Timp de peste 24 de ore, vânturi violente şi vijelii puternice s-au abătut asupra Angliei, Irlandei, Elveţiei, Germaniei, Belgiei, Olandei, Franţei şi Spaniei, rănind zeci de persoane, perturbând traficul aerian şi privând de electricitate câteva mii de locuinţe.
În Franţa, o femeie de 93 de ani a murit joi în casa ei, inundată de o viitură care s-a produs în departamentul Isere din sud-estul ţării. Cu o zi înainte, un schior de 21 de ani a murit strivit de un copac care s-a prăbuşit în staţiunea alpină Morillon. Intemperiile au făcut şi 29 de răniţi, dintre care patru se află în stare gravă, informează Agerpres.
Pe insula Corsica din Marea Mediterană, peste 300 de pompieri continuă să lupte cu flăcările generate de două incendii persistente. Flăcările sunt de o intensitate „excepţională pentru miezul iernii”, potrivit Prefecturii locale, care atribuie acest fenomen secetei de la nivelul solului şi violenţei vânturilor.
Citeşte şi Risc însemnat de avalanşe în masivele Făgăraş şi Bucegi
Peste 29.000 de locuinţe erau încă private de electricitate joi dimineaţă în Franţa, dintre care 11.070 se află în Corsica, potrivit Agerpres.
În plină vacanţă şcolară, staţiunile de schi din Alpii francezi, cele mai multe închise miercuri, s-au redeschis treptat şi administratorii lor îi avertizau pe turişti în legătură cu riscurile de avalanşă. Numeroase masive montane au fost plasate în alertă de grad 5 – nivelul maximal pe scala riscurilor.
Staţiunea Val d’Isere a amânat redeschiderea pistelor sale, iar managerii din Chamonix au interzis accesul la majoritatea telecabinelor şi telefericelor.