REZULTATE SIMULARE BACALAUREAT 2016 EDU.RO: Elevii au avut la primul punct o serie de cerinţe cu privire la o analiză la mai multe niveluri a unor creaţii lirice. La punctul al doilea, care presupunea redactarea unor texte argumentative de 150-300 de cuvinte cu privire la o temă prezentată, la uman a fost ca temă „rolul Internetului în promovarea unei cărţi”, în timp ce la real elevii au trebuit să dezvolte un subiect legat de „rolul dezbaterilor publice în promovarea unei legi”.
„La umanişti, să le spunem aşa, este un subiect inspirat, se urmăreşte importanţa lecturii, fascinaţia pentru carte, în timp ce la real a fost puţin mai dificil, dar interesant şi provocator. Dacă tot vorbim de lumea Parlamentului, de opinii controversate legate de unele texte legislative, îi învaţă pe elevi să fie şi cetăţeni responsabili”, a declarat prof.dr. Camelia Gavrilă, inspector şcolar general al ISJ Iaşi.
În ceea ce priveşte cel de-al treilea punct, elevii de la profilul real au avut de prezentat „particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text narativ studiat aparţinând lui Liviu Rebreanu sau George Călinescu”, având aici de ales între Ion sau Enigma Otiliei, în timp ce la profilul uman elevii fiind nevoiţi să prezinte „relaţia dintre două personaje dintr-un roman psihologic sau dintr-un roman al experienţei”, putând să aleagă dintre Camil Petrescu – Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, sau Mircea Eliade – Maitreyi.
„În ansamblu, variantele au fost echilibrate, cu cerinţe în general accesibile la subiectul I pentru elevii care se pregătesc constant pentru susţinerea examenului de bacalaureat, diferenţeierea valorică urmând a fi realizată de modul de abordare şi de tratare a subiectelor II şi III, ce ar trebui să reflecte cunoştinţe solide, acumulate în timp, lecturi, abilităţi de analiză şi de argumentare”, a declarat Mihaela Apetroae, inspector de limba şi literatura română în cadrul ISJ Iaşi.
REZULTATE SIMULARE BACALAUREAT 2016 EDU.RO: Doi elevi daţi afară din examen la Iaşi
În ceea ce priveşte prezenţa la simulare, ISJ Iaşi a raporat un procent ridicat, de peste 94%, atât pentru clasa a XI-a, cât şi pentru a XII-a. Astfel, dintre cei 5.887 de elevi înscrişi din clasa a XI-a s-au prezentat la examen 5.568, 319 fiind absenţi, rezultând un procent de 94.58%, în timp ce pentru clasa a XII-a, dintre cei 5.452 elevi care puteau fi prezenţi au lipsit 342, 5.110 susţinând examenul, un procent de 93,73%. „Constatăm o prezentă foarte bună. Este foarte important că şi elevii de clasa a XI-a vin cu seriozitate pentru că este o acomodare psihologică la contextul examenului şi în ceea ce priveşte rigoarea acestuia. O acomodare cu supravegherea audio-video, dar şi cu încadrarea în limitele temporale şi o familiarizare cu tipul de subiecte. Pentru clasa a XII-a, presiunea este mai mare şi obligaţiile sunt asumate cu mai multă seriozitate”, a declarat prof.dr. Camelia Gavrilă.
Deşi a fost vorba doar de un examen-test, au existat totuşi doi elevi care au încercat să-l fraudeze şi care au fost descoperiţi cu telefonul mobil asupra lor şi eliminaţi din examen, unul de clasa a XI-a şi unul de clasa a XII-a. „Au fost prinşi cu telefonul mobil asupra lor, aspectul fiind observat de către supraveghetori. Nu s-a respectat metodologia în care se explică faptul că e considerată însăşi prezenţa telefonului ca o tentativă de fraudă”, a adăugat prof.dr. Camelia Gavrilă. Simularea la bacalaureat continuă astăzi cu proba la limba şi literatura maternă. Ieri, la prima probă scrisă a simulării Bacalaureatului 2016, cea la Limba şi literatura română, susţinută atât de elevii de clasa a XI-a, cât şi de cei de clasa a XII-a, s-au găsit patru elevi constănţeni mai şmecheri care au încercat să „fure” răspunsurile (?!?), în ciuda faptului că notele la aceste probe nu vor fi trecute în catalog.
REZULTATE SIMULARE BACALAUREAT 2016 EDU.RO: Ce a fost la Constanţa
Doi elevi de clasa a XI-a provin de la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”, un elev de clasa a XII-a de la Liceul Teoretic „George Călinescu” şi un altul de la Colegiul Energetic din Constanţa. Ei se pot lăuda cel mult în gaşca de la bloc că au fost eliminaţi şi uite ce ispravă au făcut!
Din cei 9.768 de liceeni aşteptaţi luni, au lipsit de la probă 856. Cât despre subiecte, majoritatea recunosc că nu erau aşa o grozăvie dacă învăţai. „Vorba-ceea, basmul lui Harap Alb îl ştim din copilărie şi, cu puţină imaginaţie, ar fi putut constitui un subiect uşor”, ne-a declarat un elev de-a XI-a de la Colegiul de Artă.
În rest, majoritatea celor care ieşeau din probă îşi întrebau colegii „Tu pe câte foi ai bătut câmpii? La dracu, cine stă să numere dacă ai scris 600 de cuvinte?”, referindu-se la redactarea textelor narative de la subiectul al treilea.
La clasa a XII-a, profil real-tehnologic şi vocaţional, cele nouă cerinţe de la Subiectul I au fost pe baza unui fragment dintr-o poezie de Adrian Maniu – „În seara asta”. La Subiectul II, au avut de compus un text argumentativ de 150-300 cuvinte despre rolul dezbaterilor publice în adoptarea unor legi. La Subiectul III, au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte despre particularităţile construcţiei unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparţinând lui Liviu Rebreanu sau G. Călinescu.
Elevii de clasa a XI-a, la profil real-tehnologic şi vocaţional, au primit, la subiectul I, un fragment dintr-o poezie de Mihai Eminescu, text pe baza căruia au trebuit să identifice sinonime, rolul cratimei, folosirea unei locuţiuni, secvenţe care să contureze dimensiunea temporală a ima-ginarului poetic, motive literare, semnificaţii de figuri de stil, trăsături ale genului liric şi comentariul primei strofe. În total, la subiectul I, au fost nouă cerinţe. La Su-biectul II, au avut de compus un text argumentativ de 150-300 cuvinte despre utilitatea telefoanelor mobile pentru omul contemporan. La Subiectul III, au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte tema şi viziunea despre lume, într-un basm cult studiat.
Băşcălie maximă s-a făcut la subiectul al doilea… „Degeaba, băh, dacă nu ai Iphone 7…”.
Reamintim că anul trecut, la nivelul judeţului Constanţa, elevii clasei a XII-a au obţinut note peste 5, astfel: 47,89% la disciplina Limba şi literatura română, 33,99% la proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) şi 45,03% la proba la alegere a profilului.
Astăzi, vor susţine proba scrisă la limba maternă 14 elevi, de la Colegiul „Kemal Ataturk” din Medgidia, iar mâine, 7.467 elevi sunt aşteptaţi la Matematică şi alţi 2.301 elevi la Istorie.