„Am plecat de la o concluzie realistă că, datorită scăderii de la 16 la 10%, ne afectează bugetele locale. În mod evident, cu acest aspect sunt de acord și reprezentanții Guvernului, domnul prim-ministru, viceprim-miniștrii și președintele Camerei Deputaților, persoanele cu care am discutat. Am convenit că o să avem măsuri în compensare. De exemplu, pentru anul viitor, 2018, nu vor scădea veniturile din IV (impozit pe venit — n.r.) sub nivelul anului 2017 și se va umbla inclusiv la cotă, de la 41,75 va crește la 43%. (…) Dacă nivelul de încasări va fi sub cel din anul 2017, adică anul în curs, Guvernul va compensa cu sume suplimentare din buget propriu”, a afirmat Robert Negoiță, la finalul întrevederii pe care reprezentanții Asociației Municipiilor din România au avut-o, la Palatul Victoria, cu premierul Mihai Tudose, cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și mai mulți miniștri.
Întrebat de unde vor veni compensările, dacă se vor aloca bani de la bugetul de stat, Negoiță a spus: „De la Guvern”. „Deci, nu vor fi afectate bugetele locale pentru anul viitor, în sensul în care nu vor fi mai mici veniturile față de 2017. Un alt aspect — în prima jumătate a anului viitor ne vom vedea pentru a stabili cotele și să vedem în ce măsură vor evolua lucrurile. În evaluarea dânșilor, vor crește veniturile la buget pentru că se va face colectare mai bună, se vor declara salariile. Până când nu o să vedem, nu vom ști”, a spus Negoiță.
De asemenea, întrebat dacă soluția agreată este una provizorie, valabilă doar pentru anul 2018, el a precizat: „Repet, anul viitor, când va funcționa noul Cod fiscal cu noile prevederi și când ne vom da seama care va fi impactul real, ne vom vedea oricum cu reprezentanții Guvernului pentru o nouă discuție, în ideea de a ajusta sumele și cotele în funcție de evoluțiile pe care le vom constata în mod real, nu pe previzionări”, arată Agerpres.
Negoiță a mai afirmat că ordonanțele ce modifică Codul fiscal vor intra în ședința de Guvern de miercuri. „Da, în principiu, da. De aceea a fost această discuție, pentru a găsi o cale convenabilă pentru ambele părți”, a spus el.
La rândul său, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a declarat că reprezentanții Asociației Municipiilor le-au solicitat guvernanților o creștere a cotei la 60%.
„Noi am solicitat creșterea cotei din impozitul pe venit de până la 60%, calculând necesitatea de a compensa această pierdere. Guvernul a venit cu sume pentru compensare, 750 de lei pentru fiecare locuitor, mă refer la municipii, coborând până la 5.000 de lei la ceea ce înseamnă comună și să rămânem în acel prag de 41,75%. Am încercat să explicăm faptul că avem aceste dezvoltări în derulare, proiectele programate, și am ajuns la această cifră de 43%, plus dorința de compensare să nu diminueze din ceea ce înseamnă excedentul pe care îl are o primărie, pentru că acel excedent de fapt înseamnă dezvoltare. Putem spune că am căzut de acord ca în primăvara anului viitor să facem o analiză mult mai clară a acestor efecte. Ceea ce confirmă că toată lumea se îndoiește de rezolvarea 100% la problemei, dar sperăm ca dezvoltarea pe care o produc administrațiile locale să nu fie neglijată pentru întreaga țară pentru că atunci când vorbim de dezvoltarea României vorbim de dezvoltarea acestor comunități”, a explicat el.
Falcă a adăugat că, din calculele făcute, veniturile provenite din impozitul pe venit vor scădea, în funcție de localitate, cu procente cuprinse între 22% și până la 33%.
Conform primarului Aradului, președintele PSD, Liviu Dragnea, le-a transmis reprezentanților Asociației Municipiilor să aibă încredere. „Să avem încredere și pe anul viitor în primăvară vom face calculele respective”, a spus Falcă, întrebat care a fost mesajul liderului PSD.
El a precizat că din calculele făcute inițial Aradul pierde între 12 și 16 milioane de euro, dar luând în calcul varianta convenită cu guvernanții suma ar fi undeva la 8 milioane de euro.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, în același context, că la nivelul localității s-a înregistrat o creștere de 14% față de anul trecut la impozitul pe venit.
„Ne-am făcut calculul și anul viitor cu o creștere asemănătoare, dar, practic, această creștere nu va mai exista, va lipsi din bugetele noastre. (…) Problemele mari și mesajul, practic, ne deranjează un pic — din nou sunt sancționați cei care își fac treaba, cei care sunt gospodari, la fel cum s-a întâmplat și atunci când a fost cu arieratele, deci practic au fost premiați cei care nu și-au făcut treaba”, a susținut edilul de la Sfântu Gheorghe.