„Nu avem nimic de ascuns. Toate rezultatele anchetelor făcute de instituţiile de profil au fost transmise Centrului European. Vorbim de datele de la Institutul Cantacuzino, DSP Argeş, ANSVSA. Centrul european, dar şi reprezentanţii OMS au cerut continuarea investigaţiilor pe tot lanţul de producţie, de la fermă şi până în magazine. Aşteptăm un răspuns din partea autorităţilor europene şi firesc rezultatele anchetelor epidemiologice”, a spus secretarul de stat Victor Strâmbu pentru news.ro.
Conducerea Institutului Cantacuzino a precizat, miercuri, că niciunul din cei şapte angajaţi de la Lactate Brădet depistaţi cu E.coli patogen nu mai poate lucra în secţiile de producţie fără să prezinte un buletin care să ateste negativarea probelor.
În România, din 29 ianuarie au fost transferaţi la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti 16 copii, majoritatea din Argeş, cu sindrom hemolitic uremic sau cu suspiciuni de SHU. Dintre aceştia, trei fetiţe din Argeş au murit în spital, pe 4, 15 şi 16 februarie.
Ultimele detalii despre starea copiilor de la Marie Curie. O altă fetiţă a fost adusă în Bucureşti
Cauza îmbolnăvirii copiilor din judeţul Argeş care au dezvoltat sindrom hemolitic-uremic este o tulpină de E.coli, a anunţat, în 25 februarie, ministrul Sănătăţii. Cauza a fost identificată în urma anchetei făcute de către specialiştii de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, împreună cu experţii români, însă nu a fost identificată sursa contaminării.
În cadrul anchetelor efectuate de autorităţile din România a fost luată în calcul şi varianta ca brânza de la Lactate Bărdet să fi provocat îmbolnăvirile, fiind depistată cu E.coli.
Pe 9 martie, managerul Institutul Cantacuzino, Adrian Ionel, a declarat pentru News.ro că brânza de vaci de la Brădet nu a fost sursa îmbolnăvirii copiilor cu sindrom hemolitic uremic, tulpinile analizate fiind diferite, la fel şi probele recoltate de la copii din Argeş, Sibiu şi Bacău.
Ulterior, bacteria E.coli a fost depistată în probele recoltate de la mai mulţi angajaţi ai Lactate Brădet.
Directoarea Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, Sorina Honţaru, a declarat, marţi seară, pentru News.ro, că unul dintre angajaţii fermei de lapte din localitatea Stolnici, judeţul Argeş, care aprovizionează fabrica Lactate Brădet, a fost şi el depistat pozitiv pentru bacteria E-coli cu gena verotoxină.
Un copil român de un an şi două luni, suspect de sindrom hemolitic uremic la Florenţa VIDEO
Proprietarul fabricii Lactate Brădet din comuna argeşeană Brăduleţ, Marius Badea, a acuzat, miercuri, autorităţile că au denigrat compania şi a susţinut că analizele efectuate în Germania au arătat că produsele fabricii sunt bune pentru consum.
„Colaboratorii noştri din Germania şi din Italia au făcut analize din probele pe care le aveau la vânzare, luate din rafturi. (…) Rezultatele sunt toate negative. Renumita brânză care a fost găsită cu probleme în magazin a avut contraprobă la noi la fabrică şi a fost trimisă la expertiză în Germania”, a spus Badea, într-o conferinţă de presă organizată la Bucureşti.
„Poate asta este una dintre cele mai solide şi mai bune probe pe care le putem da astăzi, că acea brânzică care a plecat la magazin cu contraproba care a fost la noi în fabrică este nagativă. Deci trebuie căutat unde s-a infectat şi ce s-a întâmplat”, a completat el.
Chat conversation end