Robert Turcescu a recunoscut că a fost locotenent-colonel sub acoperire. El a făcut această “mărturisire şi spovedanie”, pe blogul său, iar duminică seara, la B1 TV, în emisiunea Sorinei Matei, a subliniat că acum venit momentul să recunoască. Robert Turcescu a explicat în direct, în platou la B1 TV, postarea de pe blog referitoare la mărturisirea sa că a fost ofițer acoperit. El a confirmat că este scrisă de el, că documentele sunt reale și că acum se simte eliberat și fericit. Jurnalistul a mai spus că “de mâine” nu va mai face emisiune.
”Nu sunt niște așa-zise documente. Eu le-am pus astăzi pe blogul personal. E o mărturisire publică. În ceea ce privește documentele, sunt dispus, oricând voi fi chemat de judecători, să spun adevărul despre ceea ce știu eu despre aceste lucruri. Nu sunt postate de altcineva. Sunt lucruri pe care mi le asum: eu le-am urcat pe blog, eu am scris lucrurile acelea. Sunt documente reale. Anunț un singur lucru care e foarte important pentru mine: nu am trăit o eliberare mai mare, o sărbătoare mai mare, nu am auzit lucruri mai frumoase în sufletul meu decât astăzi după ce m-am eliberat de povara asta. Mi-am dat seama că e necinstit față de Dumnezeu, de mine, de familia mea, de voi toți, e necinstit, nu pot să vă mai mint, trebuie să spun, să mărturisesc, indiferent ce m-ar consta asta. Din momentul în care m-am decis să public aceste documente, mi le asum. Astăzi sunt împăcat, am o stare de fericire, de bucurie. Am scris acolo că cer iertare. Le cer iertare tuturor celor pe care această povară a mea îi încurcă. Le spun să mă judece drept, dar dacă le-am greșit, le cer iertare. De mâine (n.r. luni) nu voi mai face această emisiune. Știu că, în contextul actual, până ce un judecător va spune dacă am greșit sau nu, nu am tăria să mă mai înfățișez public. Le doresc tuturor să trăiască un astfel de moment de eliberare, să trăiască sentimentul acesta, al faptului că făcând așa, asta este calea cea dreaptă. Am trecut prin clipe chinuitoare, în momtul acela mă dădeam de ceasul morții pentru că nu mai puteam să vin să discutăm de ofițerul acoperit. Eram în fața voastră un nimeni, un ins care mințea. De asta am decis să mă eliberez. Fiecare are o cale în a face lucrurile”, a declarat Robert Turcescu la B1 TV.
Turcescu a mai spus că „nu mai puteam veni în fata voastră vorbind despre ofițerul acoperit care candidează la președinție și eu sa ma simt așa în interiorul meu„. Jurnalistul a refuzat să răspundă de unde a primit documentele.
––––––––––––––––––––––––––––––––
Într-o postare de pe blogul personal al jurnalistului Robert Turcescu, intitulată sugestiv “Mărturisire şi spovedanie” se precizează că acesta a fost locotenent-colonel sub acoperire, informează Realitatea.net. Totodată, pe blog apar şi câteva dintre statele de plată, cu sumele de bani pe care le-ar fi primit. Este neclar deocamdată dacă postarea aparţine chiar jurnalistului sau dacă blogul acestuia a fost atacat de hackeri.
“Da, am fost lt.-colonel sub acoperire. Public mai jos citeva dintre statele de plata, cu sumele de bani pe care le-am primit. Am ales sa nu-l tradez pe bunul Dumnezeu si sa fac aceasta marturisire publica. Refuz sa fiu Iuda in fata lui Christos, chiar daca astazi, celor ce vor citi si vor vedea acest text poate ca nu le va fi foarte clar ce se intimpla. Rugati-va pentru mine si cu mine sa fim iertati si izbaviti. Sint pregatit sa indur oprobiul public, il merit, dar sper sa avem parte de legi si de judecatori drepti. Cu Dumnezeu inainte si va fi bine! Va cer iertare tuturor“, este textul unei postări pe blogul personal al jurnalistului.
Postarea jurnalistului este cu atât mai stranie cu cât dezvăluirea calității de ofițer acorperit al unui serviciu de informații, chiar și de către cel în cauză, reprezintă o încălcare a legii.
Postarea naşte numeroase controverse, deoarece Robert Turcescu a negat vehement de fiecare dată când s-a adus în discuţie acest subiect.
“Intrucât nu am satisfăcut stagiul militar şi nu am solicitat niciodată să fiu încorporat, consider că ne aflăm în faţa unei regretabile erori, pe care o consider, încă, făcută accidental si solicit de urgenta indreptarea acestei situatii prin revenirea la starea de fapt: cetatean roman care nu si-a satisfacut stagiul militar si, prin urmare, nu poate apartine corpului ofiteresc al Armatei Romane”, spunea Robert Turcescu în 2012, potrivit Libertatea.ro.
