Risc nuclear în Europa. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de pregătirea unui atac iminent asupra centralei nucleare Zaporojie

Explozii şi atacuri în regiunile ruseşti care se învecinează cu Ucraina au avut loc aproape zilnic în ultimele luni, oficialii ruşi dând vina fie pe forţele ucrainene, fie pe sabotorii pro-ucraineni.
Filip Stan
05 iul. 2023, 10:59
Risc nuclear în Europa. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de pregătirea unui atac iminent asupra centralei nucleare Zaporojie

Rusia şi Ucraina s-au acuzat marţi reciproc că pun la cale un atac iminent asupra centralei nucleare Zaporojie, care este controlată de ruşi şi care face de mult timp subiectul unor acuze şi suspiciuni reciproce, relatează Reuters.

Trupele ruseşti au ocupat centrala, cea mai mare instalaţie nucleară din Europa, care are şase reactoare, în zilele care au urmat invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022. De atunci, fiecare parte a acuzat-o în mod regulat pe cealaltă de bombardamente în jurul centralei şi de riscul unui accident nuclear major.

Renat Karceaa, consilier al şefului Rosenergoatom, agenţia care operează reţeaua nucleară a Rusiei, a declarat că Ucraina plănuieşte să arunce asupra centralei muniţii îmbibate cu deşeuri nucleare transportate de la o altă centrală nucleară din cele cinci ale ţării. „La adăpostul întunericului, în noaptea de 5 iulie, armata ucraineană va încerca să atace staţia Zaporojie folosind echipamente de precizie cu rază lungă de acţiune şi drone de atac kamikaze”, a declarat Karceaa la televiziunea rusă, citat de agenţiile de presă ruseşti. El nu a oferit nicio dovadă în sprijinul afirmaţiei sale.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a scris pe Twitter că într-o convorbire telefonică avută cu preşedintele Franţei i-a spus lui Emmanuel Macron că „trupele de ocupaţie pregătesc provocări periculoase la (centrala nucleară) Zaporojie”. El a precizat că a convenit cu omologul francez să menţină situaţia „sub control maxim împreună cu AIEA”, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a ONU.

Un comunicat transmis de forţele armate ucrainene invocă „date operaţionale” potrivit cărora „dispozitive explozive” au fost amplasate marţi pe acoperişul celui de-al treilea şi al patrulea reactor al centralei. Un atac este posibil „în viitorul apropiat”, susţine Kievul. „Dacă ar fi detonate, acestea nu ar deteriora reactoarele, dar ar crea o imagine că bombardamentul a fost efectuat de partea ucraineană”, se arată în comunicatul publicat pe Telegram. Armata ucraineană dă asigurări că este „pregătită să acţioneze în orice circumstanţe”.

Contraofensivă pe frontul din Ucraina. Rusia acuză armata lui Zelenski că a lovit civili
Zelenski şi armata ucraineană nu au furnizat, de asemenea, nicio dovadă pentru afirmaţiile lor. Niciunul dintre reactoarele de la centrală nu produce electricitate în prezent, fiind oprite.

În mesajul său video nocturn, Zelenski a declarat că Rusia plănuieşte să „simuleze un atac asupra centralei” sau ar putea avea un alt tip de scenariu. „Dar, în orice caz, lumea vede – şi nu are cum să nu vadă – că singura sursă de pericol pentru centrala nucleară Zaporojie este Rusia. Şi nimeni altcineva”, a punctat Zelenski.

AIEA, organismul de supraveghere nucleară al ONU, încearcă de mai bine de un an să încheie un acord pentru a se asigura că centrala este demilitarizată şi pentru a reduce riscurile oricărui accident nuclear. Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a vizitat centrala de trei ori de la preluarea controlului ei de către Rusia, dar nu a reuşit să ajungă la niciun acord pentru a menţine instalaţia în siguranţă, ferită de bombardamente.

Consilierul lui Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat pentru televiziunea ucraineană că Grossi s-a dovedit ineficient în încercarea de a menţine siguranţa la centrală. „Orice dezastru la Zaporojie ar fi putut fi prevenit dacă (Grossi ar fi fost) clar de la bun început”, a declarat Podoliak, acuzând AIEA că a făcut rabat de la abordarea problemei. „Adică, acest om este mai mult un clovn. Iar când va avea loc un dezastru, el va spune că nu au avut nimic de-a face cu el şi că au avertizat asupra pericolelor”, a acuzat Podoliak.

Regiunile ruseşti Kursk şi Belgorod au fost vizate de atacuri ale Ucrainei în cursul nopţii, acuză guvernatorii

Regiunile ruseşti Kursk şi Belgorod au fost ţinta unor atacuri din partea forţelor ucrainene de peste graniţă în primele ore ale zilei de miercuri, au declarat oficialii locali, care au anunţat că cel puţin o persoană a fost rănită, relatează Reuters.

„Atacul asupra oraşului Valuiki a durat mai mult de o oră”, a scris guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, pe aplicaţia de mesagerie Telegram. O femeie a suferit răni provocate de şrapnel la nivelul pieptului, potrivit acestuia.

Gladkov a precizat că forţele de apărare ruse au doborât trei obiecte aeriene, inclusiv o dronă. De asemenea, forţele ucrainene au tras de 12 ori cu lansatoare de rachete Grad, a adăugat el. Cel puţin opt case private au fost avariate în urma atacurilor.

Zelenski: Vom face tot ce este posibil şi imposibil pentru ca sistemul Ucrainei de apărare aeriană să fie cel mai puternic

Separat, Roman Starovoit, guvernatorul regiunii Kursk, situată la nord de Belgorod şi care se învecinează de asemenea cu Ucraina, a declarat că o şcoală şi o casă privată au fost avariate atunci când satul Tiotkino a fost vizat de tiruri, dar nu a precizat forma atacului.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent aceste rapoarte, iar Ucraina nu revendică aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei sau de pe teritoriul controlat de Rusia în Ucraina. Ambele părţi neagă că au vizat civili în războiul de 16 luni pe care Rusia l-a lansat asupra vecinului său în februarie 2022.

Explozii şi atacuri în regiunile ruseşti care se învecinează cu Ucraina au avut loc aproape zilnic în ultimele luni, oficialii ruşi dând vina fie pe forţele ucrainene, fie pe sabotorii pro-ucraineni.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Florinel Coman a plecat de la FCSB! Lovitură dată de Gigi Becali: „Am mai luat bani în plus”. Când are loc vizita medicală
Capital.ro
Obligatoriu peste tot în România. Decizia intră în vigoare de astăzi, 3 Iulie
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Atenție șoferi! Polițiștii nu vor mai putea „ierta” aceste greșeli din trafic
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Românii care nu depun declarația riscă enorm. Se dau amenzi uriașe
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai cu Ronald' 😲
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
A murit marele actor al României. Drum lin, maestre! Va fi apreciat etern
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
România felicitată de ambasadoarea SUA pentru contribuția în NATO
MediaFlux
S-a aflat CINE ÎL ÎNLOCUIEȘTE pe BIDEN!
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?