alcătuindu-se o singură clasificare naţională pentru fiecare domeniu.
Potrivit MS, la fel ca în anii trecuţi, concursul se va desfăşura în 6 centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, după aceeaşi metodologie, pe o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.
Cu 5 zile înainte de finalizarea înscrierilor şi-au depus dosarele de participare un număr de 4.733 de candidaţi, conform datelor centralizate de la direcţiile de sanătatre publică, cifra fiind în dinamică.
Anul acesta sunt scoase la concurs 4.710 locuri şi posturi pe cele 3 domenii de pregătire. Sunt 3.960 locuri şi posturi la domeniul medicină, 398 medicină dentară şi 256 farmacie şi 96 locuri pentru ministerele cu reţea sanitară proprie ( MApN, Ministerul Justiţiei şi MAI).
Pentru această sesiune, Ministerul Sănătăţii a suplimentat cu 558 numărul posturilor şi locuri pe domeniul medicină, faţă de numărul de absolvenţi.
„Echipa ministerului face eforturi pentru a nu exista disfuncţionalităţi în procesul de organizare şi pentru ca toţi candidaţii să beneficieze de condiţiile optime de înscriere şi desfăşurare a concursului. Am cerut ca acest concurs să se desfăşoare în spiritul corectitudinii şi al transparenţei, principiile acestei guvernări. Niciun absolvent care reuşeşte să treacă pragul de 60 la sută din punctajul maxim pe domeniu, pe ţară, nu va rămâne pe dinafară. Vom găsi soluţii pentru aceşti tineri. Trăim într-o ţară în care resursa umană este deficitară. Le urez tinerilor colegi medici mult succes şi spor la învâţat”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătăţii.
Înscrierea candidaţilor a început în data de 7 noiembrie şi se va finaliza în 19 noiembrie 2019.
Acestea se fac tot prin direcţiile de sănătate publică, respectiv prin ministerele cu reţea sanitară proprie.
În premieră, Ministerul Sănătăţii a prelungit programul de înscriere la direcţiile de sănătate publică în zilele de sâmbătă, între orele 09.00 şi 14.00.
Transmiterea listelor cu candidaţii înscrişi de către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti la Ministerul Sănătăţii se va face până cel târziu 22 noiembrie 2019.
Ministerul Sănătăţii a prevăzut ca centralizarea listelor şi repartizarea candidaţilor pe centre universitare să se realizeze cel târziu în data de 25 noiembrie 2019, iar afişarea pe site-ul rezidenţiat.ms.ro a listelor cu candidaţii admişi în concurs, pe centre universitare şi domenii să fie făcută în 27 noiembrie 2019.
Sesizarea de către candidaţi a eventualelor erori de redactare se va face până cel târziu 29 noiembrie 2019, iar în 5 decembrie se va afişa pe site-ul rezidenţiat.ms.ro şi pe site-urile facultăţilor de medicină şi farmacie repartizarea candidaţilor pe săli în funcţie de domeniul pentru care s-au înscris.
În perioada 17-19 decembrie 2019 se va face alegerea posturilor/locurilor de candidaţi în funcţie de punctajul obţinut.
Între 6-14 ianuarie 2020, viitorii rezidenţi vor semna contractele individuale de muncă cu unităţile sanitare, iar între 14-16 ianuarie se va face repartiţia pe clinici de pregătire.
Încadrarea în unităţile medicale ca rezidenţi este prevăzută în 1 februarie 2020. Exemenul ar fi trebuit să aibă loc în 17 noiembrie, dar a fost amânat din cauză că nu exista un ministru al Educaţiei care să semneze ordinele necesare.
