Risc de blackout în România! Preşedintele Iohannis cere Parlamentului să intervină de urgenţă: „Să identifice acele soluţii legislative care să reducă povara unor costuri suplimentare”

Preşedintele Klaus Iohannis cere miercuri Parlamentului reexaminarea Legii care introduce obligaţia prosumatorilor de a asigura deopotrivă producerea şi stocarea de energie, el afirmând că noile prevederi ale legii sunt inoportune şi inaplicabile în forma în care sunt reglementat.
Filip Stan
17 iul. 2024, 12:42
Risc de blackout în România! Preşedintele Iohannis cere Parlamentului să intervină de urgenţă:

Klaus Iohannis statului arată că obiectivul României de a deveni o ţară neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon, inclusiv prin utilizarea surselor regenerabile de energie, riscă să nu mai poată deveni realitate.

”România urmăreşte să îşi extindă capacitatea de producere a energiei solare şi să îmbunătăţească accesul naţional la energia electrică solară la preţuri accesibile. Este ceea ce am afirmat în momentul aderării României la Alianţa Internaţională Solară, în decembrie 2023. În urma adoptării de către Parlament, am primit la promulgare proiectul de lege nr. 255/2024 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei. Printr-un amendament care priveşte obligaţia prosumatorilor de a asigura deopotrivă producerea şi stocarea de energie, obiectivul României de a deveni o ţară neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon, inclusiv prin utilizarea surselor regenerabile de energie, riscă să nu mai poată deveni realitate”, spune preşedintele Klaus Iohannis într-un comunicat.

Şeful statului arată că ”una dintre priorităţile mandatelor mele a fost problematica securităţii energetice şi a schimbărilor climatice, iar din această perspectivă a fost un permanent susţinător al reglementărilor tehnice şi legislative care să facă posibil ca tot mai mulţi români să deţină instalaţii de producere a energiei electrice, panouri fotovoltaice care să le asigure în primul rând consumul propriu de energie, cât şi posibilitatea de a direcţiona în reţea energia produsă în exces”.

”Această abordare are ca efect, fără îndoială, creşterea securităţii energetice a ţării noastre. Până în 2030, România şi-a propus să instaleze o capacitate de energie solară de peste 8 Gigawaţi, reprezentând 24% din consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile. Ultimele modificări legislative făcute în Parlament înfrânează acest proces, care până acum a adus rezultate bune. De exemplu, până în prezent, aproape 140.000 de prosumatori au instalat peste 1,7 Gigawaţi de surse de energie distribuită conectate la reţea, majoritatea covârşitoare bazându-se pe tehnologia solară fotovoltaică. Programe precum „Casa verde fotovoltaice” au fost accesate de către cetăţeni, ceea ce dovedeşte că eforturile din ultimii ani de conştientizare a importanţei producerii de energie verde dau rezultate concrete”, arată preşedintele.

Klaus Iohannis subliniază că ”noile prevederi ale legii, deşi necesare pe fond, sunt inoportune şi inaplicabile în forma în care sunt reglementate”.

Citeşte şi: Plafonarea prețurilor la energie de către PSD protejează românii încă o dată. Află cum! Creșterea prețurilor la energie din cauza caniculei, anulată de plafonare

”Pe fond, utilizarea instalaţiilor de stocare la prosumatori, chiar la locul de producere a surplusului de energie, este benefică, ducând inclusiv la reducerea preţului energiei. Însă transferarea întregii poveri financiare doar asupra prosumatorului, prin obligarea acestuia de a investi suplimentar în capacităţi de stocare, va avea efectul advers, de descurajare a oamenilor de a fi interesaţi să folosească sau să-şi instaleze panouri fotovoltaice.Prin stabilirea unui termen obligatoriu pentru prosumatori – 31 decembrie 2027, până la care să achiziţioneze instalaţii de stocare a energiei electrice şi, în lipsa instituirii corelative a unei forme de sprijin din partea statului, se produce şi o discriminare faţă de prosumatorii existenţi”, arată preşedintele Iohannis.

Potrivit şefului statului, totodată, lipsa disponibilităţii financiare a beneficiarilor de a achiziţiona suplimentar, din surse proprii, baterii pentru stocarea energiei solare induce riscul ca numeroase sisteme de panouri fotovoltaice deja instalate pe imobile să nu poată fi puse în funcţiune şi racordate la reţea în mod corespunzător.

”În această situaţie, contravaloarea instalării şi a achiziţiei respectivelor sisteme nu va putea fi cerută la decontare Administraţiei Fondului pentru Mediu, instalatorii validaţi neputând recupera investiţiile deja realizate. Mai mult, costurile încă ridicate, presupuse de cumpărarea de către prosumatori a unor sisteme de stocare, vor descuraja oamenii să fie interesaţi să-şi instaleze panouri fotovoltaice pentru locuinţele proprii”, spune preşedintele.

”În plus, obligaţia nou-introdusă nu pare a ţine cont nici de posibilitatea efectivă de punere în aplicare. Condiţiile propriu-zise de amplasare de către prosumatori a acumulatorilor ce vor fi utilizaţi în stocarea energiei electrice sunt unele specifice, existând numeroase situaţii în care astfel de instalaţii au produs incendii pe fondul amplasării necorespunzătoare. Iar faptul că majoritatea prosumatorilor cu capacităţi de producţie deja instalate au invertoare care nu permit racordarea unor instalaţii de stocare, fiind necesară înlocuirea cu un dispozitiv compatibil, face discutabilă aplicarea noilor dispoziţii, în contextul în care prosumatorii care au beneficiat de finanţare europeană în implementarea capacităţilor de producţie nu au voie, vreme de 5 ani, să aducă modificări instalaţiilor (panouri şi invertor)”, afirmă şeful statului.

”De aceea, am decis să solicit Parlamentului reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 32/2024 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei. Încurajez Parlamentul să identifice acele soluţii legislative care să reducă povara unor costuri suplimentare prea mari pentru prosumatori privind achiziţionarea de capacităţi de stocare a energiei electrice. Totodată, pot fi incluse în legislaţie şi prevederi complementare, precum instituirea de programe de sprijin pentru prosumatorii existenţi sau de măsuri care ţin de managementul întregului sistem energetic, astfel încât efortul privind creşterea capacităţilor de producere şi stocare a energiei electrice verzi să nu cadă preponderent pe umerii oamenilor”, completează preşedintele.

Citeşte şi: Guvernul Ciolacu spune nu introducerii de noi taxe: reforma fiscală cerută de Comisia Europeană se va face fără împovărarea românilor

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Mineralul care menține sănătatea creierului. Se include ușor în dieta oamenilor și te ajută să scapi de durerea de cap
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Ai sau nu voie să te bagi în faţa maşinilor oprite la semafor? Legea spune clar, puţini şoferi ...
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Ouă ochiuri. Tehnica simplă prin care gălbenușul rămâne întreg
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Parlamentarii propun evaluarea cunoștințelor teoretice ale funcționarilor publici
MediaFlux
Vaticanul a dat vestea despre Papa Francisc. ÎNGRIJORARE în întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania