Risc extrem de gheață neagră în Germania. Germania se pregăteşte pentru ninsori abundente, iar meteorologii au avertizat că este risc extrem de gheață neagră în jumătatea de sud a țării. Zeci de curse aeriene au fost anulate, iar unele școli din Bavaria au fost închise.
Meteorologii germani au avertizat asupra unui risc extrem de gheaţă neagră în sud-vest şi de gheaţă neagră generalizată în jumătatea sudică a ţării. În estul și vestul Germaniei sunt așteptate ninsori abundente.
Revin ploile și ninsorile, apoi un nou val de ger și ninsorile se extind. Prognoza meteo actualizată
Gheața neagră este unul dintre cele mai periculoase fenomene care pun în pericol traficul pe timp de iarnă. Practic, gheața neagră este o peliculă fină de gheață care se formează direct pe asfalt, astfel încât ea are aceeași culoare și este extrem de greu de observat. Gheața neagră se formează atunci când temperatura este aproape de punctul de îngheț.
Compania care operează aeroportul din Frankfurt a anunţat marţi că traficul aerian ar putea fi restricţionat sever până joi. Aeroportul din Saarbrücken a anunţat marţi seară că îşi va anula complet operaţiunile de zbor miercuri, scrie Agrepres.
Meteorologii au emis avertizări de ninsori, ger, ploaie înghețată și viscol în mai multe ţări din Europa, în zilele următoare. În Germania, Franţa, Elveţia, Luxembourg, Austria, Belgia şi Olanda au fost emise avertizări de vreme rea.
Din cauza vremii cumplite, transporturile rutiere şi aeriene vor fi afectate, ploaie înghețată fiind unul dintre cele mai dificile fenomene meteorologice.
În Marea Britanie, temperaturile din termometre au indicat minus 9 grade Celsius, iar meteorologii spun că vremea se va menţine rece toată săptămâna. Vizată este şi Scoţia, unde 100 de şcoli au fost deja închise. În regiunea Normandia din Franţa, autobuzele şcolare nu vor mai circula astăzi.
Vremea se răcește brusc: va fi un ger de crapă pietrele și ninsori abundente
În România, nu se ştie dacă vom avea gheaţă neagră, dar există risc mare de polei mai ales în sudul ţării. Directorul ANM, Elena Mateescu, a explicat că, începând de vineri, vremea va intra într-un proces de răcire accentuată. În zona de nord a țării vom avea ninsori abundente, iar în restul țării vremea va fi extrem de rece, cu posibilitatea de a avea lapoviță și ninsoare.
„Miercuri și joi vorbim, în continuare, de temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit, în special în zonele din partea de vest, în sudul și sud-estul țării și contăm pe valori termice, la nivelul maximelor, de la 1 grad până la 14 – 15 grade.
Însă de vineri vremea va intra într-un proces accentuat de răcire. Vorbim și de precipitații care vor fi predominant sub formă de ninsoare, în special în jumătatea nordică a țării, în timp ce în sud vor mai rămâne de interes valorile de temperaturi mai ridicate până la 13 – 14 grade, la nivelul Capitalei urmând să se înregistreze, posibil, între 11 și 13 grade Celsius.
De sâmbătă, regimul termic va fi apropiat de cel caracteristic datei din calendar în cea mai mare parte a țării. Vorbim de temperaturi maxime între -2 grade și șase grade. Iată, așadar, o scădere cu mai mult de cinci până la șapte grade față de ceea ce vom înregistra miercuri și joi.
Astfel, la sfârșit de săptămână, minimele vor fi preponderent negative, cu valori de până la -10 grade în depresiuni și de zero grade în zona litoralului”, a spus Elena Mateescu, director ANM.
SUA, lovite de un front arctic care a adus temperaturi de minus 36 de grade Celsius. La New York a nins, după doi ani de pauză
Un frig record era aşteptat marţi în Munţii Stâncoşi, în Marile Câmpii şi în regiunea Midwest, iar vânturile reci au coborât temperatura până la -34 de grade Celsius în mijlocul Văii Mississippi în cursul dimineţii.
Cea mai scăzută temperatură înregistrată marţi dimineaţă în Statele Unite a fost de -36 de grade Celsius în Briggsdale, un mic oraş din Colorado, ce are o populaţie de 134 de locuitori.
La New York, care nu a mai avut parte de un strat de zăpadă mai mare de 2,5 cm de aproape doi ani, locuitorii s-au trezit cu un peisaj de iarnă în faţa ferestrelor. Central Park din Manhattan a fost acoperit cu un strat de zăpadă cu grosimea de 3,5 centimetri marţi dimineaţă, ce a pus astfel capăt unei „secete de zăpadă” de 701 de zile, pe durata căreia în metropola americană nu a nins aproape deloc.
Să vorbim pe bune despre fermieri și transportatori. Protestul patronilor cu 100 de hectare în administrare și tractoare de milioane de euro
„Acea serie negativă s-a încheiat!”, a anunţat biroul newyorkez al Serviciului Naţional de Meteorologie (NWS) pe Facebook, făcându-i pe utilizatori să comenteze pe marginea unui fenomen considerat de majoritatea localnicilor drept o surpriză plăcută.
Pe parcursul nopţii trecute, un strat de zăpadă cu grosimea de 10-12 centimetri s-a depus în Washington DC, iar zăpada depusă în Baltimore şi Philadelphia a format un strat gros de 5-7 centimetri.
Un strat suplimentar de 5-10 cm este aşteptat să se depună în toată regiunea New England, extinzându-se până la New York, înainte o scurtă pauză de la vremea friguroasă la jumătatea acestei săptămâni, a precizat NWS.
Zăpada a acoperit şi Munţii Appalaşi şi vestul Carolinei de Nord, în timp ce statele sudice americane se confruntă cu temperaturi neobişnuit de reci, potrivit lui Bob Oravec de la Centrul de prognoză meteo al NWS din College Park, Maryland.
Oraşul Nashville din Tennessee, „care nu vede prea multă zăpadă”, a primit acum un strat de omăt de 15-20 de centimetri, a spus meteorologul american.