Potrivit Centrului Meteorologic Regional „Transilvania Sud” Sibiu, stratul de zăpadă a crescut în zona înaltă cu până la 32 de centimetri şi a scăzut în zonele joase cu până la 6 centimetri, iar la ora 14 măsura 229 centimetri la Bâlea-Lac, 141 centimetri la Vârful Omu, 53 de centimetri la Sinaia, 26 de centimetri la Predeal şi 15 centimetri la Fundata.
În Făgăraş s-a depus la suprafaţă un strat consistent de zăpadă umezită, de circa 30 de centimetri, care va acţiona ca o suprasarcină peste stratul preexistent, instabil în partea superioară.
„Pe pantele suficient de înclinate sunt posibile declanşări spontane de avalanşe sau curgeri de zăpadă, riscul fiind amplificat chiar şi la supraîncărcări slabe cu turişti sau schiori”, arată sursa citată.
În Bucegi, există acumulări însemnate de zăpadă, iar pe creste sunt formate cornişe, unele de dimensiuni mari. Pe pantele înclinate sunt posibile declanşări spontane de avalanşe, riscul fiind amplificat chiar şi în condiţiile unei slabe supraîncărcări cu turişti sau schiori.
Avertizarea privind riscul producerii de avalanşe este în vigoare până miercuri la ora 20.00.
La rândul lor, salvamontiştii recomandă evitarea ascensiunilor la altitudini mai mari de 1.500 de metri şi practicarea sporturilor de iarnă cât timp riscul este mare.
„Risc de avalanţă de gradul 4 în Munţii Făgăraşului şi avertizare de pericol mare de avalanşe în majoritatea masivelor montane. Recomandăm turiştilor evitarea efectuării de ascensiuni la altitudini mai mari de 1.500 de metri şi de asemenea practicarea sporturilor de iarnă atât timp cât riscul rămâne mare”, arată Salvamont.