Într-un discurs transmis în direct, Hassan Nasrallah a promis că Hezbollah va riposta „singur sau în cadrul unui răspuns unificat al întregii axe” a rezistenţei contra Israelului, axă condusă de Iran şi care regrupează grupările aliate acestuia în regiune.
„Riposta noastră va veni, ea va fi puternică şi eficace”, a asigurat liderul grupării Hezbollah. „Singuri sau cu axa (rezistenţei), (…) noi vom putea răspunde toţi împreună, asta depinde de interesul axei”, a continuat Nasrallah, evitând să precizeze dacă Iranul şi grupările sale aliate în această axă vor ataca Israelul în acelaşi timp.
În timp ce comunitatea internaţională este angajată într-o cursă contracronometru pentru a preveni o nouă confruntare militară în Orientul Mijlociu, Iranul şi respectivele grupări care-i sunt aliate au promis răzbunare pentru cele două asasinate, iar Israelul stă pe ghimpi de aproape o săptămână în aşteptarea ripostei, ameninţând la rândul său cu represalii militare puternice dacă va fi atacat.
Potrivit discursului de marţi al liderului Hezbollah, „aşteptarea israeliană, de o săptămână, face parte din pedeapsă, face parte din luptă”.
Cu puţin timp înaintea acestui discurs, avioane de luptă israeliene au survolat la joasă altitudine Beirutul, spărgând bariera sunetului şi provocând panică în capitala libaneză.
Liderul politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, a fost asasinat miercurea trecută la Teheran, unde venise să participe la învestirea noului preşedinte iranian Masoud Pezeshkian. El a fost ucis în timpul nopţii într-o reşedinţă din capitala iraniană, potrivit autorităţilor iraniene atacul fiind executat cu un proiectil cu rază scurtă de acţiune care a ţintit camera unde se afla. Iranul a atribuit asasinatul Israelului, care nu a confirmat implicarea sa, dar nici nu a negat-o.
Anterior a fost ucis şi comandantul-şef al grupării Hezbollah, Fuad Shukr, într-un bombardament într-o suburbie a capitalei libaneze Beirut, atac de data aceasta recunoscut de Israel.
Bomba care l-a ucis pe liderul Hamas, Ismail Haniyeh, la o casă de oaspeţi din Teheran a fost pusă cu câteva ore înainte ca acesta să fie asasinat de doi agenţi recrutaţi de Mossad chiar din rândul Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC), trupele de elită ale Iranului, şi nu cu săptămâni sau luni înainte, aşa cum s-a spus până acum, potrivit unui articol publicat în The Jewish Chronicle.
Articolul, intitulat „Povestea completă a modului în care Israelul l-a asasinat pe Ismail Haniyeh la Teheran – minut cu minut”, este semnat de Elon Perry, un fost soldat de comando din Brigada de elită Golani a Forţelor de Apărare ale Israelului, în care a servit timp de 28 de ani. A fost jurnalist timp de 25 de ani, acoperind războaie şi atacuri teroriste, iar din 2010, ţine prelegeri în Marea Britanie şi SUA cu accent pe conflictul israeliano-palestinian.
Bomba a fost plasată sub patul lui Haniyeh şi detonată de la distanţă de un robot.
MOSSADUL ÎŞI MOBILIZEAZĂ REŢEAUA
Asasinarea şefului Hamas Haniyeh, care a fost decisă după 7 octombrie, a necesitat un set complicat de aranjamente din partea unei reţele de spioni Mossad, scrie Elon Perry. Este vorba inclusiv de colaboratori iranieni locali care au fost activi în Iran cu mult înainte de războiul din Gaza. În ultimii 20 de ani, Israelul a strâns informaţii despre eforturile Iranului de a dezvolta arme nucleare. Aceste informaţii, în plus faţă de recrutarea celor doi membri ai IRGC, au permis succesul operaţiunii.
