Potrivit acestuia, toate actele normative ale României vor fi publicate pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei, în baza unui proiect de patru milioane de euro finanţat de Uniunea Europeană.
„Noi pretindem oamenilor să cunoască legea, dar, pe de altă parte, le cerem şi o taxă. E adevărat, cine vrea Monitorul Oficial în format print o să primească în format print. Cine vrea să cunoască legea, o poate face în mod gratuit, accesând site-ul ministerului”, a afirmat Cazanciuc.
Cazanciuc: De anul viitor, dosarele vor putea fi consultate electronic, contra cost
Cel mai probabil, legislaţia românească va fi disponibilă gratuit pe internet începând din luna noiembrie.
Totodată, oficialii Ministerului Justiţiei au propus, în această săptămână, un proiect de act normativ care prevede modificarea Legii 24/ 2000 privind tehnica legislativă, astfel încât la publicarea în Monitorul Oficial a unor modificări de acte normative să fie publicată şi conţinutul legii de bază care suferă modificări.
„Dacă am modificat un act normativ, publicăm modificarea şi, imediat, în acelaşi act normativ, republicăm întreg actul normativ în aşa fel încât să nu ne trezim în materia muncii, spre exemplu, să avem zeci de modificări de-a lungul anilor şi să nu mai ştim exact de unde am pornit. Este foarte greu pentru profesioniştii dreptului să aplice legea”, a spus Cazanciuc, el adăugând că şi oamenii simpli se încurcă în hăţişul acesta normativ şi astfel încarcă instanţele de judecată.
Ministerul Justiţiei şi-a exprimat speranţa că „acest proiect de lege va fi un instrument simplu la îndemâna omului”.