Robert Turcescu, candidatul PMP la Primăria Capitalei, vede Capitala ca pe „un oraş fabulos” din punct de vedere al oportunităţii turistice, incluzând pe harta „marilor atracţii” şi Catedrala Mântuirii Neamului, pe care o doreşte finalizată până în 2018, anul centenarului Marii Unirii, notează Agerpres.
Ce a determinat candidatura sa
„M-am săturat ca un oraş bogat şi frumos ca Bucureştiul să fie administrat în modul catastrofal în care a fost administrat în ultimii ani. Simt că, dacă acest oraş nu va beneficia în viitorul foarte apropiat de o administraţie competentă, el se va prăbuşi la propriu. E o stare de urgenţă la nivelul administraţiei locale în Bucureşti”, spune Robert Turcescu.
Ce soluţii aveţi pentru decongestionarea traficului?
„Bucureştiul, oricât de multă infrastructură rutieră ar construi în următorii ani, nu va rezolva niciodată traficul. Traficul în Bucureşti se rezolvă atunci când transportul în comun va fi într-adevăr pus la punct, când vor exista benzi de circulaţie dedicate pe care să circule mijloacele de transport în comun, taxiurile şi, atenţie, maşinile electrice în viitorul foarte apropiat. Bucureştiul are nevoie într-adevăr de un sistem de corelare a semafoarelor, el există, dar trebuie extins. Aş adăuga o colaborare cu dispeceratele de taxiuri din Bucureşti. Nu există la această oră o mai bună radiografie a traficului decât cea pe care ţi-o pot furniza, la un moment dat, informaţiile din dispeceratele de taxiuri. Taximetriştii ar trebui să fie implicaţi realmente. Sunt 15 mii de maşini, practic, în Bucureşti. Bucureştiul trebuie să redevină o comunitate, trebuie să redevină un oraş în care fiecărui locuitor să-i pese de ceea ce se întâmplă în acest oraş”, consideră Turcescu.
Vrea să copieze modelul administrativ din Paris
Robert Turcescu: Bucureştiul are nevoie de o nouă lege a Capitalei. Primarul general, al doilea cel mai votat om din administraţia ţării, trebuie să fie capabil să imprime un ritm de dezvoltare unitară pentru tot oraşul. Avem în Bucureşti şapte oraşe diferite, pentru că am avut şase primari de sector şi un primar general cu bugete pe mână. şi fiecare şi-a închipuit sectorul pe care-l administra sau, în cazul primarului general, porţiunea de administraţie care-i revenea s-o administreze, în felul în care şi-au închipuit ei că trebuie să se facă acest lucru. De aceea, în Bucureşti avem sectoare bine dezvoltate, nu foarte bine — cum e sectorul 1 al Capitalei—, şi sectoare care suferă cumplit în lipsa unei finanţări coerente, cum este, să spunem, sectorul 5 al Capitalei. (…) Nu e un proiect care să se poată realiza imediat, presupune un parcurs legislativ care să dea şansa acestui oraş să se dezvolte unitar.
„Reorganizarea administrativă a Bucureştiului trebuie să se facă. Când spun despre eficienţă, spun aşa: un singur buget al Primăriei, gestionat de primarul general şi de Consiliul General al Capitalei. Deci, trebuie să existe această dezvoltare, plecând dintr-un singur punct, şi o reîmpărţire administrativă în care să avem un city manager pentru diverse cartiere ale Bucureştiului. Va trebui ca pentru fiecare zonă din Bucureşti să existe un ochi. De asta spun: mai mulţi city manageri care să supravegheze felul în care se întâmplă lucrurile din punct de vedere administrativ în respectivele zone. Împărţirea pe sectoare în Bucureşti nu mai este de actualitate, este depăşită complet. Putem să vorbim de 20 de astfel de zone administrative, pe care le putem numi, împrumutând formula din Paris, arondismente. Să avem 20-25, nu ar fi nicio problemă din punctul acesta de vedere. Important este ca un raport administrativ coerent să vină dinspre aceste zone către Primăria Capitalei”, mai spune candidatul PMP.
Despre Moschee şi Catedrala Mântuirii Neamului
„Proiectul moscheii, în momentul de faţă, mi se pare unul nenecesar Bucureştilor. Comunitatea musulmană, ca şi alte confesiuni religioase, sunt convins că pot găsi deschidere, inclusiv la primarul Turcescu, pentru a discuta despre construirea altor lăcaşuri de cult, să spunem, în funcţie de nevoile pe care le au. (…) Nu cred că în momentul acesta avem cu mult mai mulţi musulmani decât acum patru ani de zile. Dacă Muftiatul vine şi spune: ‘Domnule primar, ne-am înmulţit cu 100 de mii sau cu 20 de mii, mai avem nevoie de două moschei’, da, faceţi unele rezonabile ca dimensiune, în locuri pe care le putem discuta în Bucureşti, dar în niciun caz o megamoschee într-un oraş preponderent ortodox cum este Bucureştiul şi într-o ţară ortodoxă cum este România. În ceea ce priveşte construirea Catedralei Mântuirii Neamului, răspunsul meu este ferm: ‘Da!’. Sunt de acord cu construirea acestei catedrale, mai ales că a şi dovedit comunitatea creştin-ortodoxă din România că se poate mobiliza pentru a alimenta cu fonduri construirea acesteia. Nu cred că avem a ne opune, eu nu mă opun unui astfel de proiect, chiar mi-aş dori-o cât mai repede terminată. Adică să ne prindă centenarul Marii Uniri cu Catedrala Mântuirii Neamului ridicată. Sunt convins, chiar şi din punct de vedere turistic, că va fi realmente un mare punct de atracţie pe harta Bucureştilor”.
Robert Turcescu este decis să rămână în politică. „Am intrat în politică, rămân în politică, dar nu mă gândesc la ce se va întâmpla la alegerile parlamentare. Eu am intrat în această competiţie pentru Primăria Capitalei cu un singur gând: să câştig această competiţie”, punctează fostul jurnalist.