Noul Cod Penal sancţionează divulgarea informaţiilor secrete de stat la articolul 303: „(1) Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de stat, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele unei persoane juridice dintre cele prevăzute în art. 176, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Deţinerea, fără drept, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce conţine informaţii secrete de stat, dacă poate afecta activitatea uneia dintre persoanele juridice prevăzute în art. 176, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”
Articolul 304 vizează divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. „(1) Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă. (2) Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care ia cunoştinţă de acestea, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă”, se arată în primele două alineate ale articolului.
Deputatul Nicolae Mircovici, membru în Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor şi fost ofiţer MApN, a declarat, pentru RomaniaTV.net, că are dubii legate de veridicitatea informaţiilor prezentate de Robert Turcescu.
„Pe mine nu m-a convins. Livretul militar pe care l-a prezentat nu are nici o treabă cu livretul militar al unui ofiţer sub acoperire”, a declarat Mircovici. De asemenea, deputatul nu vede de ce serviciul de informaţii al armatei ar fi interesat de zona presei.
Acesta a exclus ipoteza ca subiectul să ajungă în atenţia Comisiei de apărare întrucât, dacă se confirmă că Turcescu a fost ofiţer sub acoperire, chestiunea va trebui cercetată de instituţii din sistemul judiciar. „El calcă un jurământ depus. Din punctul de vedere al legii, cel care se află în ipostaza de ofiţer acoperit respectă confidenţialitatea întregii activităţi desfăşurate”, a spus Mircovici arătând că un astfel de confesiune periclitează şi statutul celor cu care a lucrat, a instituţiei pentru care a lucrat.
Deputatul a arătat că situaţia poate deveni mult mai gravă dacă se adeveresc speculaţiile potrivit cărora Robert Turcescu a fost şantajat, fapt pentru care ar fi decis să recunoască singur.
De altfel, această situaţie este şi ea tratată de către legea penală. „Dacă, urmare a faptei prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), s-a săvârşit o infracţiune împotriva investigatorului sub acoperire, a martorului protejat sau a persoanei incluse în Programul de protecţie a martorilor, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani, iar dacă s-a comis cu intenţie o infracţiune contra vieţii, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani”, stipulează alineatul 3 al articolului 304 din Codul Penal.
Robert Turcescu a confirmat, la B1 TV, că postarea apărută duminică pe blogul său precum că a fost ofiter acoperit. El a mai spus că „mărturisirea” este scrisa de el, ca documentele sunt reale si ca acum se simte eliberat si fericit. Ministerul Apărării Naţionale sau o altă instituţie abilitată nu au confirmat sau infirmat „spovedania” lui Robert Turcescu.
„Este vorba despre o marturisire publica, la care inca reflectez. Sunt dispus oricand voi fi chemat in fata judecatorului sa dispun de aceste documente si sa spun ce stiu despre aceste documente. (…) Sunt documente reale, le am in casa mea. Eu nu vreau sa fac o discutie acum daca documentele sunt reale sau nu, daca au existat in ce context, cum s-au facut pentru ca nu suntem la o judecata publica.
Nu am trait o eliberare mai mare, o sarbatoare mai mare, nu am auzit lucruri mai frumoase in sufletul meu decat astazi dupa ce m-am eliberat de povara asta. Intr-un fel sau altul mi-am dat seama ca e necinstit, ca nu pot sa va mai mint, ca trebuie sa marturisesc. Eu nu mai pot sa traiesc asa. Astazi va spun, din moment in care m-am decis sa public aceste documente, da eu le-am pus acolo mi le acum si sunt ale mele”, a spus Robert Turcescu.
Jurnalistul a mai spus că de luni nu va mai avea emisiune la postul B1TV. „Nu stiu daca se numeste retragere din presa, stiu ca, in contextul actual, pana cand un judecator va spune daca am gresit sau ba, nu mai am taria de a ma afisa public. Nu mai puteam veni in fata voastra vorbind despre ofiterul acoperit care candideaza la presedintie si eu sa ma simt asa in interiorul meu. Nu stiu de ce am stat atat, pentru ca acum a venit momentul, asa a vrut cel de sus. Sfarsitul nu este aici. Sunt convins ca in continuare fiecare in patratica lui avem lucruri de spus, de aratat lumii. Eu sunt ziarist. Un ziarist are menirea sa prezinta lucrurile asa cum sunt, vreau sa incerc sa nu mai calc pe alaturi”, a mai spus Turcescu.
Anterior, în cursul zilei de duminică, pe blogul jurnalistului Robert Turcescu a aparut o postare intitulata „Marturisire si spovedanie”, in care acesta scrie ca a fost lt.-colonel sub acoperire. Jurnalistul ataşase şi mai multe documente, precum livretul militar, state de plată.
„Da, am fost lt.-colonel sub acoperire. Public mai jos citeva dintre statele de plata, cu sumele de bani pe care le-am primit. Am ales sa nu-l tradez pe bunul Dumnezeu si sa fac aceasta marturisire publica. Refuz sa fiu Iuda in fata lui Christos, chiar daca astazi, celor ce vor citi si vor vedea acest text poate ca nu le va fi foarte clar ce se intimpla. Rugati-va pentru mine si cu mine sa fim iertati si izbaviti. Sint pregatit sa indur oprobiul public, il merit, dar sper sa avem parte de legi si de judecatori drepti. Cu Dumnezeu inainte si va fi bine! Va cer iertare tuturor”, este ultimul mesaj postat pe blogul jurnalistului Robert Turcescu.