Iarna își face simțită prezența și în România. La peste 2.000 de metri altitudine, la Bâlea Lac, zăpada ajunge și la 2 metri înălțime, conform datelor înregistrate la mai multe stații meteo montanr, informează Agerpres, care citează ANM. Acolo este înregistrat și cel mai mare strat de zăpadă din România.
Citește și: Prognoza meteo pe săptămâna viitoare. Revin ninsorile în aceste zone ale țării
Totodată, în Munții Făgăraș se menține riscul mare de producere de avalanșe, nivelul 4 din 5 la peste 2.000 de metri și nivelul 3 mai jos de 1.800 de metri. Salvamontiștii sibieni le recomandă turiștilor să evite traseele de creastă.
Și la Bâlea Lac există riscul producerii unei avalanșe de dimensiuni mari și medii. Acolo accesul turiștilor este posibil doar cu telecabina. Patru staţii meteo au măsurat strat de zăpadă de peste un metru: 198 cm la Bâlea Lac, 150 cm la Vârful Omu, 105 cm la Vârful Ţarcu, 106 cm la Vârful Călimani.
Ciclonul polar a ajuns deja în România. Ninge puternic, vineri seara, pe DN 1H, între localitatea Peştiş, din judeţul Bihor, şi limita cu judeţul Sălaj. În zonă au fost impuse restricţii de tonaj. În zonă se acţionează cu utilaje pentru deszăpezire. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) recomandă şoferilor să evite să plece la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, în contextul atenţionării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), care este valabilă până duminică, la ora 18.00.
„Evitaţi să porniţi la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară informaţi-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. Înainte de plecare, asiguraţi-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă – anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.”, a transmis, vineri, IGSU, într-o postare pe Facebook.
Vine cel mai puternic val de ger din această iarnă. Temperaturile scad până la minus 20 de grade. Haos pe șoselele din țară din cauza ninsorii
Pompierii recomandă să se evite atingerea stâlpilor sau a firelor căzute la pământ şi să se urmărească la posturile radio şi tv buletinele meteorologice şi mesajele autorităţilor.
Citește și: Prognoza meteo 4 februarie 2023. Vremea se răcește, ninge în aceste regiuni ale țării