„Până acum am făcut analize în sistemul ultrarapid și clasic atât în ceea ce privește laptele, cornul, dar și pentru iaurtul pe care elevii Școlii generale nr. 31 l-au consumat în zilele anterioare zilei de vineri când au apărut probleme după consumul laptelui și a cornului. De asemenea, am verificat și salubritatea instrumentelor cu care s-a servit laptele, este vorba de acele paie, iar rezultatele sunt negative peste tot. Noi lucrăm pe principiul respectării normelor europene și naționale legate de salubritatea produselor. Pentru fiecare produs în parte avem niște indicatori microbiologici și fizico-chimici pe care trebuie să-i controlăm, lucru pe care l-am și făcut, iar rezultatele sunt negative. Ultimele rezultate se referă la examenul bacteriologic la lapte, la examenul microbiologic la corn, iar la drojdii și mucegaiuri tot la corn, rezultatele pe care le vom prezenta miercuri. De fapt, rezultatele finale a tuturor analizelor le vom prezenta miercuri”, a spus dr. Dorin Enache, potrivit Agerpres.
El a adăugat că a fost făcută corect depozitarea produselor în cele două școli, Școala generală nr.31 din Brașov și Școala generală nr.2 Codlea, unde vineri mai mulți copii au ajuns la spital după ce au consumat laptele și cornul.
VEZI ŞI Elevii intoxicaţi din Piteşti au consumat branză de la o fabrică din Jibou. DSVSA Sălaj face ANCHETĂ
Toate rezultatele preliminare de până acum au fost coroborate cu datele prezentate de Direcția Sanitar Veterinară, Direcția de Sănătate Publică și examenul clinic de la Spitalul de Boli Infecțioase Brașov unde au ajuns vineri cei 19 copii.
Directorul DSVSA Brașov a ținut să afirme că laboratorul din județ unde s-au făcut analizele pentru aceste produse este dotat cu echipamente de ultimă oră, cu specialiști și tot ce trebuie pentru a se putea lucra și în regim de urgență.
Vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Gabor, a declarat că până la prezentarea rezultatelor finale de laborator, Programul guvernamental „Laptele și cornul” a fost sistat în toate școlile din județ.
„Direcția Sanitar Veterinară este cea mai în măsură instituție să ne spună când și cum vom relua acest program. Dacă rezultatele care vor fi prezentate miercuri sunt negative, în momentul doi se va relua distribuția celor două produse. Deocamdată, nu am primit nicio solicitare de la școli pentru a sista aceste produse pentru elevi”, a spus Adrian Gabor.
Un număr de 19 elevi de la Școala generală nr.31 din Brașov au ajuns vineri la Spitalul de Boli Infecțioase, cu dureri abdominale, grețuri, vărsături. Alți șapte elevi din clasa a-V-a a Școlii Generale nr.2 din Codlea au ajuns la Spitalul municipal din localitate cu aceleași simptome după consumul de lapte și cornuri. După ce au fost consultați și li s-a prescris tratament, toți copiii au plecat acasă.