Robert Cazanciuc: Intenţia noastră este ca noile coduri penale să intre în vigoare în 1 februarie

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, spune că noile coduri penale-Codul Penal şi Codul de Procedură Penală-vor intra în vigoare în 1 februarie, precizând că nu toate neînţelegerile dintre oameni trebuie să ajungă în instanţă şi că modificările vizează proceduri care degrevează instanţele.
Romania TV
29 oct. 2013, 12:57
Robert Cazanciuc: Intenţia noastră este ca noile coduri penale să intre în vigoare în 1 februarie

„Intenţia noastră este de a intra aceste coduri (Codul Penal şi Codul de Procedură Penală-n.r.) în vigoare de la 1 februarie. Am demarat un proces de pregătire pentru judecători şi procurori, în aşa fel încât să putem intra în vigoare de la 1 februarie cu noile coduri penale, pentru că şi în această materie sunt lucruri care contribuie la un proces mai eficient soluţionat în termene mai scurte. Încercăm şi în felul acesta să apropiem oamenii de justiţie, văzând în acest fel în justiţie un instrument util societăţii şi nu o formulă prin care se blochează mersul firesc al vieţii”, a spus ministrul Robert Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei a făcut referiri şi la degrevarea instanţelor, spunând că „toate cele patru coduri au proceduri care degrevează instanţele”, dar construirea încrederii în aceste mecanisme este mai importantă.

„Cele patru coduri-două în materie civilă, două în materie penală-au nişte mecanisme care contribuie la o soluţionare mai rapidă a cauzelor şi la proceduri care degrevează intanţele de judecată. Avem alternative în mediere, avem alternative în arbitraj, avem soluţii într-un dialog între profesiile juridice. Mersul societăţii româneşti este de multe ori atipic şi sunt accidente de parcurs care încarcă instanţele de judecată cu un anumit tip de cauze care nu rezultă dintr-un mers firesc al societăţii. Sunt destule exemple în materie de litigii de muncă, spre exemplu, instanţele sunt încărcate de cauze cu repetiţie, care pun un anumit tip de presiune pe organizarea instanţelor, pe timpul de soluţionare al cauzelor şi de ce nu, din păcate, pe calitatea soluţiilor. Când ai foarte multe cauze într-o şedinţă, evident, riscul de a greşi este mai mare. Până la urmă degrevarea se face construind încrederea în mecanisme, fie că vorbim de mecanismele alternative, fie că vorbim de justiţie”, a spus Robert Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei a precizat că lucrurile care se pot rezolva prin dialog nu ar mai trebui să ajungă în faţa instanţei.

„Noi putem să avem într-un act normativ prevederi referitoare la mediere sau la arbitraj sau la diverse proceduri făcute de avocaţi ca mecanisme de degrevare, dar dacă noi nu avem încredere că ele pot contribui cu adevărat la degrevare sau la soluţionarea diferendelor dintre oameni, nu vor fi soluţii. Noi trebuie să le promovăm sau ele să se promoveze ca atare, ca soluţii care pot preveni transformarea unui diferend într-un conflict, asta încercăm să urmărim, nu toate neînţelegerile dintre oameni să se transforme în conflicte care să ajungă în faţa unui judecător şi ar încărca astfel prin lucruri care se pot rezolva prin dialog”, a mai spus Cazanciuc.

Ministrul Cazanciuc este de părere că noile coduri civile au adus lucruri bune în activitatea instanţelor, dar că mai este de lucru.

