„În catalog vom avea notele sau calificativele de la clasă. Însă aceste testări le vom face tocmai pentru a vedea ce se întâmplă la nivel naţional şi pentru a vedea diferenţele dintre evaluarea la clasă şi o evaluare de tip naţional. Nu trebuie să fie sperietoare aceste evaluări. Sunt absolut normale, nu doar în România se introduc aceste evaluări, sunt şi în alte ţări, plecându-se de la ideea că nu este admisibil ca prima evaluare din sistem să o faci după 8 ani de şcoală. Atunci avem nevoie de semnale mult mai devreme pentru a vedea dacă în anumite şcoli, în cazul anumitor elevi, direcţia nu este cea corectă. Adică elevii respectivi nu reuşesc să înveţe suficient cât să facă faţă unor testări de nivel mediu”, a declarat ministrul Remus Pricopie pentru Agerpres.
În opinia lui Pricopie, aceste evaluări vor reprezenta „radiografii” ale sistemului de învăţământ.
„Aceste evaluări din clasele a II-a, a IV-a, a VI-a vor reprezenta acele radiografii pe care le vom avea în raport cu sistemul înaintea primului examen naţional care va rămâne Evaluarea Naţională de la sfârşitul clasei a VIII-a„, a spus Pricopie.
Totodată, el şi-a manifestat speranţa conturării ideii de teatru în şcoli. „Putem să avem elemente de literatură pentru că evident o piesă de teatru pusă în scenă are în spate un autor care a fost sau nu studiat la limba română. Dacă nu a fost studiat el este studiat suplimentar. Şi iată cum poţi să pleci de la o lucrare, o nuvelă, o piesă de teatru şi să ajungi la dimensiunea mai dinamică, mai plăcută a acestei cărţi”, a mai spus ministrul Educaţiei.
Citeşte şi: EVALUARE NAŢIONALĂ 2014. Vezi CALENDARUL aprobat de Ministerul Educaţiei