Robert Negoiţă a declarat, la sosirea la DNA, că din câte ştie are calitate de suspect într-un dosar în care Sorin Blejnar a făcut o plângere în 2009, împotriva sa. „E vorba de un dosar din 2009, care nu are nicio legătură cu activitatea mea politică. Este vorba de o plângere pe care mi-a făcuto Sorin Blejnar în 2009”, a declarat Robert Negoiţă.
Robert Negoiţă s-a prezentat la DNA singur, fără avocat, iar înainte de a intra a precizat că este posibil să dea o declaraţie în faţa procurorilor.
Primarul Sectorului 3 a ieşit de la DNA după mai puţin de jumătate de oră, după ce i s-au comunicat acuzaţiile şi calitatea în dosar.
„Sper să ajungem cât mai repede în instanţă cu acest dosar şi să îmi dovedesc acolo nevinovăţia. E vorba de nişte fapte de când eram eu în zna de management privat, nu au nicio legătura cu activitatea mea de demnitate publică. Mă bucur că a început în sfârşit să se lucreze pe dosar”, a spus Negoiţă, subliniind că nu are motive să renunţe la a mai candida pentru funcţia de primar al Sectorului 3, întrucât se consideră nevinovat, iar faptele care îi sunt puse în sarcină oricum nu au legătură cu statutul său de edil.
Potrivit ordonanței de efectuare a urmăririi penale emisă de DNA, există aspecte și date din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2005- 2009, prin folosirea resurselor societăților pe care le administra, suspectul Negoiță Robert Sorin a construit trei ansambluri rezidențiale compuse din imobile de locuit și locuri de parcare și a vândut, în nume propriu, un număr de 1.250 din aceste imobile, ascunzând activitatea economică desfășurată prin neînregistrarea ca persoană impozabilă în scopuri de TVA, nedeclararea și neachitarea către bugetul de stat a TVA în valoare de 77.148.021 lei.
Concret, s-a stabilit că, în perioada 2005 – 2009, suspectul Negoiță Robert Sorin a construit, în vederea vânzării, 3 ansambluri rezidențiale formate din vile și blocuri de locuințe și locuri de parcare, situate în București, în orașul Voluntari și orașul Popești Leordeni.
Începând din luna decembrie 2005, Negoiță Robert Sorin a început vânzarea imobilelor pe măsura finalizării acestora, fără a declara organelor fiscale teritoriale activitatea economică desfășurată și fără a achita obligațiile fiscale ce-i reveneau.
În perioada 10.01.2006 – 13.07.2009, acesta a efectuat un număr de 1.250 de tranzacții imobiliare, constând în vânzări de construcții și teren aferent construcțiilor, activități din care a obținut venituri în sumă de 364.714.645 lei.
Având în vedere că Negoiță Robert Sorin a luat măsuri active de comercializare a locuințelor construite în cele trei ansambluri rezidențiale prin mijloace similare unui prestator de servicii sau comerciant, activitatea pe care a desfășurat-o este calificată ca activitate economică, pentru care exista obligația plătirii de TVA către buget.
Pentru a evita plata obligațiilor fiscale aferente veniturilor realizate, Negoiță Robert Sorin a folosit un procedeu ingenios prin care cheltuielile cu realizarea imobilelor, în nume propriu, au fost evidențiate contabil și declarate fiscal de societățile pe care le administra, însă veniturile nu au fost evidențiate. Prin urmare, raportat la cele trei ansambluri rezidențiale, Negoiță Robert Sorin nu a declarat activitatea economică prestată ca persoană impozabilă în scopuri de TVA.
Astfel, deși imobilele „scriptic” au fost edificate de persoana fizică Negoiță Robert Sorin, după finalizare, acestea au fost prezentate, la toate târgurile imobiliare, drept ansamblurile rezidențiale aparținând unei din societățile la care acesta era acționar.
Prin activitățile anterior descrise, prejudiciul total adus bugetului de stat este estimat la 77.148.021 lei și reprezintă TVA de la care Negoiță Robert Sorin s-a sustras prin ascunderea activității economice derulate în nume propriu, în perioada 2005 – 2009.