Risc crescut de obezitate pentru cei ce ronțăie la ore târzii. Iată cum afectează ora mesei organismul

Dacă faci un obicei din mâncatul sau ronțăitul la orele târzii, crește riscul de obezitate, deoarece ora mesei afectează modul în care organismul stochează grăsimile și reglează hormonii apetitului.
Bianca Bocioacă
05 oct. 2022, 19:22
Risc crescut de obezitate pentru cei ce ronțăie la ore târzii. Iată cum afectează ora mesei organismul

O proporție considerabilă din populația lumii suferă de obezitate, aceasta contribuind la apariția unor boli cronice precum diabetul, cancerul și alte afecțiuni.

Există puține studii care au inestigat în totalitate efectele simultane ale mâncatului la ore târzii asupra celor trei factori principali în reglarea greutății: reglarea aportului caloric, numărul de calorii pe care le ardem, modificările moleculare din țesutul adipos.

Un studiu recent realiza de cercetătorii de la Harvard Medical School din cadrul Beigham și Women’s Hospital arată că perioada în care mâncăm are un impact semnificativ asupra arderii grăsimilor, a apetitului și a schimbărilor la nivelul molecular al țesutului adipos.  Rezultatele au arătat legătura dintre mâncatul la ore târzii, chiar și doar ronțăit, și obezitate.

„Am vrut să testăm mecanismele care ar putea explica de ce mâncatul târziu crește riscul de obezitate. Cercetările anterioare efectuate de noi și de alți cercetători au arătat că mâncatul târziu este asociat cu un risc crescut de obezitate, cu o creștere a grâsimii corporale și cu un succes diminuat al pierderii în greutate. Am vrut să înțelegem de ce”, a explicat Frank Scheer, profesor de medicină la HMS, director al Programului de cronobiologie medicală din cadrul Diviziei de somn și tulburări circadiene de la Brigham Women’s și autorul principal al studiului.

Citește și: Băutura banală care e un adevărat elixir pentru organism. Ajută în lupta cu cancerul, obezitatea şi problemele de tiroidă

„În acest studiu, ne-am întrebat dacă ora la care mâncăm contează atunci când toate celelalte lucruri sunt menținute consecvente”, a completat una dintre autori, Nina Vujovic.

Echipa de cercetători a studiat 16 pacienți cu un indice de masă corporală în intervalul supraponderal sau obez. Fiecare dintre participanți a completat două protocoale de laborator: unul cu un program strict de mese timpurii, iar celălalt cu aceleași mese, fiecare programată cu patru ore mai târziu în cursul zilei.

Înainte de a începe fiecare dintre protocoale din laborator, în ultimele două-trei săptămâni participanții au menținut programe fixe de somn și de trezire, iar în ultimele trei zile înainte de a intra în laborator au urmat diete și programe de masă identice și acasă.

„Am descoperit că a mânca cu patru ore mai târziu face o diferenţă semnificativă pentru nivelul de foame resimţit, pentru modul în care ardem caloriile după ce mâncăm şi pentru modul în care depozităm grăsimile”, explică Nina Vujović.

Cercetătorii au colectat bopsii de țesut adipos de la un subgrup de participanți în timpul testelor de laborator, atât în cadrul protocolului de masă luată devreme, cât și în cel de masă luată seara târziu pentru a măsura modul în care timpul mesei afectează căile moleculare implicate în adipogeneză sau modul în care organismul stochează grăsimile.

Citește și: Obezitatea a ajuns un lucru banal în Anglia. Cum arata manechinele din magazinele cu articole de sport din Marea Britanie

Mâncatul târziu are efecte profunde asupra foamei

Potrivit studiului , mâncatul mai târziu a avut efecte semnificative asupra hormonilor de reglare a apetitului și a foamei. Atunci când participanții au mâncat târziu, aceștia au ars calorii într-un ritm mai lent și au avut o creștere a țesutului adipos. Numărul mare de cercetări arată că mâncatul mai târziu poate crește probabilitatea de a dezvolta obezitate.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Cum îți dai seama dacă ai ploșnițe în pat. Metoda care te ajută să descoperi insectele ascunse
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în fața României. Mărturisirea care răstoarnă totul: Nu ne interesează așa ceva...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Vremea de Mica Unire le dă românilor planurile peste cap. Progoza ANM
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Planta de apartament care se mișcă noaptea pentru a se ruga. De ce este bine să o avem în casă
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Românii beneficiază de prețuri mai mici la cumpărături în Bulgaria după aderarea la Schengen
MediaFlux
AMENZI pentru PĂRINȚI! SE DAU 10.000 DE LEI pentru o regulă simplă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București