„Nu se pune problema amânării intrării în vigoare a codurilor. Am avut această discuţie cu colegii procurori şi judecători din ţară. E un angajament pe care ni l-am luat faţă de partenerii europeni”, a spus ministrul Justiţiei la ieşirea de la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de luni.
Potrivit lui Cazanciuc, Codul Penal, care a fost deja adoptat prin asumarea răspunderii încă de acum cinci ani, respetiv din 2009, a fost până în prezent într-o „permanentă dezbatere publică”.
Totodată ministrul Robert Cazanciuc a precizat că o amânare a intrării în vigoarea a codurilor nu ar rezolva absolut nimic.
„Avem un an de acum, de la intrarea în vigoare a procedurii civile şi urmează un proces de revizuire. Cu siguranţă în procesul de aplicare a codurilor vor fi lucruri care vor trebui corectate şi acestea vor fi corectate în aşa fel încât codurile să fie până la urmă un plus pentru sistem, pentru societate şi nu instrument care să blocheze lucurile”, a spus Cazanciuc.
Noul Cod Penal şi noul Cod de Procedură Penală urmează să intre în vigoare la 1 februarie.
Preşedintele Traian Băsescu, care a participat luni la şedinţa plenului CSM, a ţinut să afle de la membrii consiliului dacă sunt probleme în privinţa intrării în vigoare a noului Cod Penal şi a Codului de Procedură Penală, apreciind că mai bine se amână aplicarea cu două luni.
Preşedintele a mai spus că problema intrării în vigoare a noilor coduri a fost extrem de dezbătută şi şi-a exprimat opinia că trebuie elaborat, urgent, un proiect de ordonanţă de urgenţă, de către Ministerul Justiţiei, privind modul de aplicare a noului Cod Penal.
„Auzeam aseară pe un post de televiziune, era abordarea: «Domnule, şmecherii ăştia au dat codurile ştiind ce dosare sunt», dar nespunând nimeni că e din 2009, e pe asumarea răspunderii, iar şmecherii ăştia nici măcar nu erau la putere la vremea.. Deci o abordare din asta foarte negativă. Băgaţi şi noul Cod penal, şi explicaţi, băi fraţilor, reducerea pedepselor nu a vizat persoane, ci e o nouă filosofie penală, pentru că, până la urmă, statul este obligat să facă noua politică penală şi o face prin legi”, a mai comentat Traian Băsescu.
Traian Băsescu a mai spus că nu vrea să aibă justiţia o „problemă de imagine” în privinţa trecerii de la un Cod la altul.
„Trag, totuşi, o concluzie pozitivă, că putem, pentru că, altfel, mai bine spunem acum: «Fraţilor, ne mai trebuie două luni», vorbim şi cu Bruxelles-ul, care ne presează de doi ani să le introducem, şi spunem «Ne mai trebuie două luni, că avem nu ştiu ce de făcut», sigur, dând explicaţii”, a declarat şeful statului.
El a continuat: „Asta nu aş vrea, să ne facem că putem şi să ne trezim că nu putem. Mai bine spunem că mai stăm două luni. Doamne fereşte, nu vreau să vă stimulez la o astfel de decizie, dar, decât să avem lucrurile neclare, mai bine facem un sfert de pas înapoi”.
Preşedintele a tras şi o concluzie. „Asta este concluzia cea mai importantă, că intră (în vigoare, n.r.) la 1 februarie, iar ceea ce trebuie reglementat reglementăm în timp util”.
Şeful statului a mai ţinut să precizeze că are câteva întrebări, ca nespecialist, şi a adăugat că, văzând dezbaterea publică, legată de intrarea în vigoare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, doreşte să ştie dacă este asigurată baza materială, ceea ce înseamnă săli, resursă bugetară şi baza de personal, adică judecători şi procutori, în număr suficient, pentru aplicarea noului Cod penal.
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că este asigurată baza materială şi a fost suplimentat numărul de locuri, existând unele deficienţe la capitolul infrastructurii.
„E un proces uriaş intrarea în vigoare a Codurilor”, a mai spus ministrul Justiţiei, arătând că aceste probleme vor fi observate în urma unui interval de evaluare.