Taxele vamale impuse de SUA la inițiativa lui Donald Trump nu vor rămâne fără răspuns din Europa.
Statele UE vor încerca, în următoarele zile, să definitiveze o poziţie unitară contra noilor tarife impuse de Trump. Astfel, ar urma să fie aprobat un prim set de măsuri ce vizează importuri din SUA în valoare de până la 28 de miliarde de dolari, de la aţă dentară până la diamante, relatează CNBC, potrivit ziare.com.
Măsurile plănuite de UE vor alinia ”bătrânul continent” la cele deja anunţate de China şi Canada, tot ca răspuns la politica economică a administrației Trump.
Se poate vorbi, astfel, despre contextul unui posibil război comercial global, cu risc de scumpire a bunurilor pentru miliarde de consumatori şi de aruncare a economiilor lumii în criză.
UE se confruntă cu tarife de 25 la sută la importurile de automobile, oţel şi aluminiu, precum şi cu tarife ”reciproce” de 20 la sutî, începând de miercuri, pentru aproape toate celelalte bunuri, conform deciziilor anunțate de Donald Trump.
Tarifele impuse de SUA acoperă aproximativ 70 la sută din exporturile UE către Statele Unite, în valoare totală de 532 de miliarde de euro (585 miliarde de dolari) anul trecut, iar alte taxe vamale sunt aşteptate să afecteze cuprul, produsele farmaceutice, semiconductoarele şi lemnul.
Acestea fiind datele problemei, Comisia Europeană, care coordonează politica comercială din UE, va propune statelor membre, luni, o listă de produse americane care să fie vizate de taxe suplimentare ca răspuns la tarifele impuse de SUA pe oţel şi aluminiu, evitând deocamdată aplicarea generalizată a tarifelor ”reciproce”.
Lista ar urma să includă carne, cereale, vin, lemn şi articole de îmbrăcăminte, dar şi produse precum gumă de mestecat, aţă dentară, aspiratoare şi hârtie igienică, precizează sursa citată.
Un produs care a stârnit dezbateri în interiorul UE este bourbonul american. Comisia a propus un tarif de 50 la sută, ceea ce a provocat ameninţarea lui Trump de a introduce un tarif de 200 la sută pentru băuturile alcoolice europene dacă măsura va fi adoptată.
UE, a cărei economie este puternic dependentă de comerţul liber, vrea să obţină o susţinere largă pentru orice reacţie, menţinând astfel presiunea asupra lui Trump, pentru a intra în negocieri.
Luni dimineaţă, în Luxemburg va avea loc prima reuniune politică de la anunţul tarifelor impuse de SUA, unde miniştrii responsabili de comerţ din cele 27 de state membre vor discuta impactul măsurilor americane şi cele mai bune căi de reacţie.
Diplomaţii europeni au declarat că principalul obiectiv este exprimarea unei poziţii comune: disponibilitatea de a negocia eliminarea tarifelor, dar şi pregătirea de a adopta contramăsuri dacă negocierile eşuează.
”Marea noastră temere după Brexit era destrămarea unităţii prin acorduri bilaterale, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Sigur, acum avem o situaţie diferită, dar toată lumea înţelege că interesul este într-o politică comercială comună”, a spus un diplomat UE.
În interiorul Uniunii, opiniile privind răspunsul variază. Franţa consideră că UE ar trebui să meargă dincolo de tarife, iar preşedintele Emmanuel Macron a sugerat ca firmele europene să suspende investiţiile în SUA până când ”lucrurile vor fi clarificate”.
Irlanda, care trimite aproape o treime din exporturi în SUA, a cerut o reacţie ”echilibrată şi raţională”, în timp ce Italia, al treilea cel mai mare exportator din UE către SUA, a pus sub semnul întrebării necesitatea unor măsuri de retorsiune.
”Este un echilibru dificil. Măsurile nu pot fi prea slabe, pentru că nu aduc SUA la masa negocierilor, dar nici prea dure, pentru că riscă o escaladare”, a declarat un alt diplomat european.
Discuţiile cu Washingtonul nu au dus până acum la rezultate. Comisarul european pentru comerţ, Maroš Šefčovič, a descris dialogul de două ore cu oficialii americani ca fiind ”direct”, explicându-le acestora că tarifele SUA sunt ”nocive şi nejustificate”.
Votul asupra primului val de tarife de răspuns va avea loc miercuri, şi este de aşteptat să fie aprobat, cu excepţia improbabilă în care o majoritate calificată, 15 state membre reprezentând 65% din populaţia UE, se opune.
Aceste contramăsuri ar urma să intre în vigoare în două etape: o parte pe 15 aprilie, iar restul o lună mai târziu.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va purta şi discuţii separate, luni şi marţi, cu directori executivi din industriile de oţel, auto şi farmaceutică, pentru a evalua impactul tarifelor şi pentru a decide următorii paşi.
Ursula von der Leyen spune că sunt pregătite contramăsurile pentru SUA. „Nu vrem neapărat să ne răzbunăm, dar avem un plan solid pentru a face acest lucru”, a subliniat ea.