REZULTATE SIMULARE EVALUARE NAŢIONALĂ 2015. Jale mare la aflarea rezultatelor la simularea Evaluării Naţionale. Chiar dacă mai sunt trei luni până la adevăratele examene, din cei peste 6.000 de elevi constănţeni de-a VIII-a care s-au prezentat la simulare, doar 2.876 au reuşit să obţină medii peste 5. Adică 47,87% au mai pus ceva-ceva mâna de carte.
Statisticile oferite vineri, 6 martie, de Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa au relevat îngrijorările premergătoare aflării rezultatelor, mai cu seamă că în urma probei la Matematică mulţi elevi se văitau de subiecte. Aşa se face că, în timp ce la Limba română s-au obţinut 10 note de 10 şi aproape 70% au obţinut note peste 5, la Matematică doar 34,22% au luat note peste 5. În mediul rural e jale mare, doar 16% reuşind să se „târâie” către nota 5.
Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.
„Se va relua acea parte din materie la predare, într-un program remedial care va fi întocmit după discuţiile avute de diriginte, cadru didactic cu familia. Există mijloace didactice la nivelul oricărui cadru didactic astfel încât să poată interveni şi nota 2 obţinută acum să devină mult inferioară celei din vară”, a declarat inspectorul şcolar general Răducu Popescu pentru Cuget Liber.
Interesantă ni s-a părut remarca secretarului de stat Vasile Şelaru, care a afirmat că judeţul Constanţa este unul al contrastelor. „Aveţi rezultate extraordinar de bune la olimpiade naţionale şi internaţionale şi rezultate foarte slabe din punctul meu de vedere la Bacalaureat, cu 12% sub media pe ţară. Iar la Evaluare Naţională, cu două procente sub media pe ţară. Am solicitat inspectorilor şcoli în această şedinţă să nu mai fie poliţişti şi să-şi facă în primul rând datoria de îndrumare a cadrelor didactice şi mai puţin de control. Nu tăiem capete şi dăm sancţiuni! Funcţia de îndrumare unde se regăseşte? Este prea mare discrepanţa în judeţul Constanţa între copiii cu rezultate foarte bune şi cei foarte slabi”, a declarat secretarul de stat. La această declaraţie s-a alăturat şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu afirmând că rezultatele chiar sunt îngrijorătoare.
De altfel, şi cu prilejul şedinţei tehnice cu directorii, s-au luat în discuţie şi rezultatele de la simularea Evaluării Naţionale, care la Constanţa se situează şi sub aşteptările profesorilor. I-am auzit comentând, vineri, că pe de o parte e bine că s-au corectat cu maximă rigurozitate lucrările, notele mici stimulându-i pe elevi să pună şi mai serios burta pe carte. Rămâne de văzut.