Preşedintele PC, Daniel Constantin, a anunţat că partidul va depune, marţi, plângerea penală împotriva preşedintelui Camerei, Roberta Anastase pentru un abuz „dovedit irevocabil de instanţă”.
„Dincolo de abuzul doamnei Anastase vrem să tragem un semnal de alarmă că actuala putere probabil că şi-a epuizat toate căile de a încerca să câştige alegerile din acest an. I-au mai rămas doar două căi. Aceea de a merge pe zona de mită electorală şi aceea de a merge pe o fraudare masivă a voturilor. Credem că ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută se încadrează în ultima categorie cu toate că sunt convins că, prin vigilenţa pe care o vom avea, sper ca justiţia să dovedească independenţă în acest proces electoral. Nu vor avea câştig de cauză”, a declarat Daniel Constantin, citat de Mediafax.
PC o acuză pe Anastase de abuz în serviciu contra intereselor personale, abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual.
Daniel Constantin a precizat că săptămâna trecută, la alcătuirea Biroului Electoral Central pentru alegerile locale, Roberta Anastase a transmis BEC o adresă prin care certifica faptul că UNPR este partid parlamentar, iar PC nu.
Astfel, PC a depus o contestaţie în instanţă şi a câştigat irevocabil recunoaşterea ca partid parlamentar, iar în acest caz are dreptul să îşi desemneze un reprezentant în BEC, fiind vorba despre avocatul Mihai Mustăciosu.
„Este regretabil că şi alte persoane care reprezintă statul au recurs – şi ne gândim în perioada următoare să facem plângere şi împotriva lor – au recurs la a sprijini acest demers al doamnei Anastase, care este contrar obiceiurilor de până acum. Cred că cei de la BEC, având în vedere că sunt şapte judecători în componenţa acestui birou, ar fi trebuit doar să constate şi să aplice legea. Nu cred că trebuia să o întrebe pe doamna Anastase, care ne-a dovedit în Parlament că nu cunoaşte nici Regulamentul, nici legile României, dacă este PC un partid parlamentar sau nu”, a declarat Daniel Constantin.
De asemenea, liderul PC s-a arătat surprins de faptul că procurorul de caz a sprijinit soluţia Robertei Anastase.
Cu această ocazie, preşedintele PC a făcut apel către procurorul general şi către Parchetul general în ansamblu, cerându-le să dovedească independenţă în aplicarea legii.
Replica Robertei
Camera Deputaţilor a emis un comunicat în care precizează, că, potrivit legii, partidele politice parlamentare sunt cele care au grup parlamentar propriu în ambele Camere.
„Cadrul juridic general pentru organizarea şi desfăşurarea alegerii Camerei Deputaţilor şi Senatului este stabilit prin Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali”, se arată într-un comunicat al Camerei.
Sursa citată precizează că, potrivit acestei legi, „partidele politice parlamentare sunt definite ca «partide politice şi organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale ce au grup parlamentar propriu în ambele Camere ale Parlamentului»”.
„De asemenea, menţionăm că o adresă similară, care are la bază aceleaşi prevederi legislative în vigoare, a fost trimisă Biroului Electoral Central şi din partea Senatului României”, se mai arată în comunicat.