Noul Cod Penal prevede, la capitolul care face referire la infracțiunile de serviciu, sancțiuni dure pentru persoanele care divulgă informații secrete sau nepublice:
Art. 303 – Divulgarea informaţiilor secrete de stat
(1) Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de stat, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele unei persoane juridice dintre cele prevăzute în art. 176, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Deţinerea, fără drept, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce conţine informaţii secrete de stat, dacă poate afecta activitatea uneia dintre persoanele juridice prevăzute în art. 176, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Detalii pe DCnews.ro.
Robert Turcescu s-a născut pe 3 mai 1975, Pitești, este un jurnalist român, realizator al emisiunii radio „România în direct” si al talk show-ului 100%. În prezent este moderatorul emisiunii politice Sub semnul întrebării, difuzată pe postul B1 TV.
În 1997 termină Școala Superioară de Jurnalistică din București, iar în 1998 Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București.
Debutează în presă în 1993 la Curierul Național. Scrie la Pop Rock & Show, Ziua și Evenimentul Zilei. În continuare evoluează la radio, întâi la Radio Total unde devine redactor-șef la vârsta de 23 de ani. În anul 2000 este numit redactor-șef la Europa FM unde devine realizatorul emisiunii România în direct din anul 2000 până în prezent. În anul 2002, această emisiune a primit Premiul CNA pentru cel mai bun talk show radio.
În paralel cu emisiunea de la Europa FM se implică în conducerea trustului Realitatea-Cațavencu. Are o emisiune la Realitatea TV, scrie la Cotidianul (unde este redactor șef între 2004-2005). Emisiunea TV cu numele 100%, devine un talk show popular, fiind premiata in 2004 ca cel mai bun talk-show din televiziune de către Asociația Profesioniștilor de Televiziune. În timp emisiunea pierde substanța și iese din emisie un an de zile[necesită citare], dar revine în 2009.
În 2008 i se impune să renunțe la emisiunea de la Europa FM pentru nou-înființatul Realitatea FM, unde se mută cu tot cu emisiune, luând în primire postul de director executiv. Numele noii emisiuni este România vorbește.
De la sfârșitul lunii septembrie a anului 2010, își va relua emisiunea „100%”, la postul de televiziune B1 TV. Începând cu 10 octombrie 2011, realizează emisiunea „Sub semnul întrebării”, tot la B1 TV, un talk show cu public, difuzat în direct, de luni până joi
A predat cursuri de jurnalism la Centrul pentru Jurnalism Independent si la Școala Superioară de Jurnalistică.
A publicat articole in Dilema si Dilema veche.
A participat la discutii cu utilizatorii site-ului kappa.ro.
A înregistrat piesa „Am bile” cu trupa Taxi.
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis să amendeze B1 TV cu 70.000 de lei, pentru lipsă de imparțialitate și echilibru în edițiile din 12 și 25 decembrie ale emisiunii „Sub semnul întrebării”, condusă de Robert Turcescu. Sancțiunea a vizat încălcarea articolului 40, alineatul 3 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit căruia „Moderatorii programelor au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios sau să instige la violență”, și a articolului 66, alineatul 1 din Cod – „În programele de știri și dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparțialității, echilibrului și favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”.
Între afirmațiile vizate se numără și: „Ba un amic mi-a spus că suntem conduși de un grup infracțional, atenție, nu organizat, ci dezorganizat. Asta e și mai grav, adică ăștia nici nu au ordine în ceea ce fac în momentul de față”. și „Ăștia care au pus la cale practic o lovitură de stat, au amputat Codul Penal ridicându-se deasupra legilor (…) ajungem să trăim într-o țară în care niște demenți dau foc la țară și trebuie să vină pompierul de serviciu de la Ambasada Statelor Unite?”.
Mihai Gâdea a dezvăluit în cadrul emisiuni Sinteza Zilei din 20 iunie 2012 că Robert Turcescu figurează în evidențele militare ale MApN ca ofițer superior, fiind avansat la data de 14 aprilie 2010 de la absolvent direct la gradul de locotenent-colonel în rezervă de către ministrul Apărării de atunci, Gabriel Oprea.Turcescu apărea pe o listă împreună cu politicieni, foști miniștri, primari, președinți, jurnaliști, despre care Antena 3 susținea că erau apropiați ai PDL. Ministrul ce i-a urmat în funcție lui Oprea, Corneliu Dobrițoiu a declararat că ministerul va organiza o comisie care va analiza fiecare caz în parte, înaintările în grad acordate pe nedrept urmând să fie retrase.
În urma solicitării lui Turcescu, care a declarat că nu a satisfacut stagiul militar și nu a solicitat niciodată să fie încorporat, MApN i-a retras gradul de locotenent-colonel, revocând ordinul de acordare de grade în rezervă.
Este divorțat și are o fată din prima căsătorie. Are o relație de lungă durată cu actrița Oana Sârbu, care la rândul ei are un băiat.