Dispozitivul exploziv plasat sub patul lui Haniyeh a fost amplasat de doi iranieni recrutaţi de Mossad din unitatea de securitate Ansar al-Mahdi a Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice, adică exact persoanele care ar fi trebuit să asigure securitatea clădirii şi a oaspeţilor săi.
Iranienii înşişi şi-ar fi dat seama de acest lucru imediat după asasinat, când cei doi gardieni au fost văzuţi pe înregistrările camerelor de securitate în ziua asasinatului deplasându-se pe furiş pe hol către camera în care Haniyeh urma să stea, deschizând uşa cu o cheie şi intrând în cameră. Trei minute mai târziu, paznicii (cărora li s-ar fi oferit o sumă cu şase cifre fiecăruia, precum şi relocarea imediată într-o ţară din nordul Europei) au fost surprinşi de camerele de supraveghere părăsind calm camera, coborând scările spre intrarea principală a clădirii, ieşind şi urcând apoi într-o maşină neagră. Paznicul de la punctul de control al parcării i-a recunoscut şi a deschis poarta fără să pună întrebări. O oră mai târziu, au fost scoşi clandestin din Iran de Mossad.
CE SE VEDE PE CAMERELE DE SUPRAVEGHERE
Până acum, articole apărute în presă, în special unul publicat de The New York Times, sugerau că dispozitivul a fost plasat în camera lui Haniyeh cu săptămâni sau chiar luni înainte de explozie, dar acest lucru nu este adevărat, susţine articolul din The Jewish Chonicle.
Camerele de securitate arată că dispozitivul a fost plasat în ziua exploziei, la ora locală 16:23 – cu aproximativ nouă ore înainte de a fi activat, atunci când Haniyeh a intrat în camera sa. Explozia, care a fost declanşată de la distanţă de un robot, a avut loc după miezul nopţii, exact la ora locală 01:37.
Pentru a preveni o eventuală detectare, Mossad-ul a amplasat un explozibil plat într-o carcasă lată de 10 cm şi lungă de 15 cm, care a fost fixată de baza patului. Pentru a reduce la minimum vătămarea civililor nevinovaţi, ei au folosit o bombă cunoscută pentru precizia sa, care a vizat doar camera lui Haniyeh. Prin urmare, doar o anumită zonă a clădirii a fost avariată.
Decizia de a acţiona a fost luată atunci când Haniyeh a fost invitat la Teheran pentru învestirea noului preşedinte iranian. Mossadul, cu ajutorul unităţii de informaţii 8200 (unitatea IDF responsabilă cu operaţiunile clandestine), a interceptat apelurile telefonice dintre organizatori şi invitaţi. Când Haniyeh şi-a confirmat sosirea, Mossadul a început să pună în aplicare planul: eliminarea lui Haniyeh în casa de oaspeţi în care acesta stătea de obicei în timpul vizitelor sale la Teheran.
AGENŢII MOSSAD, ÎN COPACI
Mossadul şi-a trimis apoi propriii agenţi să viziteze regulat zona pentru a furniza logistica operaţională. Au cartografiat fiecare stradă şi alee, au identificat potenţialele căi de evadare şi au verificat măsurile de securitate ale clădirii.
Agenţii au întâmpinat însă dificultăţi la sosirea în zonă. Casa de oaspeţi era cocoţată pe un deal şi înconjurată de o pădure cu copaci impunători, ceea ce făcea foarte dificilă observarea clară a clădirii. Agenţii a trebuit să improvizeze şi să fie creativi. Cinci agenţi s-au îmbrăcat în haine verzi şi s-au urcat pur şi simplu pe copacii cei mai apropiaţi de clădire, camuflaţi de culoarea verde a copacilor. Acum, vederea era clară pentru ei. Rolul lor era să raporteze imediat ce Haniyeh ajungea la clădire, după ce memoraseră culoarea maşinii sale şi numărul de înmatriculare.
