Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ţărilor occidentale să trimită ţării sale ajutor militar care să-i permită Ucrainei să atace infrastructuri situate în interiorul Federaţiei Ruse, infrastructuri cu care armata rusă loveşte teritoriul ucrainean, informează vineri EFE.
În discursul său către naţiune din noaptea de joi spre vineri, Zelenski a condamnat atacurile ruse de joi cu rachete şi bombe aeriene dirijate împotriva regiunii de graniţă Harkov, în care şi-au pierdut viaţa şapte 7 civili şi care au fost lansate de pe teritoriul rus, acuzând deficitul de apărare antiaeriană de care suferă Ucraina şi interdicţia impusă Kievului de majoritatea aliaţilor, care nu permit Ucrainei să lovească teritoriul inamic cu arme occidentale.
Atacuri precum cel de joi sunt posibile doar „pentru că Ucraina are încă restricţii pentru a se apăra”, a avertizat Zelenski, care şi-a exprimat regretul că armata sa nu poate „distruge lansatoarele de rachete” cu care Moscova atacă Ucraina de pe teritoriul rus din cauza acestor restricţii şi a lipsei rachetelor cu rază lungă de acţiune.
Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit au trimis Ucrainei un număr limitat de rachete cu rază lungă de acţiune pe care Kievul le foloseşte cu succes pentru a distruge ţinte militare ruseşti în teritoriile ucrainene ocupate de ruşi.
Însă majoritatea aliaţilor Ucrainei au interzis până acum acestei ţări să folosească armele pe care le trimit pentru a lovi în interiorul Federaţiei Ruse de teama unor eventuale represalii directe din partea Moscovei.
Regatul Unit a anunţat recent că va permite Ucrainei să lovească teritoriul inamic cu arme de provenienţă britanică. În schimb, Statele Unite, Franţa şi majoritatea aliaţilor Ucrainei nu şi-au schimbat oficial politica privind utilizarea de către Kiev a echipamentelor lor militare.
„Toate ţările (din lume) ar percepe restricţiile în lupta împotriva terorii ca fiind greşite şi nedrepte”, a insistat Zelenski în discursul său. „Protejarea vieţii trebuie să se bazeze pe toate instrumentele necesare pentru a învinge într-adevăr teroriştii”, a adăugat şeful statului ucrainean, făcând referire la Rusia şi cerând mai multă „hotărâre” din partea liderilor străini.
Şeful FSB: NATO antrenează Chişinăul într-o confruntare militară cu Moscova şi Minskul
NATO încearcă să târască Moldova într-o confruntare militară cu Rusia şi Belarusul, a avertizat vineri directorul Serviciului Federal de Securitate al Federaţiei Ruse (FSB), Aleksandr Bortnikov, potrivit agenţiei oficiale TASS.
„Cum funcţionează instrumentele de control extern, vedem pe exemplul Moldovei. Autorităţile moldoveneşti şi-au pierdut de fapt independenţa politică. Mai mult, astăzi Chişinăul se confruntă cu problema abandonării identităţii sale naţionale şi a statalităţii în general”, a declarat el.
„Alianţa (NATO) antrenează literalmente Republica Moldova într-o confruntare militară cu Rusia şi Belarus”, a adăugat şeful FSB.
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, se află vineri în vizită în Belarus. Aleksandr Bortnikov a făcut aceste afirmaţii evaluând ameninţările existente la adresa Comunităţii Statelor Independente (CSI) în cadrul unei reuniuni a şefilor serviciilor speciale şi de securitate din organizaţia fostelor republici sovietice care gravitează în jurul Moscovei, precizează TASS.
Declaraţiile şefului FSB intervin după ce în ajun Ministerul rus de Externe, prin vocea purtătoarei de cuvânt Maria Zaharova, lansase acuzaţii similare.
Ministerul rus de Externe s-a arătat deranjat de acordul de securitate pe care Chişinăul l-a încheiat săptămâna aceasta cu Uniunea Europeană, primul de acest tip, acuzând UE că s-a transformat de facto într-o anexă a NATO, o anticameră pentru atragerea în alianţa militară occidentală a unor ţări neutre. Moscova a avertizat aceste state că asistenţa occidentală nu aduce stabilitate şi securitate şi se încheie, de regulă, „tragic”.
„Târârea Moldovei şi Ucrainei în Uniunea Europeană are un caracter artificial şi ostentativ şi nu este necesară pentru locuitorii Europei”, a spus Zaharova într-un briefing de presă. „Este vorba de dizolvarea acestor ţări în comunităţi NATO-centrice sau direct în volane NATO”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse.