UPDATE: Conform anunțului făcut vineri, 15 martie, rezultatele simulării bacalaureatului din perioada 4-7 martie 2024 au fost centralizate de Ministerul Educației. Datele evidențiază că 39,87% dintre elevi au obținut note sub 5 la proba de română, în timp ce 35,88% au obținut note sub 5 la matematică sau istorie.
Pentru a trece examenul, trebuie obținută o notă minimă de 5, iar examenul este considerat promovat dacă media este peste 6.
În procesul de evaluare au fost angrenați un total de 13.897 de profesori evaluatori, distribuiți astfel: 3909 pentru Limba română, 4.459 pentru Matematică/istorie, 264 pentru Limba maternă și 5.265 pentru Disciplina la alegere. Corectarea lucrărilor s-a desfășurat în format digital, iar notele vor fi transmise elevilor prin intermediul profesorilor lor. Rezultatele nu pot fi contestate și vor fi trecute în catalog numai la solicitarea expresă a elevilor.
„Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare”, a transmis Ministerul Educației.
UPDATE: În județul Timiș, 58 % au luat medie sub pragul de promovare, adică media 6, la simularea la BAC 2024, potrivit comunicatului de presă al ISJ Timiș. Pentru a promova o probă un elev trebuie să ia nota 5, însă per total media trebuie să fie peste 6 pentru a promova examenul. La limba română 58 % dintre elevii de clasa a XII-a din Timiș au luat note peste 5.
Inspector școlar general adjunct, Simona – Ecaterina Bejan a transmis în urma rezultatelor: “Comparativ cu anii precedenți este o prezență a elevilor la simulare mai bună, însă procentul celor promovați la toate disciplinele este mai mic, comparativ cu anii 2021, 2022. La Eb), limba romana se observă o descreștere a celor cu note peste 5, la proba Ec) matematica și istorie avem un procent mai bun, la fel este și la Ed). Este necesară stabilirea masurilor remediale la nivel de clasă după analiza rezultatelor și stabilirea unui mod de lucru pentru îmbunătățirea rezultatelor”.
Rezultatele de la simularea examenului de Bacalaureat vor fi comunicate vineri, potrivit calendarului anunţat de Ministerul Educaţiei.
Comunicarea rezultatelor se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor. La prima probă a examenului, elevilor le-au fost distribuite, pe bază de semnătură de primire, codurile individuale. Pe baza acestora, candidaţii vor afla rezultatele obţinute.
Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenelor din vara acestui an.
De asemenea, rezultatele obţinute la simulare nu se contestă şi nu se trec în catalog. Totuşi, în situaţiile excepţionale în care se doreşte consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesaţi.
Simularea examenului naţional de Bacalaureat a fost organizată în peste 1.320 de unităţi de învăţământ.