Rezultatele finale de la Bacalaureat, după contestații, au fost afișate. A crescut numărul mediilor de 10. Nota definitivă nu mai poate fi schimbată

Rezultatele finale de la Bacalaureat după contestații pentru prima sesiune au fost publicate. A crescut num[rul mediilor de 10 de la 39 la 58. Notele sunt definitive și nu mai pot fi schimbate.
Alina Costache
12 iul. 2024, 10:46
Rezultatele finale de la Bacalaureat, după contestații, au fost afișate. A crescut numărul mediilor de 10. Nota definitivă nu mai poate fi schimbată

Rezultatele finale de la Bacalaureat au fost afișate vineri, 12 iulie, pe bacalaureat.edu.ro. În urma soluționării contestațiilor, rata de succes în sesiunea iunie – iulie 2024 a crescut cu 1,8% pe ansamblul tuturor promoțiilor: de la 76,4% la 78,2%. Comparativ cu procentele din sesiunile iunie – iulie din ultimii doi ani (75% – 2023 și 75,2% – 2022), se remarcă un progres de 3%.

După soluționarea contestațiilor depuse (51.373), se înregistrează 101.725 de candidați promovați, cu 2.354 de candidați mai mult față de rezultatele inițiale (99.371 de candidați).
Astfel, din totalul celor 130.041 de candidați prezenți (116.698 din promoția curentă și 13.343 din promoțiile anterioare) au promovat 97.066 de candidați din promoția curentă (83,2%), respectiv 4.659 din promoțiile anterioare (34,9%). Rata de promovare (toți candidații) se situează la 78,2%. Au fost declarați respinși 28.213 candidați.

Cei mai mulți candidați (18.852 – toate promoțiile) au obținut medii situate pe segmentul 9 – 9.49, iar 59 de candidați au încheiat probele scrise cu media 10.

Au fost depuse 51.373 de contestații (54.632 – în sesiunea similară a anului trecut, 49.115 contestații – în anul 2022, respectiv 55.980 de contestații – în anul 2021). Din acest total, 21.770 de contestații au vizat note la proba E)a), 592 de contestații la proba E)b), 14.694 de contestații la proba E)c) și 14.317 contestații la proba E)d). După parcurgerea procedurii de reevaluare, pentru 48.896 de lucrări notele inițiale au fost modificate (în plus sau minus, conform metodologiei).

În cazul a două lucrări (una la Limba și literatura română și una la Matematică) au fost identificate erori umane la încărcarea acestora, iar în etapa de contestații lucrările au fost reîncărcate și evaluate. Pentru aceste lucrări, diferența între nota afișată inițial și cea finală este de 5.4p, respectiv 3,55p. Menționăm că aceste diferențe nu sunt cauzate de erori în procesul de evaluare.

 

Rezultatele finale de la Bacalaureat au fost afișate. Ce trebuie să știe absolvenții

Candidații care au depus contestații au completat, semnat și depus prin mijloace electronice o declarație-tip în care s-a precizat faptul că au luat la cunoștință că nota acordată ca urmare a recorectării lucrării de examen poate fi modificată atât prin creștere, cât și prin descreștere.

Elevii de clasa a XII-a care au participat la examenul de Bacalaureat din această sesiune au depus aproximativ 51.000 de contestații, conform datelor oferite de Ministerul Educației. Numărul este mai scăzut cu aproximativ 3.000, comparativ cu anul anterior, când la sesiunea de vară de BAC au fost depuse peste 54.600 de contestații.

Rata de promovare la această sesiune de BAC a fost de 76,4%, înainte de contestații, în creștere cu 3,6% față de prima sesiune din anul trecut.

90,7% dintre absolvenții filierei teoretice au promovat examenul de Bac, în timp ce doar 63,3% dintre absolvenții filierei vocaționale au obținut medii peste 6.

Cele mai multe medii, respectiv 32,77% au fost între 8 și 8,99. Cât despre media 10, aceasta a fost obținută de 39 intre absolvenți. Cele mai mari rate de promovare au fost înregistrate în Cluj, Galați, Brăila, Bacău și Brașov. La polul opus, printre județele cu cea mai scăzută rată de promovare se numără Ilfov, Harghita, Giurgiu, Mehedinți și Teleorman.

Citește și: Cinci fete din Sibiu au obținut cele mai mari note la BAC din județ: „Într-o lume în care se crede că reușita este condiționată de meditații, notele mele sunt dovada că se poate și altfel”

Când are loc sesiunea de toamnă a Bacalaureatului

Elevii care nu au promovat examenul în această sesiune, se pot înscrie pentru cea de toamnă, care va începe în luna august.

  • 8 – 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 12 august 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 13 – 14 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 19 august 2024: Limba și literatura română – proba scrisă
  • 20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – proba scrisă
  • 21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba scrisă
  • 22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba scrisă
  • 26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00-18.00)
  • 27 – 29 august 2024: Soluționarea contestațiilor
  • 30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale

Citește și: BACALAUREAT 2024. Situație dramatică în Prahova! Liceul în care niciun candidat nu a promovat examenul maturității

Spynews
Nuntă după nuntă pentru Adrian Minune! După Adriana Simionescu, încă o cununie religioasă are loc în familia lăutarului iubit de toată lumea
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
De ce e bine să încălzești cana înainte să pui cafeaua în ea. Trucul pe care oricine trebuie să îl cunoască
Capital.ro
Mașini interzise peste tot în România. Decizia a intrat deja în vigoare azi, la ora 11:00
Playtech.ro
Cea mai neobișnuită atracție turistică din România. Intri într-o lume fantastică, chiar pe tărâmul vrăjitoarelor
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Marea provocare a noii magistrale de mare viteză. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea Mureșului VIDEO
Spynews
Natura se dezlănțuie! Pe lângă codul roșu de caniculă, meteorologii anunță furtuni puternice cu grindină. Care sunt zonele vizate | FOTO
Spynews
Bianca Drăgușanu, întâlnire de taină cu Gabi Bădălău! Au fost tare apropiați / Video
Evz.ro
Știrea momentului despre Apple! Cum poți încerca noul OS
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Mireasa lui Ianis Hagi a luat microfonul de la Pavel Bartoș și a descris în 7 cuvinte ce înseamnă pentru ea nunta cu fiul lui Gică Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță că vine furtuna electrică în România. Pe ce dată exactă se întâmplă în București și în celelalte orașe
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Apar noi burse pentru elevii olimpici: Care sunt criteriile de acordare a burselor de merit și ce valoare au
Capital.ro
Se plătesc peste 200 EURO. Anunț de la Guvern: Obligatoriu trebuie să plătim
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea dezbrăcată
stirilekanald.ro
Trump, lovit de Secret Service: Agenții m-au lovit atât de tare încât...
substantial.ro
1945 – Începutul Ere Atomice: Prima Detonare Atomică
MediaFlux
Cât va fi PENSIA din SEPTEMBRIE! SIMONA BUCURA OPRESCU a ANUNȚAT EXACT
Shtiu.ro
Cum e mai bine să procedăm în zile caniculare? Ținem geamul închis sau deschis?