În lipsa unei surse din interiorul clădirii care să îi poată informa când Haniyeh a intrat în camera sa, o altă echipă Mossad, de asemenea îmbrăcată în verde, s-a urcat pe ramurile copacilor şi a supravegheat clădirea dintr-un unghi în care fereastra camerei lui Haniyeh era îndreptată spre ei. Rolul lor era să anunţe geniştii imediat ce lumina se stingea în camera lui Haniyeh.
La ora 01:20, toţi invitaţii au sosit la pensiune. Haniyeh a intrat în camera sa după un schimb de îmbrăţişări de rămas bun şi strângeri de mână, în timp ce garda sa de corp stătea în faţa uşii pentru a-l proteja. Aproximativ 10 minute mai târziu, lumina a fost stinsă, iar o linişte deplină s-a aşternut peste zona casei de oaspeţi. În acel moment, operatorul bombei a detonat o explozie care a zguduit întreaga structură. Haniyeh a fost ucis imediat. Garda sa de corp, Wasim Abu Shaaban, a fost grav rănit şi a murit ulterior după o hemoragie puternică.
IRANIENII SUNT FURIOŞI
În urma asasinatului, autorităţile de securitate iraniene au efectuat un raid în incinta casei de oaspeţi, arestând 28 de înalţi oficiali militari şi personalul cartierului general care era prezenT. Toate gadgeturile lor electronice au fost confiscate pentru a le percheziţiona comunicaţiile.
Agenţii iranieni au scanat întreaga clădire centimetru cu centimetru şi au analizat camerele de securitate cadru cu cadru. Atunci când au descoperit că erau implicaţi membri ai IRGC, nu a fost de mirare că au fost furioşi.
Mossad-ul a avut mai multe ocazii de a-l elimina pe Haniyeh, în Qatar, mai scrie jurnalistul de la The Jewish Chronicle. Dar Israelul s-a abţinut de la a face acest lucru deoarece Qatarul a servit drept negociator esenţial între Hamas şi Israel în criza ostaticilor. Comiterea unui asasinat pe teritoriul Qatarului putea stânjeni Doha şi ar fi pus în pericol orice viitor acord de pace între Israel şi Qatar, care fusese în discuţie înainte de războiul din Gaza.
Hamas a anunţat marţi că l-a ales ca nou lider politic al mişcării pe Yahya Sinwar, principalul său oficial din Gaza, considerat ca fiind cel care a pus la cale atacurile din 7 octombrie din Israel, relatează France 24. Yahya Sinwar ca şef al biroului politic al mişcării”, se arată într-un comunicat al grupării.
În mai, Curtea Penală Internaţională (CPI) a solicitat mandate de arestare pentru liderul Hamas, Yahya Sinwar, şi pentru premierul israelian, Benjamin Netanyahu, acuzaţi de crime de război şi crime împotriva umanităţii pentru atacurile din 7 octombrie asupra Israelului şi respectiv războiul care a urmat în Fâşia Gaza.
La începutul acestui an, Uniunea Europeană (UE) a adăugat pe lista sa cu ”terorişti” numele lui Yahya Sinwar, în vârstă de 61 de ani, liderul Hamas din Gaza, considerat arhitectul atacului de la 7 octombrie împotriva Israelului.â
Desemnarea lui Sinwar ca lider al Hamas consolidează calea radicală urmată de mişcare de la atacul din 7 octombrie asupra Israelului. Sinwar, arhitectul celui mai devastator atac asupra Israelului din ultimele decenii, s-a ascuns în Gaza, sfidând încercările israeliene de a-l ucide de la începutul războiului.
Vestea numirii lui a fost întâmpinată cu o salvă de rachete trase din Gaza de grupurile de militanţi care încă luptă împotriva trupelor israeliene în enclava asediată, scrie Reuters.
Sinwar, care şi-a petrecut jumătate din viaţa de adult în închisorile israeliene, este cel mai puternic lider Hamas rămas în viaţă în urma asasinării lui Haniyeh, o acţiune care a lăsat regiunea în pragul unui conflict regional mai amplu, după ce Iranul a promis represalii dure.
