Totodată, Departamentul de Stat a cerut cetăţenilor americani aflaţi în străinătate să îşi ia măsuri suplimentare de precauţie. Potrivit alertei emise, atentatele sunt posibile ‘în special în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord’, dar Washingtonul insistă de asemenea şi asupra riscului unor astfel de acţiuni în ‘Peninsula arabică’.
‘Informaţiile de care dispunem în prezent sugerează că Al-Qaida şi grupările sale afiliate continuă să pregătească atentate teroriste în regiune, dar şi dincolo de aceasta. Ele şi-ar putea concentra eforturile pentru a comite atentate până la sfârşitul lunii august’, se precizează în alertă, care mai avertizează în special asupra ‘unor posibile atentate în mijloacele de transport şi în infrastructurile turistice’, reamintind de atacurile deja comise asupra ‘sistemelor de transport feroviare’ şi ‘serviciilor de transport aerian’.
Cu o zi în urmă, Departamentul de Stat american a anunţat că, din raţiuni de securitate, 21 dintre ambasadele şi consulatele sale vor fi închise duminică, prima zi de lucru a săptămânii în numeroase ţări musulmane, existând posibilitatea ca activitatea unora să fie suspendată pentru mai mult timp. Printre misiunile diplomatice americane vizate de această măsură se numără cele din: Algeria, Yemen, Arabia Saudită, Bangladesh, Kuwait, Israel, Turcia, Egipt, Afganistan, Irak, Sudan şi Libia.
O ameninţare teroristă legată de Al-Qaida a determinat închiderea acestora, a confirmat la postul CNN congresmanul republican Ed Royce, şeful Comisiei pentru politică externă a Camerei Reprezentanţilor.
Departamentul de Stat reaminteşte că SUA continuă ‘să coopereze strâns cu alte naţiuni în faţa ameninţării terorismului internaţional, inclusiv cel dus de Al-Qaida’.
În urma anunţului diplomaţiei americane, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Alexandre Polack, a declarat că Uniunea Europeană îşi ia ‘toate măsurile de precauţie’ şi ‘reprezentanţele UE din zonele vizate se află în contact cu ambasadele SUA’.