Risc URIAŞ de AVALANŞE în Carpaţi. Alertă MAXIMĂ în Bucegi, Făgăraş sau Ceahlău

Pericolul de producere de avalanşe este foarte ridicat în aceste zile în Ceahlău, Bucegi şi Făgăraş din cauza straturilor succesve de zăpadă depuse în ultimele zile în aceste masive.
Romania TV
24 apr. 2017, 10:32
Risc URIAŞ de AVALANŞE în Carpaţi. Alertă MAXIMĂ în Bucegi, Făgăraş sau Ceahlău

Salvamontiștii din Neamţ au tras un semnal de alarmă cu privire la pericolul de avalanșe din masivul Ceahlău.

Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț, a precizat că pericolul maxim va fi începând de marți, atunci când vremea se va încălzi. „Un strat nou de zăpadă grea s-a depus peste cel existent, crescând considerabil riscul producerii avalanșelor pe pante cu o înclinație de peste 30 grade. Critic va fi începând de marți și până sâmbătă, când se anunță o încălzire accentuată. Au fost puse anunțuri atât la punctele Salvamont cât și la ghișeele Parcului Național Ceahlău”, a spus Raul Papalicef.

Singurul traseu deschis turiștilor este din Izvorul Muntelui prin Curmătura Lutul Roșu, cu deviația din zona Jgheabului Cabanei prin traseul ce vine dinspre Hotare și Șeaua Lespezi.

Risc maxim de avalanșă la Bâlea Lac. Stratul de zăpadă este de 2,28 m

Turiștii sunt sfătuiți să nu urce pe traseele situate deasupra cabanelor de la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgăraș, unde este risc maxim de avalanșă și cel mai mare strat de zăpadă din județul Sibiu, de 2,28 metri, potrivit meteorologilor.

Atât în județul Sibiu, cât și în județul Argeș, în Munții Făgăraș, la peste 1.800 de metri altitudine, riscul de avalanșă este maxim, de gradul cinci. Sub 1.800 de metri, riscul de producere de avalanșe este mai mic, de gradul trei pe o scară de la unu la cinci.

Citeşte şi Avalanşa ucigaşă din Retezat a fost declanşată de către victimele acesteia. Ce au descoperit salvamontiştii

„Pentru prevenirea accidentelor montane, Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu solicită turiștilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a munților Făgărașului și să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă”, se arată într-un comunicat de presă al Salvamont Sibiu.

Accesul la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, se poate face cu telecabina, contra sumei de 60 de lei de persoană, pentru un drum dus — întors. Potrivit comunicatului, turiștii sunt sfătuiți să nu urce de la Bâlea Cascadă la Bâlea Lac pe schiuri.

„Solicităm turiștilor ca accesul la cabanele din zona turistică Bâlea Lac să se efectueze doar cu telecabina. În căldarea glaciară a lacului Bâlea deplasările trebuie efectuate respectând toate condițiile impuse de perioada în care riscul de avalanșă rămâne ridicat. Turiștii care doresc să practice sporturi de iarnă în această zonă sunt rugați să solicite informații și să respecte recomandările patrulei Salvamont aflată în zonă. Recomandăm turiștilor care se deplasează în zona montană să fie echipați specific perioadei de iarnă, dar și cu echipamentul individual de salvare din avalanșă (sondă de avalanșă, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de căutare în avalanșă)”, susțin salvamontiștii sibieni.

Aceștia au mai precizat că traseele turistice superioare cabanelor din munții Făgărașului sunt închise.

Alertă de gradul 4 în Bucegi

Serviciul Public Județean Salvamont Prahova informează că riscul de avalanșă la altitudini de peste 1.800 de metri este mare, în condițiile în care, în ultimele zile, a nins abundent, iar stratul nou de zăpadă este instabil.

Potrivit unui comunicat al Salvamont transmis, luni, de Prefectura Prahova, în zona montană a județului se înregistrează risc mare de avalanșă, de gradul 4 pe o scară de la 1 la 5, la altitudini de peste 1.800 de metri, și risc însemnat (gradul 3) la altitudini sub 1.800 de metri.

„Stratul nou de zăpadă este puțin stabilizat și cu coeziune slabă cu cel aflat dedesubt. Pe văi sunt depozite însemnate, declanșarea avalanșelor este posibilă chiar și la slabe supraîncărcări, pe pante suficient de înclinate, fiind posibile și declanșări spontane”, se arată în comunicatul citat.

Salvamontiștii reamintesc, de asemenea, că toate traseele montane interzise în sezonul de iarnă din Munții Bucegi, Baiului și Ciucaș rămân închise.

„Sfătuim turiștii să nu se aventureze în aceste zone, pentru a evita riscurile inutile, iubitorii muntelui putând face drumeții pe traseele marcate aflate la baza muntelui deschise tot timpul anului”, precizează Salvamont.

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Cel mai sigur oraș din România. Este considerat rivalul Bucureștiului, are multe parcuri, mari centre comerciale si este unul dintre cele mai frumoase locuri de la noi din țară. Dacă te muți aici, duci o viață frumoasă și liniștită
Capital.ro
Nadia Comaneci e în doliu. Zi tristă pentru Zeița de la Montreal: Mi-a schimbat viaţa pentru todeauna
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Noua tehnică a Rusiei pentru a teroriza Ucraina. Folosește drone cu încărcătură termobarică, capabile să distrugă imobile uriașe
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Cartofi țărănești de post. Îi poți savura cu murături sau mujdei de usturoi
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
kanald.ro
„Regina Întunericului” a rupt tăcerea: „Nu și-a dorit..” S-a aflat motivul pentru care Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret!
Cancan.ro
Adevăratul motiv pentru care Silviu Prigoană s-a retras din masonerie. Ce înseamnă gradul 33, de fapt
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Zi de doliu. S-a stins actorul legendă al anilor ’80. Românii s-au unit în rugăciune
StirileBZI
Regulă nouă pentru proprietarii de mașini din România! Certificat obligatoriu după 29 noiembrie
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
stirilekanald.ro
Iasmina, fata de 14 ani care s-a sinucis, postare CIUDATĂ pe Facebook înainte să-și ia viața. Ce se vede în fotografie
substantial.ro
Biden și Xi Jinping: Deciziile privind armele nucleare trebuie să rămână sub control uman
MediaFlux
PENALITĂȚI pentru ROMÂNII care STAU la BLOC! Proprietarii au 30 de ZILE la DISPOZIȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Meserii bine plătite în România: cum câștigi până la 10.000 de lei pe lună fără BAC