Roboţii ar putea primi, în curând, simţ tactil

Roboţii ar putea primi în curând un simţ tactil, conform unei echipe de cercetători care a anunţat că a dezvoltat un nou senzor flexibil, care poate detecta temperatura, presiunea şi umiditatea în mod simultan şi cu multă acurateţe.
Cristina Dinu
22 iul. 2013, 15:44
Roboţii ar putea primi, în curând, simţ tactil

Pe lângă folosirea sa pentru îmbunătăţirea roboţilor, acest senzor va putea fi folosit şi pentru a-i ajuta pe oamenii care şi-au pierdut membre să simtă schimbările de mediu, prin implantarea sa în „pielea electronică” a protezelor, scrie Agerpres.

Acest senzor „reprezintă un pas uriaş în direcţia imitării capacităţilor senzitive ale pielii umane”, susţine autorul studiului, Hossam Haick, profesor de inginerie chimică şi nanotehnologie la Institutul Tehnologic Technion-Israel din Haifa. Acest senzor imită de zece ori mai bine modul în care pielea umană simte mediul înconjurător decât alte încercări în acest domeniu.

Pentru a realiza acest senzor, cercetătorii au integrat nanoparticule din aur acoperite cu molecule conectoare organice, denumite liganzi, în suprafaţa unui material plastic folosit în mod obişnuit pentru a realiza recipiente pet. Întregul sistem are o dispunere ‘florală’, cu nanoparticula de aur în centru, înconjurată de liganzi ca de nişte ‘petale’.

Atunci când acest material plastic este îndoit sau se exercită o presiune asupra sa, nanoparticulele din interior se mişcă, iar distanţele dintre ele se modifică. Această mişcare afectează cât de rapid pot trece electronii între particule, modificând caracteristicile electrice ale senzorului.

Cu alte cuvinte, o schimbare de presiune afectează permisivitatea electrică a materialului. ‘Măsurând rezistenţa electrică, putem afla cât de multă presiune a fost aplicată asupra senzorului’, a explicat Hossam Haick.

Temperatura şi umiditatea afectează distanţa dintre nanoparticule în moduri similare. ‘Folosind o combinaţie de operaţiuni software şi hardware este posibil să izolăm valori pentru umiditate, temperatură şi presiune, obţinând un senzor 3-in-1’, a mai adăugat el.

Cercetătorii au descoperit şi faptul că prin modificarea grosimii şi a materialului suprafeţei din plastic poate fi controlată sensibilitatea senzorului.

Schimbarea proprietăţilor plasticului ‘permite măsurarea unei mari varietăţi de sarcini, de la zeci de miligrame la zeci de grame’, a precizat Haick.

Astfel, pe lângă folosirea acestui senzor în dotarea unor noi generaţii de proteze şi în robotică, el poate fi folosit şi ca sistem de detectare rapidă a schimbărilor anormale de temperatură şi a micilor crăpături în subansamblurile componente ale avioanelor, podurilor şi altor structuri. O altă posibilă aplicaţie ar fi monitorizarea sănătăţii oamenilor.

Desigur însă că pentru a funcţiona la fel cum o face pielea, semnalele recepţionate de un membru prostetic tactil ar trebuie să fie transmise la creier. Pentru a realiza acest lucru, senzorul ar trebui să fie conectat la sistemul nervos uman, iar tehnologia pentru a realiza o astfel de conexiune deocamdată nu există.

Studiul despre noul senzor 3-in-1 este prezentat pe larg în ultimul număr al revistei Applied Materials & Interfaces.

DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Cum arată Lidia Buble în costum de baie, la 31 de ani! Și-a etalat silueta de model într-un costum minuscul – FOTO
Fanatik.ro
Superalimentul care este „o adevărată pastilă de sănătate”. Deși are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, protejează inima și ajută la slăbit, mulți români evită să-l consume
Capital.ro
Salvarea lui Călin Georgescu. Elena Udrea aruncă bomba
Playtech.ro
Detalii bombă despre viața Monicăi Gabor în America. Cum se comportă Mr.Pink cu ea
DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Adevarul
Maia Morgenstern, jignită în Teatrul Evreiesc de Stat, unde a jucat 45 de ani: „Ce caută asta în teatru?/E prea mult. E oribil”
wowbiz.ro
Cătălin Botezatu a văzut cum este tratată Monica Gabor de Mr Pink și acum rupe tăcerea
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Angela Gheorghiu, cină cu Principele Nicolae. ”Mița Biciclista” i-a găzduit
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Ion a murit în Italia, fără ca familia să știe. Anunțul disperat, postat pe o rețea socială pentru repatrierea lui: „Nu știm cum să dăm de familia lui”
Cancan.ro
Ce s-a descoperit pe cadavrul femeii ucise din Bragadiru. Medicii legiști au examinat trupul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marea actriță a României a murit. A fost o legendă a teatrului. S-a înălțat la ceruri. Drum lin printre stele!
StirileBZI
Se înlocuiesc permisele de conducere vechi! Ordinul de la UE este pentru toate țările!
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
"L-am văzut!" - Dezvăluiri cutremurătoare despre Yanis, băiețelul sfâșiat de câini la Craiova
substantial.ro
Depozitele de gaze din România scad rapid sub pragul de 60%
MediaFlux
TRAIAN BĂSESCU, BOLNAV! Mâna îi TREMURĂ INCONTROLABIL VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Luna decisivă. Sunt așteptate ofertele pentru două autostrăzi cu impact major în România. Investițiile depășesc 5 miliarde de euro!