Risc crescut de înec după lărgirea plajelor din Mamaia. Salvamarii spun că odată cu lărgirea plajelor din Mamaia, în mare panta de înclinare este abruptă, adică trecerea de la apă mică la apă adâncă este bruscă, notează Digi24.
„La mal, apa are 15-20 de centimetri, iar la baliză avea 1,70”, a declarat Eduard Mănăilă, salvamar în staţiunea Mamaia.
Salvamarii îi sfătuiesc pe turişti să înoate doar până la balizele de semnalizare din mare.
„Zona de îmbăiere este foarte îngustată faţă de anii precedenţi. Dacă anul trecut am avut 150 de metri până la balize, anul acesta avem 20 de metri sau mai puţin. Vedeţi şi dumneavoastră, cam 10 metri sunt aici”, a precizat Valentin Ivan, șef sector salvamari Mamaia, conform sursei citate.
Zona de dincolo de balize este destinată doar ambarcaţiunilor de agrement, în niciun caz înotului. Apa este adâncă şi chiar şi cei mai buni înotători îşi pot pune viaţa în pericol.
„De la doi metri, la doi metri jumătate, trei metri şi ajunge chiar până la cinci metri adâncime. Turiștii să respecte semnificaţia steguleţelor amplasate la posturile de salvamar şi dacă respectă aceste indicaţii totul va fi bine şi pentru ei şi pentru noi. Ne face munca mai uşoară şi sejurul lor va fi mult mai plăcut”, a explicat Bogdan Vartan, salvamar Mamaia, conform Digi24.
Deocamdată, cele mai multe sectoare din Mamaia nu pot fi amenajate cu șezlonguri şi umbrele, întrucât plajele vor fi predate operatorilor abia de la 1 iulie.
Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a anunțat faptul că lucrările de lărgire a plajei din Mamaia au fost finalizate la sfârşitul lunii aprilie. Lucrările de înnisipare continuă în zona Năvodari, în timp ce cele din Mamaia au deja finalizate, conform anunțului făcut de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL). În urma lucrărilor de lărgire, stațiunea Mamaia va avea din acest sezon estival o suprafață de plajă nouă de peste 50 de hectare.
Lucrările fac parte din proiectul numit ”Reducerea eroziunii costiere, faza II ( 2014-2020), fiind implementat de Adminsitrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral. Este vorba despre reducerea eroziunii costiere pentru 11 sectoare: stăvilarele Edighiol/Periboina, Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia– Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai. Proiectul, cofinanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, are o valoare de 3,8 miliarde de lei.
Citeşte şi: Cum arată plaja din Mamaia. Imagini după lucrările de lărgire