Riscurile dependenţei de smartphone. Cum te afectează?

În zilele noastre, smartphone-urile au devenit o extensie a fiecărei persoane. Sunt nelipsite din buzunare sau poşete, de pe birouri şi de pe mesele din restaurante sau baruri, le conectăm astfel încât să le putem folosi şi în maşină şi nu renunţăm la ele nici măcar în intimitatea dormitorului.
Alina Costache
04 mai 2014, 12:04
Riscurile dependenţei de smartphone. Cum te afectează?

in păcate, folosirea acestor tehnologii a ajuns la rangul de adicţie, iar acest lucru nu este deloc sănătos. Iată în ce feluri îţi poate afecta sănătatea fizică şi psihică dependenţa de telefoane mobile inteligente:

Nomofobia

Nomofobia este teama utilizatorilor de smartphone de a rămâne fără acest gadget. Un studiu recent arată că 84% din populaţie nu ar renunţa la telefonul mobil nici măcar pentru o zi. Conform aceleiaşi cercetări, 2/3 dintre tineri şi adolescenţi îşi verifică smartphone-ul la frecvenţe de 15 minute sau chiar mai puţin. Instituţiile pentru sănătate şi sanatoriile din California au început deja să înfiinţeze secţii specializate în această problemă şi programe de dezintoxicare.

Profesorul de psihologie al Universităţii din California şi autorul volumului „iDisorder”, Larry Rosen, recomandă renunţarea treptată la aceste verificări constante, prin mărirea intervalelor de timp în mod regulat. „Astfel, dependenţii vor realiza că teama nu este una reală şi că nu se întâmplă nimic dacă îţi verifici mai rar mesajele şi aplicaţiile de socializare”, a spus acesta.

Contactarea germenilor

Universitatea din Arizona a condus un studiu care dezvăluie că numărul bacteriilor de pe telefoanele mobile este de 10 ori mai mare decât cel al germenilor dintr-o toaletă. Aceşti germeni provin de pe toate suprafeţele pe care aşezăm telefonul sau de pe mâinile noastre nespălate şi intră în contact direct cu faţa noastră, ceea ce nu este deloc igienic.

Pentru a evita neplăcerile cauzate de aceste bacterii, este recomandată curăţarea frecventă a telefonului cu ajutorul unor şerveţele speciale antibacteriene.

Reducerea atenţiei

Universitatea Carnegie Mellon a descoperit că folosirea telefonului mobil în timpul mersului sau al şofatului poate reduce atenţia utilizatorilor cu până la 37%. Un alt studiu realizat de Universitatea din Washington arată că pietonii care îşi folosesc telefoanele în timp ce traversează sunt cu până la 2 secunde mai înceţi decât cei atenţi la drum. Atenţia distributivă este foarte importantă pentru utilizatorii de smartphone-uri, însă unora le lipseşte cu desăvârşire.

Profesorul Rosen sugerează ca utilizatorii de telefoane mobile inteligente să renunţe la folosirea acestora în situaţii care implică riscuri, pentru că altfel devin mult mai predispuşi la accidente.

Probleme cu somnul şi odihna

Folosirea telefoanelor mobile înainte de culcare nu mai este o noutate pentru nimeni. Însă ceea ce nu ştiu toţi utilizatorii de smartphone-uri este faptul că luminozitatea crescută a ecranului le poate întârzia adormirea efectivă, precum orice altă sursă de lumină artificială care împiedică creierul să elibereze melatonină, hormonul responsabil cu reglarea ciclurilor de somn.

Citeşte mai mult pe eva.ro

Spynews
”De când se trezeşte...” Ce părere avea Adrian Minune despre ginerele său, înainte să se despartă de Karmen Minune. Manelistul, declarații despre Bogdan Căplescu
Bzi.ro
Maria de la Insula Iubirii a făcut senzație în costum de baie! Ce manelist a pus ochii pe blondină
Fanatik.ro
Ce a găsit un bărbat din Neamț într-o fântână la care lucra. A venit imediat poliția
Capital.ro
Ordin de la Comisia Europeană. România e obligată. Se aplică în toate statele UE. Trebuie să raporteze
Playtech.ro
WOW ce schimbare totală! Păpușa de la Glina e de nerecunoscut ACUM. Dumnezeule, cât e de frumoasă
DailyBusiness
Românii dau năvală la Lidl pentru acest produs. E delicios și APROAPE GRATIS!
Adevarul
Mesajul Mongoliei după ce nu a pus în aplicare mandatul de arestare emis pe numele lui Putin: „Mâinile noastre sunt cam legate”
Spynews
Nu mai există șanse de împăcare! Perneș de la Mireasa vorbește despre despărțirea de Sabrina! De ce s-au separat și cum trebuie să fie viitoarea lui iubită
Spynews
Ce era în plicul de pe sicriul prințesei Diana pe care Harry a scris "mami"
Evz.ro
Război pe legea RCA. Ce îi așteaptă pe șoferii români
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Fiica lui Adrian Minune divorțează! Karmen a dat vestea în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Familia lui Radu Brînzan, polițistul care a murit în timp ce tundea iarba în curte, nu va primi pensia de urmaș
Playsport.ro
Cristiano Ronaldo și Georgina, așa cum nu au mai fost surprinși niciodată! Ce au făcut pe un iaht de lux, în larg, când credeau că nu-i vede nimeni
kanald.ro
Pisica Vasi ar fi fost găsită! Oana Zăvoranu intervine, și ea, în cazul mascotei aeroportului Otopeni: „Mă doare sufletul! Nu există legi care să protejeze animalele”
Capital.ro
Avertisment pentru cei cu termopane la bloc. Sunt obligați prin lege. Amenda e 4000 lei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă soțul ei, din cauza monoxidului de carbon emanat de mustul în fermentație. Cei cinci copii ai soților au ajuns în grija statului
substantial.ro
Polițist din Sibiu reținut după agresarea unui șofer în trafic
MediaFlux
Pensiile se CALCULEAZĂ din nou! ANUNȚUL Șefului Casei de Pensii, Daniel Baciu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...