Curtea de Apel Braşov l-a condamnat pe Prinţul Paul al României la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în dosarul Ferma Băneasa, iar pe avocatul Robert Roşu la cinci ani de închisoare cu executare.
În acelaşi dosar, judecătorii i-au mai condamnat pe Remus Truică (şapte ani), Benjamin Steinmetz (cinci ani) şi Tal Silberstein (cinci ani).
În motivare, judecătorii explică în detaliu de ce l-au condamnat la 5 ani de detenție cu executare pe avocatul Robert Roșu.
Condamnarea acestuia a stârnit protestele avocaților din România sub hashtagul #JeSuisRobert, dar și ale asociațiilor internaționale ale avocaților.
Înalta Curte explică pe pagini întregi că avocatul nu a fost condamnat – așa cum s-a susținut – pentru faptul că ”și-a făcut doar meseria” și pentru că a emis opinii juridice în apărarea intereselor clienților săi, ci pentru că s-a implicat activ în încălcarea legii.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul în casaţie formulat de avocatul Robert Roşu, condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”, astfel că acesta a fost achitat definitiv şi totodată pus în libertate.
„Admite recursul în casaţie declarat de inculpatul Roşu Robert Mihăiţă. Desfiinţează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce îl priveşte pe inculpatul Roşu Robert Mihăiţă şi, în rejudecare (…) achită pe inculpatul Roşu Robert Mihăiţă pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat şi, respectiv, a infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de gave.
Anulează formele de executare emise în baza deciziei penale nr. 382/A din data de 17 decembrie 2020, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală şi dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Roşu Robert Mihăiţă, dacă nu este arestat în altă cauză. (…) Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 23 noiembrie 2021”, se arată în decizia ÎCCJ, potrivit Antena3.