Robert Cazanciuc propune o perioadă de pregătire de şase ani pentru viitorii judecători şi procurori

Senatorul Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, a propus, joi, modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor în sensul introducerii unei perioade de pregătire de șase ani pentru viitorii magistrați, ceea ce ar conduce, implicit, la creșterea vârstei de intrare în magistratură.
Filip Stan
19 oct. 2017, 10:02
Robert Cazanciuc propune o perioadă de pregătire de şase ani pentru viitorii judecători şi procurori

„În cele ce urmează voi expune câteva soluții care, în urma dezbaterilor profesionale și parlamentare, să se poată transforma în propuneri de modificare și completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, vizând creșterea vârstei la care magistrații ajung efectiv să profeseze cu depline puteri, dar nu prin impunerea unor condiții suplimentare la admitere, ci prin extinderea perioadei de pregătire și diversificare a stagiilor de practică și schimbarea sistemului de repartizare și evaluare a absolvenților”, a scris Robert Cazanciuc pe blog.

El propune introducerea unei perioade de pregătire de șase ani pentru viitorii judecători și procurori, din care patru ani ca auditor în cadrul Institutului Național al Magistraturii (INM) și doi ani ca stagiar în cadrul unei instanțe judecătorești sau în cadrul unei unități de parchet.

Citeşte şi: Liviu Dragnea: Premierul nu a spus niciodată că nu-şi asumă legile justiţiei

După primul an de cursuri, auditorii ar trebui să urmeze cicluri de pregătire de câte șase luni la instanță, parchet, penitenciar, cabinet de avocatură, cabinet notarial sau instituție publică centrală, pe perioada cărora să fie îndrumați de un reprezentant al INM și de un reprezentant al instituției unde efectuează practica. La finalul fiecărui stagiu, îndrumătorii de practică vor realiza o evaluare a capacității fiecărui auditor de a exercita funcția de judecător sau procuror.

După încheierea pregătirii în cadrul INM, auditorii în justiție ar urma să susțină un examen de absolvire, constând într-o probă teoretică, o probă practică, un interviu și un examen psihologic. Comisia de examinare va fi alcătuită din șapte membri: trei judecători, doi procurori, un avocat și un profesor universitar.

Repartizarea candidaților pe locurile de judecători stagiari și procurori stagiari disponibile în cadrul sistemului judiciar ar urma să fie făcută de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în funcție de opțiunea auditorului și de nota finală de absolvire, compusă din media de la examenul de absolvire și media rezultată din evaluările realizate pe durata studiilor în cadrul INM, în proporție de 60% și respectiv 40%.

Cazanciuc mai propune ca judecătorii stagiari să judece în complete colegiale formate dintr-un stagiar și un judecător definitiv și să aibă opinie consultativă, care se motivează, iar procurorii stagiari să soluționeze cauze alături de un procuror definitiv.

Referitor la interviul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari, se propune ca acesta să fie susținut în fața colegiului de conducere al Curții de Apel sau al parchetului de pe lângă Curtea de Apel, iar contestațiile să fie soluționate de un complet de cinci judecătorii ai Înaltei Curții de Casație și Justiție, Secția de Contencios Administrativ. Modalitatea de susținere a interviului și criteriile de examinare vor fi stabilite prin hotărâre a CSM.

„Soluțiile normative propuse nu exclud dezbateri despre o eventuală limită de vârstă și experiența profesională la admiterea în magistratură, dar cred că trebuie avute în vedere următoarele: vârsta în sine nu este o garanție că la examenul de admitere la INM se vor prezenta candidați adecvați profilului de magistrat, cu experiențe diverse care să le permită ulterior înțelegerea complexității unor cauze deduse judecății; admiterea în profesiile de avocat și notar este astăzi la fel de dificilă precum admiterea la INM, astfel că va fi puțin probabil ca un tânăr bine pregătit, consolidat în profesie să reînceapă procedura unui examen complex în magistratură; există riscul dovedirii doar în mod formal a parcurgerii unei experiențe profesionale”, se arată în postare.

Fostul ministru precizează că propunerile au ca scop instaurarea unui echilibru care să ferească atât sistemul judiciar, cât și societatea de scandaluri ce afectează încrederea în independența și imparțialitatea actului de justiție.

„Sisteme de admitere în profesia de judecător sau procuror similare celui anterior prezentat se întâlnesc în special în: Austria, Germania sau Olanda, state unde pregătirea inițială durează între 5-7 ani, perioadă în care candidaților li se oferă posibilitatea de a se familiariza cu profesii diferite și activități complexe. În toate cele trei state menționate, în perioada de pregătire este urmărită și evaluată capacitatea candidatului de a exercita funcția publică, examinarea pe durata stagiaturii sau la finalizarea pregătirii fiind efectuată de comisii formate din judecători, avocați sau chiar reprezentanți ai autorităților locale — în cazul unor landuri din Germania”, a mai scris Robert Cazanciuc.

DailyBusiness
Salarii regale la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ce venituri au liderii în plină austeritate
Spynews
Cum prepari cea mai bună ruladă cu mere cu blat turnat. Un desert plin de savoare, super-ușor de făcut acasă
Bzi.ro
Cu ce se ocupă iubita lui Cuza de la Neatza! Alexandra a fost inițiată de Ema Uta!
Fanatik.ro
Șase zodii vor străluci pe toate planurile în următoarele 7 zile. Vor avea bani de întors cu lopata
Capital.ro
Călin Georgescu a înfuriat o planetă întreagă. Mesajul care îi distruge șansele definitiv: E un nimeni
Playtech.ro
Avertisment pentru utilizatorii de telefoane Android! Ai apăsat acest buton? Datele tale sunt...
DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Adevarul
Fenomenul medicilor agresați de pacienți, de necontrolat. Polițist: „Medicii se autosabotează”. Care ar fi soluțiile
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Bianca Mitroi și Robert Braia de la Insula iubirii s-au împăcat? Cum au fost surprinși în aceeași locație / FOTO
Spynews
Actriţă celebră, moartă din cauza gripei. Avea 48 de ani și era mama a doi copii / FOTO
Evz.ro
Iureș pe piața imobiliară. Prețurile locuințelor au explodat în orașe
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când vor fi livrate pensiile pentru luna februarie. Poștașii vor distribui banii cu întârziere
Cancan.ro
Ninsori și furtuni electrice. Meteorologii Accuweather anunță o primăvară cum n-a mai fost în București
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, eliminat definitiv din cursa prezidențială! Îl trădează fix prietenii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
El e tânărul care a murit electrocutat acasă, când făcea grătar! Tiberiu avea doar 22 de ani: "Era voinicuț, era ascultător"
substantial.ro
Neil Gaiman și Amanda Palmer acuzați într-un proces amplu de agresiune sexuală și trafic de persoane
MediaFlux
BANI de la UE pentru pensii și salarii! Simona Bucura Oprescu a confirmat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bianca Censori-femeia dezbrăcată aproape complet la Premiile Grammy. Legătura ei cu Kim Kardashian