Fostul preşedinte Ion Iliescu este urmărit penal, în dosarul Mineriadei din iunie 1990, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii, urmată de moartea a patru persoane şi rănirea altor trei. Fostul şef al statului a fost audiat, miercuri dimineaţă, la Parchetul instanţei supreme.
„Nu cunosc în momentul de față detaliile dosarului, dincolo de ceea ce a apărut de-a lungul anilor în spațiul public sau de ce știam când lucram la Parchetul General. Dar dacă sunt lucruri de clarificat la nivelul procedurilor, ele trebuie clarificate.
Spuneați de istorie. Ca istoricii să poată lucra în cunoștință de cauză, e bine ca tot ceea ce înseamnă proceduri judiciare să fie clarificate. Dacă sunt proceduri în curs, ele trebuie finalizate și dată o soluție, oricare ar fi ea, indiferent dacă aceasta va conveni sau nu va conveni tuturor părților implicate.
Sper ca procurorii să poată clarifica cât mai repede cu putință cât mai multe aspecte, pentru că, dacă vorbim de Mineriadă, în mod cert este un interes, pe bună dreptate, major din partea opiniei publice, pentru a avea o soluție, pentru a clarifica lucrurile.
Au fost de-a lungul timpului diverse acuzații la adresa anchetatorilor, că nu au luat în seamă anumite lucruri spuse, declarații ș.a.m.d. . Cred că toate lucrurile care apar în legătură cu o cauză trebuie luate în calcul, trebuie folosite procedurile judiciare și clarificate. E în interesul tuturor ca lucrurile să fie clarificate”, a declarat Robert Cazanciuc, pentru dcnews.ro.
Ministrul a adăugat că, de-a lungul timpului, au fost mai multe soluții date. „Dacă au apărut pe parcurs date suplimentare, procurorii aveau obligația să le cerceteze. Oricând pot să apară date noi despre evenimente, mai ales de amploarea celor din 1990. Cum spuneam, toată lumea are interesul ca lucrurile să fie clarificate cât mai repede cu putință”, a conchis Robert Cazanciuc.
CITEŞTE ŞI DOSARUL MINERIADEI. Ion Iliescu, URMĂRIT PENAL pentru infracţiuni contra umanităţii UPDATE