Magistraţii au hotărât înlocuirea arestului preventiv aplicată lui Roberto Ababei cu măsura arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile, de la data punerii în libertate a acestuia. Hotărârea este definitivă.
Potrivit minutei publicate pe portalul instanţelor de judecată, Roberto Ababei are următoarele obligaţii: să nu părăsească imobilul unde locuieşte fără permisiunea organului judiciar care dispune prezenta măsură sau în faţa căruia se află cauza şi să se supună restricţiilor stabilite; să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, ori de câte ori este chemat; să nu comunice cu ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunii, cu martorii, precum şi cu alte persoane care se stabilesc de organul judiciar; să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere.
„În baza art.221 alin.6 C. pr. pen. pentru o perioadă determinată de timp, pentru realizarea unor drepturi ori interese legitime ale acestuia, în baza unei cereri scrise şi motivate, instanţa de judecată, prin încheiere, îi poate permite inculpatului părăsirea imobilului pentru procurarea mijloacelor esenţiale de existenţă şi în alte situaţii temeinic justificate”, se mai arată în minută.
Inculpatul are obligaţia să informeze autoritatea desemnată cu supravegherea sa – organul de poliţie în a cărui rază teritorială locuieşte – şi organul judiciar care a luat măsura arestului la domiciliu ori în faţa căreia se află cauza, în situaţia de cazuri urgente şi pentru motive întemeiate când fără permisiunea organului judiciar părăseşte imobilul pe o durată de timp strict necesară.
În caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care revin inculpatului, ori dacă există suspiciunea rezonabilă că a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive.
Roberto Ababei a fost trimis în judecată alături de oamenii de afaceri Eduard Alexandru Zamă și Dan Mihai Pencea, cu privire la săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.
„În perioada 14 iulie — 6 august 2015, inculpatul Ababei Roberto — Ștefan, în calitate de director general adjunct al Direcției Generale a Poliției Municipiului București, în mod direct și pentru sine, a primit de la inculpații Zamă Eduard Alexandru și Pencea Dan Mihai, în calitate de administratori ai unei societăți comerciale, suma totală de 13.000 euro (în două tranșe — 10.000, respectiv 3.000 euro) și produse alimentare (în valoare totală de 820 lei), lăsându-i pe aceștia să creadă că, prin funcția deținută, are influență asupra lucrătorilor de poliție din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, care efectuau cercetări cu privire la presupuse infracțiuni de evaziune fiscală, săvârșite de oamenii de afaceri, în legătură cu activitatea firmei pe care o administrau”, se arată într-un comunicat al DNA.
Ababei mai este acuzat că, în același context, le-a creat celorlalți doi inculpați impresia că are influență și asupra unei persoane cu funcție de conducere din cadrul Poliției Capitalei care conduce, îndrumă și controlează activitatea Serviciului de Investigare a Criminalității Economice.
El le-a promis oamenilor de afaceri că îi va determina pe anchetatori să îndeplinească acte contrare îndatoririlor lor de serviciu, respectiv să efectueze în mod necorespunzător, favorabil celor doi administratori, activitățile cu privire la infracțiunile față de care se desfășurau cercetări.
Dosarul a fost trimis pentru judecare Tribunalului București.