Risc de avalanșă în Făgăraș. Conform Salvamont Argeş, stratul de zăpadă măsurat la staţia meteo Bâlea Lac, la altitudine echivalentă cu Cota 2.000 Transfăgărăşan, este de 83 centimetri, iar riscul de avalanşă este de gradul 3 (însemnat) la altitudini de peste 1.800 metri şi 2 (moderat) sub această altitudine, pe o scală 1-5.
Citește și: Noua tulpină de coronavirus nu a ajuns în România. Medic: ”Nu sunt date că avem pacienți”
Traseele montane din judeţul Argeş care acced către creasta Făgăraşului, precum şi traseul de creastă al Făgăraşului, Iezerului, Pietrei Craiului şi Leaotei sunt şi vor rămâne închise până la sfârşitul iernii.
Risc de avalanșă în Făgăraș. De asemenea, reprezentanții Salvamont Argeș susțin că pe versanţi sunt zone întinse unde zăpada proaspătă s-a depus în strat proaspăt de peste 30 de centimetri, peste stratul deja existent, îngheţat, astfel că există risc de alunecare şi condiţii de formare a unor avalanşe însemnate cantitativ. Viscolul a format troiene de 100 – 150 de centimetri de zăpadă fără coeziune.
„Prognoza meteo pentru următoarele zile este în încălzire, ceea ce va duce cel puţin la menţinerea gradului de risc. La începutul noului an vremea se va încălzi, astfel că se aşteaptă apariţia avalanşelor de dimensiuni mari în special pe pantele cu orientare estică, deja încărcaţi cu plăci de vânt, iar după căderea întunericului, pe versanţii nordici. Nu trebuie neglijat faptul că în anii trecuţi s-au produs avalanşe cu victime decedate în munţii din ţara noastră, astfel că nu trebuie subestimate sub nicio formă avertismentele serviciilor Salvamont”, avertizează salvamontiștii.
Salvamontiștii sfătuiesc cetățenii care își vor petrece Revelionul în munţii Argeşului să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii fie de la salvatorii montani din zonă, fie de la Dispeceratul Naţional Salvamont, formând numărul 0SALVAMONT.
Turiștii trebuie să termine exercursiile pe munte înainte de ora 17:00, când este întuneric afară. De asemenea, salvamontiștii anunță că în afara echipamentului obligatoriu iarna (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet), trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii încărcate. Inclusiv în cazul excursiilor cu autoturismul este indicat ca turiștii să aibă încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, chiar şi o lanternă, pentru situaţiile în care aţi putea fi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos.