„Procurorul general iese şi apără nişte valori care sunt corecte: independenţă. Problema este câtă de independenţă şi câtă responsabilitate, mai ales, îţi iei ca magistrat. Când începi să profiţi de faptul că nişte oameni au un examen de promovare în grad la Bucureşti – au fost o mie, două mii, trei mii de oameni, judecători şi procurori, la Bucureşti în acest week-end pentru a da un examen de avansare în grad profesional. Câţiva au mers pe scările Curţii de Apel aducând în jurul lor, din păcate, din punctul meu de vedere, şi foarte mulţi oameni tineri care în mod cert nu înţeleg în ce dispută intră, crezând, de bună credinţă probabil, că apără nişte valori. Unii spun că riscă să apere nşite privilegii sau să ţină ascunse unele abuzuri”, a afirmat Robert Cazanciuc luni seară, la Antena 3.
Fostul ministru al Justiţiei l-a criticat pe procurorul general Augustin Lazăr şi susţine că afirmaţiile conform cărora nu poate fi îngrădită libera exprimare a magistraţilor care vor să protesteze îl plasează pe cel care le face îm într-o dezbatere politică.
„Domnul Lazăr poate să fie supărat că a pornit o evaluare a domniei sale în ultima perioadă, nu trebuie să fie supărat, toi sunt evaluaţi mai devreme sau mai târziu de ministru. Când nu ai nimic de ascuns, nu poţi decât să dai concurs, să dai curs unei asemenea evaluări, să pui tot ce e de pus pe masă, săspui: „Uite ăsta sunt eu, mă ajută evaluarea dumneavoastră să ies în faţă cu ce am făcut”. Dacă poţi să pui ceva pe masă din ceea ce ai făcut. Altfel, din perspectiva protestului magistraţilor de pe scările Curţii de Apel, inadmisibilă declaraţia că nu-i nevoie de lege, noi protestăm oricum, nu putem îngrădi dreptul la liberă exprimare. Cum să spui aşa ceva, tu, ca magistrat? Te plasează, în secunda doi, într-o dezbatere politică şi ăsta este lucrul care trebuie evitat” a mai spus Robert Cazanciuc, citat de News.ro.
Acesta a precizat că a studiat lista cu revendicările magistraţilor care au protestat şi a constatat că „toate erau de natură politică”.
Aproximativ o sută de magistraţi au protestat, duminică seară, în faţa Curţii de Apel Bucureşti, nemulţumiţi de modificările aduse legilor justiţiei. De asemenea, ei şi-au declarat susţinerea faţă de procurorul general Augustin Lazăr, evaluat de ministrul Justiţiei. „Respectarea avizului Comisiei de la Veneţia”, „Prezent pentru evaluare”, „Justiţie independentă” sunt câteva dintre mesajele afişate de participanţii la protest.
Procurorul general, Augustin Lazăr, a transmis, duminică, un mesaj în care susţine că ”tânăra magistratură din România a ajuns la maturitatea şi profesionalismul care-i permit să reziste la presiuni şi influenţe exterioare” şi afirmă că independenţa magistraţilor este ”o necesitate”, nu un privilegiu. În plus, Lazăr susţine că ”magistraţii sunt obligaţi să apere independenţa justiţiei ca pe o garanţie pentru societate”.
În replică, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat că procurorul general „se află într-o gravă eroare, plasând justiţia, una dintre cele trei puteri, în afara puterilor statului, deasupra acestora”. El spune că, dacă una dintre cele trei puteri îşi încalcă limitele constituţionale, CCR soluţionează conflictele de natură constituţională. „În condiţiile în care puterea judecătorească a fost parte a unor astfel de conflicte, este lesne de înţeles că nu îşi poate judeca propria cauză”, adaugă Toader.