Robert Cazanciuc: Intenţia noastră este ca noile coduri penale să intre în vigoare în 1 februarie

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, spune că noile coduri penale-Codul Penal şi Codul de Procedură Penală-vor intra în vigoare în 1 februarie, precizând că nu toate neînţelegerile dintre oameni trebuie să ajungă în instanţă şi că modificările vizează proceduri care degrevează instanţele.
Romania TV
29 oct. 2013, 12:57
Robert Cazanciuc: Intenţia noastră este ca noile coduri penale să intre în vigoare în 1 februarie

„Intenţia noastră este de a intra aceste coduri (Codul Penal şi Codul de Procedură Penală-n.r.) în vigoare de la 1 februarie. Am demarat un proces de pregătire pentru judecători şi procurori, în aşa fel încât să putem intra în vigoare de la 1 februarie cu noile coduri penale, pentru că şi în această materie sunt lucruri care contribuie la un proces mai eficient soluţionat în termene mai scurte. Încercăm şi în felul acesta să apropiem oamenii de justiţie, văzând în acest fel în justiţie un instrument util societăţii şi nu o formulă prin care se blochează mersul firesc al vieţii”, a spus ministrul Robert Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei a făcut referiri şi la degrevarea instanţelor, spunând că „toate cele patru coduri au proceduri care degrevează instanţele”, dar construirea încrederii în aceste mecanisme este mai importantă.

„Cele patru coduri-două în materie civilă, două în materie penală-au nişte mecanisme care contribuie la o soluţionare mai rapidă a cauzelor şi la proceduri care degrevează intanţele de judecată. Avem alternative în mediere, avem alternative în arbitraj, avem soluţii într-un dialog între profesiile juridice. Mersul societăţii româneşti este de multe ori atipic şi sunt accidente de parcurs care încarcă instanţele de judecată cu un anumit tip de cauze care nu rezultă dintr-un mers firesc al societăţii. Sunt destule exemple în materie de litigii de muncă, spre exemplu, instanţele sunt încărcate de cauze cu repetiţie, care pun un anumit tip de presiune pe organizarea instanţelor, pe timpul de soluţionare al cauzelor şi de ce nu, din păcate, pe calitatea soluţiilor. Când ai foarte multe cauze într-o şedinţă, evident, riscul de a greşi este mai mare. Până la urmă degrevarea se face construind încrederea în mecanisme, fie că vorbim de mecanismele alternative, fie că vorbim de justiţie”, a spus Robert Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei a precizat că lucrurile care se pot rezolva prin dialog nu ar mai trebui să ajungă în faţa instanţei.

„Noi putem să avem într-un act normativ prevederi referitoare la mediere sau la arbitraj sau la diverse proceduri făcute de avocaţi ca mecanisme de degrevare, dar dacă noi nu avem încredere că ele pot contribui cu adevărat la degrevare sau la soluţionarea diferendelor dintre oameni, nu vor fi soluţii. Noi trebuie să le promovăm sau ele să se promoveze ca atare, ca soluţii care pot preveni transformarea unui diferend într-un conflict, asta încercăm să urmărim, nu toate neînţelegerile dintre oameni să se transforme în conflicte care să ajungă în faţa unui judecător şi ar încărca astfel prin lucruri care se pot rezolva prin dialog”, a mai spus Cazanciuc.

Ministrul Cazanciuc este de părere că noile coduri civile au adus lucruri bune în activitatea instanţelor, dar că mai este de lucru.

„Suntem în curs de finalare a unei analize pe impactul codului de procedură civilă şi al codului civil asupra instanţelor. Intenţia a fost de a degreva, de a scurta termenele, de a face un instrument mai facil, atât pentru judecători, cât şi pentru avocaţi sau părţile dintr-un dosar. Sunt lucruri bune care se întâmplă, şi sunt evidente, mai sunt încă lucruri de făcut care ţin de organizare, mai sunt încă câteva lucruri de clarificat la nivel de normă pentru a face cu adevărat eficient acest instrument. Suntem în curs de a pune la punct un document ce va circula la nivel de instanţe pentru a vedea dacă este nevoie de o intervenţie normativă de clarificare a unor lucruri. Mai este nevoie de investiţii la nivel de instanţe pentru a face o infrastructură de instanţă adaptată la noile prevederi, e în continuare nevoie de pregătire profesională pentru a înţelege noile instituţii şi pentru a nu avea în continuare practică neunitară”, a afirmat Cazanciuc.

Ministrul Robert Cazanciuc a participat, marţi, la Cluj-Napoca, la conferinţa-dezbatere „Eficientizarea şi degrevarea actului de justiţie”, ce a reunit oficiali ai Ministerului de Justiţie, profesionişti din magistratură, avocaţi, consilieri juridici, mediatori.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Salariații care iau mai puțini bani de la 1 ianuarie. Guvernul taie din venituri
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?