„Vremea are o evoluție destul de interesantă în acest an, e foarte cald, se topește stratul de zăpadă, a mai nins nu demult și această combinație produce o posibilitate de avalanșă cu un grad destul de mare. Gradul de risc este de la 1 la 5 și noi acum am anunțat gradul 3, adică grad însemnat de pericol. Toate acestea la cotele de peste 1.500 de metri, în apropiere de creastă. Stratul de zăpadă este variabil, de la 30 la 70 de centimetri, dar aici trebuie să ne gândim că pe pantă se pot aduna cantități destul de însemnate de zăpadă în cazul avalanșei„, a declarat, pentru Agerpres, Hints Zoltan, inspector de specialitate în cadrul Serviciului Public SALVAMONT – SALVASPEO Mureș.
Acesta a avertizat că se pot declanșa avalanșe spontane generate de topirea zăpezii și, de asemenea, pot fi declanșate avalanșe de către schiori pe pante înclinate.
Hints Zoltan a subliniat că, în asemenea condiții, cei care trebuie neapărat să se deplaseze în zonă trebuie să aibă o dotare adecvată, inclusiv aparat de localizare.
„Dar cel mai sigur, și vom recomanda asta, să nu se aventureze în zonă până nu se stabilizează stratul de zăpadă. Numai în caz de necesitate să se deplaseze în zonă, dar numai cu dotările necesare. Nu putem previziona cât timp va persista această stare, dar câteva zile sigur se va menține„, a precizat reprezentantul SALVAMONT — SALVASPEO Mureș.
Citeşte şi Avalanşa din Himalaya: Soldatul descoperit în viaţă după mai multe zile a murit joi