„Suntem în curs de finalare a unei analize pe impactul codului de procedură civilă şi al codului civil asupra instanţelor. Intenţia a fost de a degreva, de a scurta termenele, de a face un instrument mai facil, atât pentru judecători, cât şi pentru avocaţi sau părţile dintr-un dosar. Sunt lucruri bune care se întâmplă, şi sunt evidente, mai sunt încă lucruri de făcut care ţin de organizare, mai sunt încă câteva lucruri de clarificat la nivel de normă pentru a face cu adevărat eficient acest instrument. Suntem în curs de a pune la punct un document ce va circula la nivel de instanţe pentru a vedea dacă este nevoie de o intervenţie normativă de clarificare a unor lucruri. Mai este nevoie de investiţii la nivel de instanţe pentru a face o infrastructură de instanţă adaptată la noile prevederi, e în continuare nevoie de pregătire profesională pentru a înţelege noile instituţii şi pentru a nu avea în continuare practică neunitară”, a afirmat Cazanciuc.

Ministrul Robert Cazanciuc a participat, marţi, la Cluj-Napoca, la conferinţa-dezbatere „Eficientizarea şi degrevarea actului de justiţie”, ce a reunit oficiali ai Ministerului de Justiţie, profesionişti din magistratură, avocaţi, consilieri juridici, mediatori.

DailyBusiness
Cum să îți faci propriul detergent de rufe acasă, natural și foarte rezistent
Spynews
Irisha, în lacrimi după despărțirea de iubitul ei, Domenico! Ce se întâmplă cu influencerița / FOTO
Bzi.ro
Lidia Buble, desființată după ce a pozat topless: „Ce o să fie în sufletul părinților tăi?!”
Fanatik.ro
Ce să nu pui în salata de boeuf niciodată. Ingredientul care schimbă gustul, dar și textura și poate ruina întreaga rețetă
Capital.ro
S-a aflat secretul lui George Simion și Călin Georgescu. Cine îi conduce pe cei doi: Acolo a primit niște ordine
Playtech.ro
De ce tot mai mulți oameni pun o frunză de dafin în carcasa telefonului. Trucul care a devenit viral
DailyBusiness
Ce a făcut Irinel Columbeanu cu ultimii bani. Pe ce a cheltuit fostul milionar 600.000 de euro: ”Știam că e ultima sursă, dar nu mi-a păsat”
Adevarul
Ce i-ar fi șoptit Brigitte lui Emmanuel Macron după gestul neașteptat. Dezvăluirile unui expert în citirea pe buze
wowbiz.ro
Întregul film al morții lui Falko, calul campion care s-a prăbușit imediat după ce a câștigat un concurs de tras bușteni! Ce i-ar fi provocat, de fapt, decesul: „L-au mai forțat 10 minute. Când a ajuns în dreptul meu, a căzut”
Spynews
Lucian Viziru nu a vorbit cu fratele lui, Augustin, timp de doi ani. Ce spune actorul despre relația lor
Spynews
Soția lui Sorin Copilul de Aur, mesaj tranșant pentru toate femeile care îl vor pe manelist: „Au tot încercat să ne despartă”. A pus-o la punct din nou și pe presupusa amantă însărcinată
Evz.ro
Iunie de coșmar în România. Anunț de ultimă oră de la meteorologi
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ion Țiriac, verdict despre operația la sâni a Simonei Halep: „Senzațională decizie”
kanald.ro
Cod roșu de inundații prelungit! Lista zonelor afectate
Cancan.ro
DIVORȚ-bombă după 30 de ani de căsnicie! Și-a înșelat soția cu o colegă de platou, iar acum va plăti bani grei!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o personalitate marcantă. A fost o legendă a țării. A lăsat în urmă o mare moștenire
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Diana Gureşoaie, de nerecunoscut. Fosta iubită a lui Dodel s-a transformat într-un pachet de muşchi
stirilekanald.ro
Martina, o fată de 14 ani, a fost ucisă cu pietre de fostul iubit! Acesta s-a prefăcut că participă la căutările tinerei dispărute, alături de părinții ei
Cei doi copaci pe care nu ar trebui să îi ai în curte. De ce nu trebuie plantați niciodată lângă casă
MediaFlux
Înălțarea Domnului 2025: Tradiții, superstiții și greșeli de evitat pentru joi, 29 mai
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Agenția crimei. Cum și-a transformat clanul Căldăraru firma de turism într-o poartă spre ilegalități în SUA