Israelul, care şi-a propus eliminarea mişcării Hamas, nu a revendicat asasinatul din Teheran, dar a declarat că a ucis alţi lideri de rang înalt, inclusiv pe liderul adjunct al Hamas, Saleh al-Arouri, care a fost ucis la Beirut, şi pe Mohammed Deif, comandantul militar al mişcării.
Născut într-o tabără de refugiaţi din sudul oraşului Khan Younis din Gaza, Sinwar, în vârstă de 61 de ani, a fost ales lider al Hamas în Gaza în 2017, după ce şi-a câştigat o reputaţie de executant nemilos şi de inamic implacabil al Israelului. Înainte de a fi încarcerat, el a fost şeful aparatului de securitate Al-Majd, care urmărea, ucidea şi pedepsea palestinienii acuzaţi de colaborare cu serviciile secrete israeliene.
Avioane de război israeliene au coborât marţi deasupra capitalei libaneze Beirut, declanşând o serie de bubuituri sonice care au zgâlţâit ferestrele din oraş cu câteva minute înainte ca liderul Hezbollah din Liban să ţină un discurs, relatează Reuters.
Bubuiturile puternice i-au făcut pe locuitori să se grăbească să deschidă ferestrele pentru a preveni spargerea geamurilor sau să stea pe balcoane pentru a vedea avioanele care survolau oraşul. Nu a existat niciun comentariu din partea armatei israeliene.
În suburbiile sudice ale capitalei, un bastion al Hezbollah, membrii şi simpatizanţii grupării armate libaneze se adunaseră pentru a urmări un discurs televizat al liderului său, pentru a marca o săptămână de la uciderea de către Israel a unui comandant militar de rang înalt.
La începutul discursului, Sayyed Hassan Nasrallah a declarat că bubuiturile sonice sunt menite să îi provoace pe cei adunaţi pentru comemorare.
Prin lovitura care l-a ucis pe comandantul Fuad Shukr Israelul a lovit pentru a doua oară suburbiile sudice ale capitalei libaneze în cele 10 luni de ostilităţi dintre Hezbollah şi armata israeliană care se desfăşoară în paralel cu războiul din Gaza.
Ceva mai devreme, marţi, Hezbollah anunţase că a lansat un roi de drone de atac asupra a două situri militare de lângă Acre, în nordul Israelului, şi a atacat, de asemenea, un vehicul militar israelian într-o altă locaţie. Armata israeliană a declarat că au fost identificate mai multe drone ostile care traversau graniţa dinspre Liban, iar una a fost interceptată. În urma atacului Hezbollah, şapte persoane au fost duse la spital, fiind rănite la sud de oraşul israelian de coastă Nahariya, unul dintre răniţi fiind în stare critică. Armata israeliană a declarat că o anchetă iniţială a indicat că rănile au fost cauzate de un interceptor care „a ratat ţinta şi a lovit solul, rănind mai mulţi civili”. Armata a declarat că incidentul este încă în curs de examinare.
Jurnaliştii Reuters au văzut o zonă de impact lângă o staţie de autobuz pe un drum principal din afara oraşului Nahariya.
Armata israeliană a afirmat într-o declaraţie că sirenele au sunat în jurul oraşului Acre, dar s-a dovedit a fi o alarmă falsă. Aceasta a declarat că forţele sale aeriene au lovit două instalaţii ale Hezbollah în sudul Libanului.
Între timp, cresc temerile că Orientul Mijlociu s-ar putea transforma într-un război în toată regula, în urma promisiunilor Hezbollah de a răzbuna uciderea lui Shukr, iar a Iranului de a răspunde asasinării la Teheran, săptămâna trecută, a şefului grupării militante palestiniene Hamas.
O sursă Hezbollah a declarat pentru Reuters că „răspunsul la asasinarea comandantului Fuad Shukr nu a venit încă”.
Mai devreme marţi, patru luptători Hezbollah au fost ucişi într-un atac asupra unei case din oraşul libanez Mayfadoun, la aproape 30 km nord de graniţă, au declarat medicii şi o sursă de securitate.