Pentru evitarea aglomerației și reducerea timpului de așteptare la Direcțiile de Sănătate Publică din centrele universitare reamintim candidaților:
sâmbătă 9,00 – 14,00
În București candidații au posibilitatea de a depune dosarul la:
SAU
Rezidențiat 2019 CALENDAR:
14 noiembrie 2019- Transmiterea listelor cu candidaților înscriși de către Direcțiile de Sănătate Publică Județene și a municipiului București Ministerului Sănătății: cel târziu
25 noiembrie 2019- Centralizarea listelor de către Ministerul Sănătății și defalcarea candidaților pe centre universitare: cel târziu
27 noiembrie 2019- Afișarea pe site-ul rezidentiat.ms.ro a listelor cu candidații admiși în concurs, pe centre universitare și domenii: ;
29 noiembrie 2019 -Sesizarea de către candidați a eventualelor erori de redactare: până cel târziu;
05 decembrie 2019- Afișarea pe site-ul rezidențiat.ms.ro și pe site-urile facultăților de medicină și farmacie a repartizării candidaților pe săli în funcție de domeniul pentru care s-au înscris: ;
8 decembrie 2019 : Desfășurarea examenului de rezidențiat
17,18,19 decembrie 2019 – Alegerea posturilor/locurilor de candidați în funcție de punctajul obținut;
6-14 ianuarie 2020- Semnarea contractelor individuale de muncă cu unitățile sanitare;
14-16 ianuarie 2020 – Repartiția pe clinici de pregătire
Informații specifice fiecărui centru de concurs.
Pentru cei interesați publicăm anunțul de concurs și modelul de cerere de înscriere – sesiunea 8 decembrie 2019.
ANUNȚ (publicația de concurs)
Model cerere (.pdf)
Model cerere (.docx)
LOCURI la REZIDENŢIAT 2019. Numărul locurilor scoase la concurs pentru rezidențiat 2019 este 4.710, cu 18% mai mic faţă de anul precedent. Anul acesta, numărul a scăzut până la 4.710, cu 18% mai mic, fără nicio justificare.
TAXĂ REZIDENŢIAT 2019. Taxa de participare la concursul de rezidențiat pe post și pe loc în medicină, medicină dentară și farmacie va fi de de 400 lei/participant, la fel că anul trecut.
Pentru cei interesați publicăm locurile și posturile scoase la concurs – sesiunea 8 decembrie 2019.
LOCURI scoase la concurs
POSTURI scoase la concurs
Ca urmare a promulgării Legii nr. 197/31.10.2019, Ministerul Sănătății a elaborat și aprobat Metodologia pentru desfășurarea Concursului Național de Rezidențiat pentru sesiunea 8 decembrie 2019.
Potrivit ministrului Sorina Pintea, a apărut o nouă prevedere care reglementează speța numărului de locuri, raportat la numărul absolvenților, astfel încât, acestea să fie egale.
„A apărut o nouă prevedere, legată de numărul de locuri, astfel încât acestea să fie egale cu numărul absolvenților. Noi am aprobat printr-o Hotărâre de Guvern o cifră de școlarizare de 4.710 (locuri, n.red.). Practic, aceste discuții legate de cifra absolvenților, a pornit de la faptul că s-a speculat în spațiul public că locurile scoase la rezidențiat pe medicină generală sunt mai mici decât numărul absolvenților (…) Avem în România 3.401 absolvenți de medicină generală, numărul locurilor scoase la rezidențiat pe medicină generală este 3.990. Totalul de 4.710 include și zona de medicină dentară și farmacie”, a mai spus Pintea.
Pentru 2019, noua lege prevede, prin derogare, faptul că Rezidenţiatul pe locuri şi pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii.
Proiectul prevede că spitalele pot să facă de acum încolo pregătirea rezidenţilor, degrevând universităţile de numărul mare de rezidenţi existenţi.
De asemenea, o altă prevedere introdusă e referă la faptul că după promovarea examenului şi după expirarea stagiului minim aferent specialităţii, ministrul Sănătăţii confirmă prin ordin titlul de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist, după caz, în cel mult 30 zile lucrătoare de la ultima zi a sesiunii de examene organizată pentru specialitatea respectivă.
Ministerul Sănătății a publicat un proiect de ordin care stabilește exact cuantumul taxei de participare la concursul de rezidențiat pe post și pe loc în medicină, medicină dentară și farmacie, sesiunea 8 decembrie 2019. Acesta va intră în vigoare după ce va fi publicat în Monitorul Oficial.
Potrivit proiectului de Ordin, care este pus în dezbatere publică până în 18 la REZIDENȚIAT 2019, sesiunea din 8 decembrie, cuantumul taxei de participare la concursul de rezidențiat pe post și pe loc în medicină, medicină dentară și farmacie va fi de de 400 lei/participant, la fel că anul trecut.