Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, potrivit ANM, disconfortul termic va fi în creştere în regiunile sudice şi estice, fiind caniculă, marţi (4 iulie) pe arii restrânse în Lunca Dunării şi în Bărăgan, iar miercuri şi joi (5 şi 6 iulie) în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei şi în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 36 de grade.
În aceste condiţii, şoferilor li se recomandă să se asigure că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald; să evite pe cât posibil călătoriile în jurul prânzului, în special persoanele în vârstă; să folosească sistemele de climatizare; să nu conducă dacă sunt obosiţi; să manifeste atenţie la faptul că reflexiile date de razele solare foarte puternice pot crea dificultăţi şoferilor în perceperea obstacolelor şi anticiparea conduitei celorlalţi participanţi la trafic.
De asemenea, poliţiştii rutieri le recomandă persoanelor cu probleme cardiace sau de altă natură medicală, menite să afecteze conducerea autovehiculelor în condiţii de siguranţă, să evite pe cât posibil deplasare cu maşina în perioadele de timp caniculare.
Prognoza meteo. Indicele de confort termic va depăşi marţi pragul critic de 80 de unităţi
„Circulaţi cu atenţie, daţi dovadă de calm şi de respect în trafic, deoarece un comportament agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări nedorite”, spun poliţiştii rutieri, după avertizarea ANM.
ANM a emis o informare meteo de disconfort termic ridicat şi caniculă pentru marţi, miercuri şi joi. În intervalul menţionat disconfortul termic va fi în creştere în regiunile sudice şi estice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi local va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Va fi caniculă, marţi (4 iulie) pe arii restrânse în Lunca Dunării şi în Bărăgan, iar miercuri şi joi (5 şi 6 iulie) în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei şi în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 36 de grade.
Un satelit european va capta imagini cu fulgere şi va prognoza furtunile
Lansat în decembre 2022, MTG-I1 este primul satelit european care captează imagini ale fulgerelor. Acesta are menirea de a detecta şi a prognoza furtunile violente care se produc deasupra Europei şi Africii. a anunţat agenţia europeană.
Prin intermediul satelitului, Organizaţia Europeană pentru Exploatarea Sateliţilor Meteorologici va putea urmări în timp real oceanele, suprafaţa terestră, compoziţia atmosferică şi incendiile de pădure.
Fiecare cameră foto poate să capteze 1.000 de imagini pe secundă, zi şi noapte, ceea ce îi permite să detecteze cel mai mic fulger cu o rapiditate extraordinară.
,,Suntem în proces de modernizare a tehnologiei noastre pentru a oferi noi moduri de a privi Europa, Africa şi zona mai largă din spaţiu(…) Acesta este satelitul care ne va trimite imagini ale Pământului la fiecare 10 minute. Acestea vor fi imaginile pe care le vom vedea la ştirile de la TV şi la prognozele meteo. Acum avem 16 canale diferite de meteo care provin de la imaginea combinată flexibil, mulţumită acestei informaţii despre o gamă largă de fenomene de mediu. Vom avea informaţii despre suprafaţă, oceane, despre pământ, despre compoziţia atmosferei, precum şi informaţii despre nori. Vom putea, de asemenea, să aruncăm o privire asupra incendiilor de pădure la o scară mai largă”, a afirmat managerul de la EUMETSAT, Mark Higgins.