ROBOR la trei luni a înregistrat o nouă creştere. Miercuri, 25 mai, indicele ROBOR folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei a fost cotat la 5,90%, faţă de 5,83% cât era marţi.
Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 6,06%, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 6,26%.
Citeşte şi Majorarea salariului minim pe economie. Ce trebuie să facă toate firmele până la 1 iunie
Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.
BNR a decis la cea mai recentă şedinţa a CA să majoreze dobânda-cheie de la 3% la 3,75%, precum şi rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75% pe an, scrie Medifax.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.
Citeşte şi România, monitorizată de FMI. Economia, evaluată în perioada 30 mai – 10 iunie