Părintele Arsenie Boca spunea că nu putem învinge ispitele doar prin înfrânarea poftelor, scrie secretele.com. „Firea trupului fiind surdă, oarbă şi mută, nu te poţi înţelege cu ea decât prin osteneală şi foame, acestea însă trebuie conduse după dreapta socoteală, că să nu dăuneze sănătăţii. Acestea îl îmblânzesc, încât nu se mai ţine vrăjmaş lui Dumnezeu. Rugăciunea şi postul scot dracii poftei şi ai mâniei din trup. Foamea îmblânzeşte fiarele. „
Vremea din postul Crăciunului vesteşte cum va fi primăvara
Vremea din postul Crăciunului este, spun bătrânii, un indiciu pentru cum va fi vremea în primăvara următoare. Dacă vremea nu este prea aspră, se spune că primăvara va aduce multe ploi.
În unele zone, există obiceiul „bătutul pernelor”: fetele nemăritate încearcă astfel să-şi îmblânzească soarta şi să-şi găsească peţitori. Este o vreme şi a prezicerilor: dacă pieptul găinii fripte pentru masa de Crăciun este gras, iarna va fi grea, viscolită şi geroasă, iar dacă este lipsit de grăsime, vine iarnă blândă şi o vară rodnică.
Tot acum, femeile lucrează până la amiază pentru a avea spor în casă anul viitor.
Unul dintre obiceiurile din perioada postului este şi astăzi spălarea veselei cu cenuşă sau leşie, ca să nu mai aibă nicio urmă de carne sau derivate ale acestor produse.
În Bucovina, se spune că dacă visezi grâu verde în postul Crăciunului e semn bun că anul care vine are să fie mănos în toate.
Ritualuri pentru bunăstare ce se fac în Ajunul Crăciunului
– Cu cinci zile înainte de ziua Naşterii Domnului, nu se mai spală rufe până după Bobotează şi nu se mai toarce, se taie porcii şi se spune că vederea sângelui apără de boli și aduce bunăstare.
– Pe 24 decembrie, în Ajun de Crăciun, se începe orice lucru pentru a avea spor la el peste an, se mătură invers şi nu se scoate gunoiul ca să nu se ducă energiile pozitive din casă. În această zi se ţine post negru.
– În ziua de Ajun se mănâncă doar seara şi se mănâncă grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină, căci cu seminţe a ajunat Daniil proorocul şi cei trei tineri din Babilon, care au avut vedenii despre Naşterea lui Hristos.
– Din ziua de Ajun până la Bobotează nu se mănâncă afară pentru a avea belșug la holde, iar dacă în dimineaţa de Ajun vine în casă o femeie, vitele vor da naştere la parte femeiască.
– Se scutură hornul pentru a avea recoltă bună la struguri, aşa cum se încarcă coşul de funingine.
– În seara de Ajunul Crăciunului se pune o mână de otavă pe masă şi se ia câte o bucăţică de mâncare din fiecare fel şi se pune în otavă, care apoi se dă animalelor să mănânce pentru a nu fi deocheate şi pentru a fi sănătoase. Dacă se întâmplă să fie deocheată chiar în acesta perioadă, nu se spala vasele până în ziua de Crăciun, iar apa care a fost folosită pentru a spăla vasele este folosită pentru a spăla vitele deocheate cu ea.
Se mătură casa pentru a avea spor
Dacă posteşte negru în ziua de Ajun şi nici nu vorbeşte toată ziua, o fată necăsătorită îşi va vedea ursita în oglindă în dimineaţa de Crăciun sau de Bobotează, depinde de obiceiul zonei în care locuieşte.
Citeşte şi Poveste de Crăciun pentru suflet. De ce plânge Moş Crăciun
– Se pun pe masă două pâini, sare, peşte, grâu şi un pahar cu apă pentru cei decedaţi din familie, dar nu se pune ţuică pentru a fi feriţi de pagubă. De asemenea, nu se dă nimic din casă în această perioadă că să nu plece şi sporul casei.
– La porcii tăiaţi, se bagă în casă căpăţâna cu râtul înainte pentru a avea spor tot anul care vine
– Când vine popa să vestească Naşterea Domnului, nu trebuie să fie la tine ultima casă pentru că e rău de boală şi de moarte.
– Se leagă pomii cu paie pentru a da recoltă bună şi se mătură casa pentru a o feri de rău făcători şi de pierderea sporului casei.
– Cine plânge în ziua de Ajun plânge tot anul, iar cine ţine post, va avea spor în tot ce va face.