ROBOR la 3 luni a atins nivelul de 1,8%, cel mai mare din noiembrie 2014. Ratele creditelor în lei vor creşte

Indicatorul Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat astăzi până la 1,8% pe an, de la 1,71% anunțat luni. Indicatorul a mai atins nivelul de 1,8% în 25 noiembrie 2014. În 25 octombrie 2016, indicele avea valoarea de 0,69%.
Romania TV
03 oct. 2017, 08:27
ROBOR la 3 luni a atins nivelul de 1,8%, cel mai mare din noiembrie 2014. Ratele creditelor în lei vor creşte

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a atins nivelul de 1,8%, cel mai mare din noiembrie 2014 până în prezent, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR).

Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Indicatorul a mai atins nivelul de 1,8% în 25 noiembrie 2014. În 25 octombrie 2016, indicele avea valoarea de 0,69%. 

Definiție ROBOR – Romanian Interbank Offered Rate este rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele. Valorile ROBOR la zi le puteți vedea la finalul articolului.

Indicele ROBOR se calculează zilnic și are ca referință media aritmetica a cotațiilor de dobandă utilizate de zece bănci selectate de banca centrală.

ROBOR-ul nu este un indice abstract, rar utilizat, ci din contră, este utilizat de către toate băncile pentru stabilirea dobânzilor variabile și influențează valoarea ratelor lunare la creditele în RON (vedeți definiția de mai sus).

Pentru a putea înțelege exact în ce mod afectează indicele ROBOR dobânda unui credit, trebuie în primul rând înțeleasă diferența dintre dobânzile fixe și cele variabile, precum și componența acestora.

Aceste informații sunt prezentate și în articolul „Ce este EURIBOR?”. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează acești indici puteți citi și articolul ‘Ce este Libor’.

Toate persoanele care au unul sau mai multe credite în derulare, sau doresc să contracteze un nou credit cu dobandă variabilă, sunt implicit expuși la fluctuația ratei lunare în funcție de evoluția dobânzilor interbancare ROBOR (pentru creditele în RON), EURIBOR (pentru creditele în euro) sau LIBOR (pentru creditele în CHF).

Deoarece majoritatea celor care au avut credite în CHF au fost puternic impactați aprecierea fără precedent a francului elvețian și și-au văzut ratele lunare crescând de la o lună la alta parcă fără limite, creditarea în această monedă a scăzut dramatic (atât datorită temerii populației, cât și datorită măsurilor prudențiale adoptate de banci).

În urma acestui fapt, principalele două monede de credit au ramas RON și EUR.

Din cele două monede rămase, pentru anumite categorii de credite cum ar fi creditele de nevoi personale fără ipotecă, se poate observa o preferință a populației de a alege leul ca moneda de creditare, stabilitatea acestuia fiind preferată creșterii cursului de schimb euro/RON.

În general, pentru creditele acordate pe termen scurt-mediu tendința este ca moneda creditului să fie moneda în care clientul obține veniturile (salariul).

De asemenea, un alt motiv pentru care populația va alege în viitorul apropiat creditarea în lei este aceea că noul proiect BNR dorește să limiteze prin masuri severe nivelul creditării în valută și să încurajeze creditarea în moneda locală, respectiv în lei.

Deși dacă alegem leul ca și monedă de creditare suntem feriți de riscul de curs valutar, există totuși impactul indicelui ROBOR, care poate face valoarea ratei lunare să crească.

Într-adevăr, indicele ROBOR impactează numai dobânzile variabile, nu și pe cele fixe, dar avand în vedere că foarte puține bănci utilizează o dobândă fixă pe toată perioada creditării (mai ales la creditele garantate, pe perioadă lungă), ne putem vedea constrânși de multe ori să acceptăm o dobândă variabilă.

Până anul trecut, dobânzile variabile erau stabilite de fiecare bancă în parte în funcție de ce indice dorea banca respectivă.

Nu exista o transparență a modului de calcul, iar clientii nu puteau verifica dacă banca este corectă cu ei sau nu la stabilirea dobânzilor.

Indiferent că economia creștea sau scădea, în general, dobânzile variabile ale creditelor înregistrau numai un trend crescător, fără a mai scădea vreodată.

Acest lucru a fost schimbat prin OUG50/2010. OUG50/2010 este un act normativ pentru protecția consumatorului în relația cu băncile, care a fost elaborat de Agenția Naționala pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), analizat de către ARB și ALB (asociațiile băncilor și instituțiilor de leasing din România) și aprobat ca și ordonanță de urgență de către organele competente.

Printre altele, această ordonanță stabilea faptul că bancile vor putea utiliza numai dobânzi variabile care să fie calculate în funcție de indici de referință ai pieței, independenți de voința bancii, respectiv ROBOR, EURIBOR și LIBOR.

În ultima perioadă, ratele creditelor în lei au cunoscut o creștere semnificativă datorită evoluției ROBOR, astfel, toți cei care au credite în RON cu dobandă variabilă s-au văzut nevoiți să achite rate mai mari decât în trecut.

Ca și în cazul indicelui EURIBOR, și indicele ROBOR are mai multe cotații, respectiv: ROBOR 1M (Robor la o luna), ROBOR 3M (la 3 luni), ROBOR 6M (la 6 luni) și ROBOR 12M (la 12 luni).

Indicii cei mai utilizați de bănci pentru stabilirea nivelului dobânzilor variabile sunt ROBOR 3M și ROBOR 6M.

Valorile ROBOR actualizate le puteți vedea în tabelul de mai jos. Dacă doriți istoricul recent puteți face click pe mai mulți indici. Pentru un grafic cu evoluția ROBOR în perioada 2007-2012 puteți intra aici.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu: Nu mă lăsa să plec. Dezvăluirea momentului
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Catastrofă de Crăciun. Sute de mii de oameni și-au pierdut viața
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
StirileBZI
Ce trebuie să faci după ce deschizi butoiul cu varză murată: Cum procedezi ca „să nu facă floare“!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Companiile de tehnologie se orientează spre energie nucleară pentru centrele de date AI
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?