Roboţii ar putea primi, în curând, simţ tactil

Roboţii ar putea primi în curând un simţ tactil, conform unei echipe de cercetători care a anunţat că a dezvoltat un nou senzor flexibil, care poate detecta temperatura, presiunea şi umiditatea în mod simultan şi cu multă acurateţe.
Cristina Dinu
22 iul. 2013, 15:44
Roboţii ar putea primi, în curând, simţ tactil

Pe lângă folosirea sa pentru îmbunătăţirea roboţilor, acest senzor va putea fi folosit şi pentru a-i ajuta pe oamenii care şi-au pierdut membre să simtă schimbările de mediu, prin implantarea sa în „pielea electronică” a protezelor, scrie Agerpres.

Acest senzor „reprezintă un pas uriaş în direcţia imitării capacităţilor senzitive ale pielii umane”, susţine autorul studiului, Hossam Haick, profesor de inginerie chimică şi nanotehnologie la Institutul Tehnologic Technion-Israel din Haifa. Acest senzor imită de zece ori mai bine modul în care pielea umană simte mediul înconjurător decât alte încercări în acest domeniu.

Pentru a realiza acest senzor, cercetătorii au integrat nanoparticule din aur acoperite cu molecule conectoare organice, denumite liganzi, în suprafaţa unui material plastic folosit în mod obişnuit pentru a realiza recipiente pet. Întregul sistem are o dispunere ‘florală’, cu nanoparticula de aur în centru, înconjurată de liganzi ca de nişte ‘petale’.

Atunci când acest material plastic este îndoit sau se exercită o presiune asupra sa, nanoparticulele din interior se mişcă, iar distanţele dintre ele se modifică. Această mişcare afectează cât de rapid pot trece electronii între particule, modificând caracteristicile electrice ale senzorului.

Cu alte cuvinte, o schimbare de presiune afectează permisivitatea electrică a materialului. ‘Măsurând rezistenţa electrică, putem afla cât de multă presiune a fost aplicată asupra senzorului’, a explicat Hossam Haick.

Temperatura şi umiditatea afectează distanţa dintre nanoparticule în moduri similare. ‘Folosind o combinaţie de operaţiuni software şi hardware este posibil să izolăm valori pentru umiditate, temperatură şi presiune, obţinând un senzor 3-in-1’, a mai adăugat el.

Cercetătorii au descoperit şi faptul că prin modificarea grosimii şi a materialului suprafeţei din plastic poate fi controlată sensibilitatea senzorului.

Schimbarea proprietăţilor plasticului ‘permite măsurarea unei mari varietăţi de sarcini, de la zeci de miligrame la zeci de grame’, a precizat Haick.

Astfel, pe lângă folosirea acestui senzor în dotarea unor noi generaţii de proteze şi în robotică, el poate fi folosit şi ca sistem de detectare rapidă a schimbărilor anormale de temperatură şi a micilor crăpături în subansamblurile componente ale avioanelor, podurilor şi altor structuri. O altă posibilă aplicaţie ar fi monitorizarea sănătăţii oamenilor.

Desigur însă că pentru a funcţiona la fel cum o face pielea, semnalele recepţionate de un membru prostetic tactil ar trebuie să fie transmise la creier. Pentru a realiza acest lucru, senzorul ar trebui să fie conectat la sistemul nervos uman, iar tehnologia pentru a realiza o astfel de conexiune deocamdată nu există.

Studiul despre noul senzor 3-in-1 este prezentat pe larg în ultimul număr al revistei Applied Materials & Interfaces.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Satul din România cu plaje fine, liniște și mâncare bună. Ideal pentru cei care s-au săturat de aglomerația și serviciile de pe litoral
Capital.ro
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un cuțit în piept și mi-ai luat respirația
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
Românii care stau la curte pot primi amenzi de până la 100.000 de lei
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea mai bine plătită actriță
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să fie și otrăvit”
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
32% dintre ucraineni acceptă concesii teritoriale pentru încheierea războiului
MediaFlux
TRĂDARE în INSULA IUBIRII! S-a VĂZUT TOT la TV!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!