Salvamontiștii din Neamţ au tras un semnal de alarmă cu privire la pericolul de avalanșe din masivul Ceahlău.
Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț, a precizat că pericolul maxim va fi începând de marți, atunci când vremea se va încălzi. „Un strat nou de zăpadă grea s-a depus peste cel existent, crescând considerabil riscul producerii avalanșelor pe pante cu o înclinație de peste 30 grade. Critic va fi începând de marți și până sâmbătă, când se anunță o încălzire accentuată. Au fost puse anunțuri atât la punctele Salvamont cât și la ghișeele Parcului Național Ceahlău”, a spus Raul Papalicef.
Singurul traseu deschis turiștilor este din Izvorul Muntelui prin Curmătura Lutul Roșu, cu deviația din zona Jgheabului Cabanei prin traseul ce vine dinspre Hotare și Șeaua Lespezi.
Turiștii sunt sfătuiți să nu urce pe traseele situate deasupra cabanelor de la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgăraș, unde este risc maxim de avalanșă și cel mai mare strat de zăpadă din județul Sibiu, de 2,28 metri, potrivit meteorologilor.
Atât în județul Sibiu, cât și în județul Argeș, în Munții Făgăraș, la peste 1.800 de metri altitudine, riscul de avalanșă este maxim, de gradul cinci. Sub 1.800 de metri, riscul de producere de avalanșe este mai mic, de gradul trei pe o scară de la unu la cinci.
„Pentru prevenirea accidentelor montane, Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu solicită turiștilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a munților Făgărașului și să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă”, se arată într-un comunicat de presă al Salvamont Sibiu.
Accesul la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, se poate face cu telecabina, contra sumei de 60 de lei de persoană, pentru un drum dus — întors. Potrivit comunicatului, turiștii sunt sfătuiți să nu urce de la Bâlea Cascadă la Bâlea Lac pe schiuri.
„Solicităm turiștilor ca accesul la cabanele din zona turistică Bâlea Lac să se efectueze doar cu telecabina. În căldarea glaciară a lacului Bâlea deplasările trebuie efectuate respectând toate condițiile impuse de perioada în care riscul de avalanșă rămâne ridicat. Turiștii care doresc să practice sporturi de iarnă în această zonă sunt rugați să solicite informații și să respecte recomandările patrulei Salvamont aflată în zonă. Recomandăm turiștilor care se deplasează în zona montană să fie echipați specific perioadei de iarnă, dar și cu echipamentul individual de salvare din avalanșă (sondă de avalanșă, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de căutare în avalanșă)”, susțin salvamontiștii sibieni.
Aceștia au mai precizat că traseele turistice superioare cabanelor din munții Făgărașului sunt închise.
Serviciul Public Județean Salvamont Prahova informează că riscul de avalanșă la altitudini de peste 1.800 de metri este mare, în condițiile în care, în ultimele zile, a nins abundent, iar stratul nou de zăpadă este instabil.
Potrivit unui comunicat al Salvamont transmis, luni, de Prefectura Prahova, în zona montană a județului se înregistrează risc mare de avalanșă, de gradul 4 pe o scară de la 1 la 5, la altitudini de peste 1.800 de metri, și risc însemnat (gradul 3) la altitudini sub 1.800 de metri.
„Stratul nou de zăpadă este puțin stabilizat și cu coeziune slabă cu cel aflat dedesubt. Pe văi sunt depozite însemnate, declanșarea avalanșelor este posibilă chiar și la slabe supraîncărcări, pe pante suficient de înclinate, fiind posibile și declanșări spontane”, se arată în comunicatul citat.
Salvamontiștii reamintesc, de asemenea, că toate traseele montane interzise în sezonul de iarnă din Munții Bucegi, Baiului și Ciucaș rămân închise.
„Sfătuim turiștii să nu se aventureze în aceste zone, pentru a evita riscurile inutile, iubitorii muntelui putând face drumeții pe traseele marcate aflate la baza muntelui deschise tot timpul anului”, precizează Salvamont.