Risc crescut de obezitate pentru cei ce ronțăie la ore târzii. Iată cum afectează ora mesei organismul

Dacă faci un obicei din mâncatul sau ronțăitul la orele târzii, crește riscul de obezitate, deoarece ora mesei afectează modul în care organismul stochează grăsimile și reglează hormonii apetitului.
Bianca Bocioacă
05 oct. 2022, 19:22
Risc crescut de obezitate pentru cei ce ronțăie la ore târzii. Iată cum afectează ora mesei organismul

O proporție considerabilă din populația lumii suferă de obezitate, aceasta contribuind la apariția unor boli cronice precum diabetul, cancerul și alte afecțiuni.

Există puține studii care au inestigat în totalitate efectele simultane ale mâncatului la ore târzii asupra celor trei factori principali în reglarea greutății: reglarea aportului caloric, numărul de calorii pe care le ardem, modificările moleculare din țesutul adipos.

Un studiu recent realiza de cercetătorii de la Harvard Medical School din cadrul Beigham și Women’s Hospital arată că perioada în care mâncăm are un impact semnificativ asupra arderii grăsimilor, a apetitului și a schimbărilor la nivelul molecular al țesutului adipos.  Rezultatele au arătat legătura dintre mâncatul la ore târzii, chiar și doar ronțăit, și obezitate.

„Am vrut să testăm mecanismele care ar putea explica de ce mâncatul târziu crește riscul de obezitate. Cercetările anterioare efectuate de noi și de alți cercetători au arătat că mâncatul târziu este asociat cu un risc crescut de obezitate, cu o creștere a grâsimii corporale și cu un succes diminuat al pierderii în greutate. Am vrut să înțelegem de ce”, a explicat Frank Scheer, profesor de medicină la HMS, director al Programului de cronobiologie medicală din cadrul Diviziei de somn și tulburări circadiene de la Brigham Women’s și autorul principal al studiului.

Citește și: Băutura banală care e un adevărat elixir pentru organism. Ajută în lupta cu cancerul, obezitatea şi problemele de tiroidă

„În acest studiu, ne-am întrebat dacă ora la care mâncăm contează atunci când toate celelalte lucruri sunt menținute consecvente”, a completat una dintre autori, Nina Vujovic.

Echipa de cercetători a studiat 16 pacienți cu un indice de masă corporală în intervalul supraponderal sau obez. Fiecare dintre participanți a completat două protocoale de laborator: unul cu un program strict de mese timpurii, iar celălalt cu aceleași mese, fiecare programată cu patru ore mai târziu în cursul zilei.

Înainte de a începe fiecare dintre protocoale din laborator, în ultimele două-trei săptămâni participanții au menținut programe fixe de somn și de trezire, iar în ultimele trei zile înainte de a intra în laborator au urmat diete și programe de masă identice și acasă.

„Am descoperit că a mânca cu patru ore mai târziu face o diferenţă semnificativă pentru nivelul de foame resimţit, pentru modul în care ardem caloriile după ce mâncăm şi pentru modul în care depozităm grăsimile”, explică Nina Vujović.

Cercetătorii au colectat bopsii de țesut adipos de la un subgrup de participanți în timpul testelor de laborator, atât în cadrul protocolului de masă luată devreme, cât și în cel de masă luată seara târziu pentru a măsura modul în care timpul mesei afectează căile moleculare implicate în adipogeneză sau modul în care organismul stochează grăsimile.

Citește și: Obezitatea a ajuns un lucru banal în Anglia. Cum arata manechinele din magazinele cu articole de sport din Marea Britanie

Mâncatul târziu are efecte profunde asupra foamei

Potrivit studiului , mâncatul mai târziu a avut efecte semnificative asupra hormonilor de reglare a apetitului și a foamei. Atunci când participanții au mâncat târziu, aceștia au ars calorii într-un ritm mai lent și au avut o creștere a țesutului adipos. Numărul mare de cercetări arată că mâncatul mai târziu poate crește probabilitatea de a dezvolta obezitate.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Se dau câte 800 lei. ANAF te va verifica. Depui declarație pe propria răspundere cum i-ai cheltuit
Playtech.ro
Ce conține carnea de mici vândută în supermarketurile din România înainte de 1 Mai. „Surpriza” din compoziție, semnalată de APC
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Pericol într-o zonă din România. Apa e periculoasă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Elena Udrea, OUT din închisoare?! Avocatul ei a dat imediat vestea uriașă: E aritmetică!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Surpriză privind voucherele de vacanță din 2025! Cum se pierd banii și când se dau înapoi. Noile reguli vizează toți angajații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre